Din pacate voi vorbi despre Kia Stonic si nu Kia Tonic, care e o alta masina si care e atat de fresh incat regret ca nu m-am mutat in Mexic ca sa imi pot cumpara unul. Desi, cred ca restul minusurilor date de viata din Mexic nu sunt suficient de apetisante incat sa merite un Kia Tonic. Asa ca voi vorbi despre Kia Stonic.

Care de fapt este un Kia Rio cu niste plastice pe dedesubt si niste optiuni de vopsea in 2 toane (sau tonuri??), vandut celor care vor o masina care sa arate a cross-over dar care nu e chiar cross-over. Practic, la fel cum si ideea de cross-over a inceput de la o masina care sa arate a SUV dar care nu e chiar SUV. La fel cum si SUV-ul a inceput de la o masina care sa arate a camion dar care nu e chiar camion. La fel cum si camionul a inceput de la o masina care sa arate a Ozana Barabancea pre-operatie dar care nu e chiar Ozana Barabancea pre-operatie.

Sau ai putea spune ca e un fel de Logan Stepway, acest Kia Stonic. Sau Sandero Stepway. Doar ca un Stepway costa cu 2500 euro mai putin, ambele fiind in versiunea Benone Sinulescu. Si Sandero vine cu mai multe dotari standard decat Stonic.

Si atunci, de ce sa cumperi Stonic si nu Sandero?

 • Esti roman adevarat si tu nu conduci Dacie pentru ca Dacia e sub demnitatea ta. Cum adica sa dai 15-16000 euro pe o Dacie?
 • Esti roman/european adevarat si te gandesti ca decat sa dai 17000 euro pe un Stonic in echipare Benone Sinulescu, mai degraba cumperi un Cee’d din 2019 si tot mai ai garantie la el.
 • La fel ca si in cazul lui Logan Stepway, oare chiar merita sa platesti 2000 euro in plus pentru niste plastice?
 • Si acum vin si argumentele pro. Daca incepi sa bifezi preturile si sa te duci in zona 20-22.000 euro, ai un Kia Stonic cu aproape toate optiunile la care te-ai putea gandi. Camera verticale cu vederi 360, scaune de piele cu memorie si cred ca si cu masaj. Dar iarasi, vorbim de o diferenta de peste 5000 euro intre Sandero si Stonic.
 • Kia Stonic vine si cu optiune de vopsea in 2 tonuri, ceea ce Sandero nu are. De fapt, cam toti producatorii au optiunea asta, mai putin Sandero si probabil Kona. Alternativ poti lua un Sandero si il poti colanta pe plafon ca sa iti iasa in 2 tonuri.

 

Motoare Kia Stonic

Benzina

 • 1.0 Turbo de 100 si 120 cai – Venit ca sa pensioneze vechiul 1.4 rup asfaltu, Kia Stonic 1.0 T-GDI e o masina buna in teorie, pana vezi pretul. Pentru ca atunci ti se rasufla ca berea in soare. Nu are probleme specifice, dar costa mult prea mult.
 • 1.2 MPI de 84 cai – Si totusi ai optiunea de 1.2 MPI si 84 de cai. Printre ultimele motoare aspirate de pe piata, si printre ultimele motoare aspirate in 4 cilindri de pe piata. Este exact ce ai nevoie pentru oras, iar dotarile inaccesibile sunt figuri oricum.
 • 1.4 MPI de 100 cai – Inainte sa aparat 1.0 Turbo, motorul asta facea legea. De fapt, face legea de prin 2005. Si face si zgomot. Si consuma cat nu fuge. Dar macar e fiabil. Si e singurul motor cu cutie automata 6AT disponibila.
 • 1.6 MPI de 128 cai – Il trec si pe asta pe lista, chiar daca nu a fost disponibil in Europa. La fel ca si Fiesta 1.6 benzina aspirat sau orice compacta 1.6 aspirat, chestia asta fuge mai repede decat ar trebui. Si are doar minusurile pe care le are si motorul de 1.4, minusuri care sunt la fel de neglijabile ca valoarea mea pe piata muncii.

Diesel

1.6 CRDi de 110, 116 si 136 cai – Vechiul 1.6 CRDi nu a fost pensionat complet, ci doar din Europa. Pe drumurile Americii de Sud in schimb inca isi face treaba cu demnitate, atata timp cat tine filtrul de particule departe de jungla urbana. 

 

 

 

Probleme Generale Kia Stonic

 • La fel ca si in cazul lui Rio pe care se bazeaza, Kia Stonic e o masina de oras si atat. Sigur, ar putea iesi si la drum lung dar e ca si cum ai avea momente erotice de auto-satisfactie, citind poezile lui Gala Galaction. E ca si cum ai manca mai putin dar ai argumenta ca de fapt este fine dining, nu ca nu iti permiti mai mult.
 • Cutia automata 7DCT e un punct slab in ograda Hyundai – Kia. Asa ca daca insisti pentru o cutie automata, cauta un model mai vechi dar cu cutia automata 6AT, in 6 trepte si convertizor de cuplu.
 • Scaunele sunt la fel de rigide ca o iubita incapatanata, care nu da inapoi indiferent ce. Materialele per total la Stonic sunt ieftine, dar scaunele sunt altceva. Daca montezi de exemplu scaunele alea vechi de lemn din clasele 1-4 in loc de scaunele standard de pe Stonic, valoarea masinii va creste.

 

Verdict Kia Stonic

E un adidas de oras, care arata foarte foarte bine atata timp cat esti dispus sa platesti zeci de mii de euro pentru un Rio cu niste plastice in plus. Sau poti descoperi esenta adevarata a lui Stonic, o masina ieftina de oras si care are niste plastice care ofera doameni de la volan extra incredere atunci cand se urca pe bordura sau ia o groapa. La fel ca si Rio, e o masina excelenta, dar efectiv prea scumpa.

 

Ce motoare recomand? Sincer, esenta lui Kia Stonic este de a fi o masina ieftina de oras si care sa arate bine, asa ca recomand 1.2 MPI de 84 de cai.