Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Renault nu este pregatit sa treaca la modelul de vanzari prin agentie

Cresterea vanzarilor de vehicule electrice a determinat un anumit numar de producatori auto sa treaca la un model de vanzare si distributie directa, cunoscut sub numele de agentie, intr-un efort de a reduce costurile si de a controla mai bine preturile.



Sursa: renault.ro


Nume mari care trec la vanzarea prin agentie, pentru vehiculele electrice sau pentru toate modelele acestora includ Audi, BMW, Cupra, Mercedes-Benz, Stellantis Europe si marca VW.


Dar nu toata lumea este de acord cu acest tip de vanzari prin agentie. CEO-ul Grupului Renault, Luca de Meo, a declarat ca riscul de a detine stocuri de sute de milioane de euro depaseste castigurile potentiale.


In modelul traditional, dealerii isi cumpara vehiculele de la producatori si sunt liberi sa negocieze preturile (pana la un punct) cu clientii. Acestia suporta si costurile de marketing. In schimb, dealerii pot castiga un profit mai mare din fiecare vanzare.


Sub agentie, producatorul auto pastreaza vehiculele si cumparatorii cumpara masina direct de la ei. Producatorul castiga o marja fixa, mai mica, dar nu trebuie sa suporte costurile de marketing si costurile de transport pentru stoc.


De Meo a spus ca agentia este deosebit de riscanta pe masura ce volumele cresc. O companie care vinde aproximativ 100.000 de masini pe an ar detine de obicei 30.000 de masini sau o aprovizionare pentru trei luni. La un pret pe factura de 25.000 de euro, asta ar putea insemna 750 de milioane de euro de capital blocati, dupa spusele acestuia.


Renault a negociat contracte de dealeri separate pentru vehicule electrice precum Megane E-Tech. De Meo a spus ca marja de baza va fi mai mare de 5% (un nivel tipic pentru contractele de agentie).


Sursa: cupraofficial.ro


„Stii ce vor face? Ei vor spune, multumesc foarte mult, voi merge la un brand care imi ofera o marja mai mare”, a spus de Meo. „Cand iei aceasta decizie (de a merge la un model de agentie) trebuie sa stii cum functioneaza vanzarile, marketingul si distributia in industria auto.”


Desi Grupul Renault nu are planuri de a trece la un model de agentie, de Meo a spus ca marca low-cost Dacia actioneaza in multe feluri ca o agentie. Exista putine optiuni si relativ putine niveluri de echipare, iar aproape toate Daciile sunt vandute prin retail mai degraba decat prin canale cu marja mai mica, cum ar fi inchirierile.


„Dacia are costuri de distributie care reprezinta o treime pana la jumatate fata de alte marci de volum”, a adaugat de Meo. „Asa ca am dovedit ca putem face asta fara a fi nevoie sa-i spunem agentie si sa suportam stocul.”


In opinia lui de Meo, cel mai bun mod de a controla pretul „este sa fii sigur ca in ceea ce priveste capacitatea ta de productie, sa fie sub cerere”. El a adaugat spunand ca Renault a redus cu 1,2 milioane de masini din capacitatea sa anuala (folosind masurarea Harbour Report cu doua schimburi, cinci zile pe saptamana).


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA