Cred ca ar trebui sa mai las drogurile, pentru ca Fiat 500L e de departe cel mai ciudat Fiat 500 pe care l-am vazut.

De fapt, Fiat 500L nici macar nu este un Fiat 500. Planificat in 2010 in Italia si produs efectiv in  Serbia, Fiat 500L venea la petrecere cu un concept atat de defunct pe cat de bun – mini monovolumul. Un Touran de oras, daca vrei sa o iei asa. Ideea era destul de simpla – o masina mica, dar in care sa incapa 5 oameni si bagaje in cazul in care vrei sa iesi din oras. Iar daca ai nevoie de mai mult de 5 locuri, exista si versiunea Fiat 500L Life cu 7 locuri. Desi chiar as plati ca sa vad 7 oameni inghesuiti in asa ceva, maxim daca sunt copii.

 

Chiar daca teoretic nu inghesui 7 oameni intr-un Fiat 500 extins ci ii inghesui intr-un Fiat Doblo cu geamuri, Fiat 500L fiind construit pe platforma de Doblo, care la randul ei e o platforma extinsa de Grande Punto. Si totusi conceptul a functionat, Fiat 500L fiind un semi-succes in Italia si fiind un real succes pentru segmentul de monovolume, un segment mai decedat decat „Plasa de Stele” a lui Dan Negru. Pentru ca aparent inca exista oameni care vor o masina de oras, cu care sa transporte jumate de gradinita, dar care nu vor sa faca plonjonul catre un cross-over sau catre un Range Rover. Vor ceva mic, cu care sa se strecoare prin oras, care sa consume putin si care sa fie fiabil. Practic, ca un electrocasnic pe roti.

 

Motoare Fiat 500L

Benzina

  • 0.9 TwinAir de 80 si 105 cai – Amandoua motoare au o turbina, iar cel de 105 cai are si o turbina mica pentru dublu probleme. Si amandoua au volanta dubla pentru ca normal ca ai nevoie de o volanta dubla, ca altfel nu poti face fata cuplului imens al acestui 0.9 si risti ca sa iti rupa picioarele. Per total as spune Pas cu Pas, Pas cu pas, te cuprinde ritmul de chitara, ceas de ceas, ne imbata muzica, fara glas, am ramas si pentru prima oara.
  • 1.4 MPI de 90 cai – Legendarul 1.4 FiRE care se aseamana foarte mult cu 1.4 rup asfaltu’ de pe Logan si pe care il recomand cu incredere, dar la o clasa mai mica. Pentru ca un 1.4 aspirat pus sa traga la un Fiat 500L, sau mai rau un Fiat 500L Living cu 7 locuri, este ca si cum ai pune un angajat la stat ca sa munceasca in weekend.
  • 1.4 Turbo de 120 cai – Acelasi 1.4 FiRe, dar cu o turbina legata. Am vorbit despre motorul asta si in articolul despre Fiat Bravo si pentru Fiat 500L cred ca am sa il recomand ca fiind cel mai bun motor de oras. Singura problema reala este la cutia de viteze C635 unde se mai pot strica rulmentii unde e problema, dar nu-i bai.
  • 1.4 MultiAir de 162 cai – Si spun asta pentru ca urmatorul motor vine cu unitatea Multi-Air, unde problema nu se pune „daca se va strica” ci „cand se va strica”. Si toata ideea lui Fiat 500L este de a fi un electrocasnic simplu, ieftin si fiabil, iar cuvantul „sport” nu se afla in vocabularul lui. Asa ca motorul asta se leaga cu Fiat 500L la fel de bine cum se leaga gandurile mele.

 

Diesel

  • 1.3 MultiJet de 85 cai – Legendarul 1.3 Multijet, bicicleta satului intra in actiune miraculos si acrobatic. Problema este ca e prea mic pentru drum lung asa ca se rezuma la viata de oras, dar e un diesel modern care e inadaptat la viata de oras, asa cum e inadaptata o proaspata absolventa de facultate care intra pentru prima oara in piata muncii si vede ca lucrurile nu sunt chiar cum si-a imaginat.
  • 1.6 MultiJet de 105 si 120 cai – Motorul asta pleaca cu 3 de „Da” in vacanta, fiind singurul motor care se preteaza pentru drum lung si pentru vacante. Luat de pe Fiat Doblo / Opel Combo, motorul asta si-a demonstrat fiabilitatea in campul muncii, doar ca trebuie tinut departe de oras. Ca si mine de altfel.

 

 

Probleme Generale Fiat 500L

  • Cutia robotizata DualLogic e de evitat, valabil atat pentru 500L cat si pentru toata gama Fiat / Jeep. De fapt, cutia robotizata este o idee slaba in intreaga industrie auto.
  • Vizibilitatea spate este aproape inexistenta datorita pilonilor mai grosi decat salariul pe care mi-l imaginez ca il voi incasa intr-o zi. Pana va veni acea zi in schimb voi primi maxim o clantza.
  • Legenda spune ca in Decembrie 1906, in grupul lui Reginald Fessenden se afla si un reprezentant Fiat. Cand a vazut cum functioneaza radio-ul, nu a mai stat pe ganduri si l-a luat si l-a montat direct pe Fiat 500L. Atat de vechi e radio-ul de pe Fiat 500L. Si fiind foarte vechi, functioneaza cum vrea, cat vrea, cand vrea.

 

Verdict Fiat 500L

Masina asta nu prea a prins in afara Italiei, ca si Lancia Delta sau alte masini nationaliste. Ceea ce este pacat, pentru ca italienii nu isi promoveaza propriile masini. Nu spun ca Fiat 500L ma apuca de zona intima atunci cand il vad pe strazile Europei, dar pentru ceea ce s-a fi vrut a fi, a fost o masina reusita. O masina onesta, ca un electrocasnic. Ieftina, fiabila, economa, spatioasa. Practic, daca ar fi bere ar fi berea FAXE.

 

Ce motoare recomand? Pentru oras clar 1.4 T-Jet de 120 de cai, iar pentru diesel 1.6 Multijet de 120 de cai.