Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Incarcarea lenta a vehiculelor electrice a Grupului VW ii ofera producatorului Hyundai un avantaj

Adoptarea lenta de catre Grupul VW a arhitecturii de 800 de volti semnifica o pierdere in fata rivalilor ale caror masini se pot incarca mult mai repede, cum ar fi Hyundai.



Sursa: edition.cnn.com


Software-ul afectat de erori al Grupului Volkswagen a atras multa atentie, intarzierile produselor pentru marcile sale Audi si Porsche contribuind la inlaturarea lui Herbert Diess din functia de CEO. Producatorul auto ramane in urma concurentei si intr-un alt aspect: timpii de incarcare pentru masinile sale electrice.


VW ID4 si Hyundai Ioniq 5 sunt vehicule cu preturi similare, incepand cu aproximativ 50.000 USD pentru versiunile lor de baterie de 77 de kilowati/ora.


Una dintre deciziile de inginerie care a pus Hyundai in fruntea grupului in acest sens a fost adoptarea unei arhitecturi de 800 de volti. Acest lucru permite bateriilor sale de masini sa preia mai rapid energie electrica la o putere mai mare prin scaderea curentului, ceea ce poate fi un factor limitator pentru alte vehicule.


Grupul VW a adus pe piata un sistem de 800 de volti inaintea altora cu berlina electrica Porsche Taycan, care a debutat in 2019, dar a decis sa nu-l ofere pe mai multe modele, cel putin pentru cativa ani.


Cele mai recente cercetari ale BloombergNEF privind incarcarea ultra-rapida arata ca 24 de producatori auto adopta tehnologia de 800 de volti, inclusiv producatorii consacrati Stellantis, Toyota si General Motors si Nio, Xpeng si BYD din China.


In timpul prezentarii de anul trecut a VW Power Day, directorii au descris planurile de a adopta bateriile in anumite vehicule dupa 2025 si au spus ca tinta lor este de a oferi vehicule care se incarca la 80% de la 10% in 12 minute.


Sursa: tesla.com


Pentru a fi corect fata de VW, exista o dezbatere cu privire la introducerea acestei tehnologii in vehicule mai mici si mai putin luxoase si daca are sens strategic. CEO-ul Tesla, Elon Musk, si CTO Drew Baglino, au pus la indoiala acest lucru, spunand ca avantajele mutarii modelelor 3 si modelului Y la 800 de volti ar fi limitate, iar costul ar fi ridicat.


Tesla reuseste sa atinga puteri de incarcare similare cu sisteme de 400 de volti pe care alte vehicule le obtin cu alternative de 800 de volti. Totusi, nu este clar daca compania poate extrage mai mult din sistemele sale de 400 de volti, iar Musk si Baglino au declarat ca se ia in considerare un sistem de 800 de volti pentru modelele mai mari Semi si Cybertruck ale Tesla.


Pe masura ce piata componentelor de 800 de volti creste si producatorii de automobile si furnizorii lor inoveaza, diferenta de costuri se va reduce, iar tehnologia de 800 de volti ar putea ocupa mai mult din piata. Companii precum ZF Friedrichshafen, Schaeffler si Marelli au prezentat recent componente de 800 de volti.


Dorinta Hyundai de a adopta tehnologia de 800 de volti nu s-a tradus in dominatia pietei de vehicule electrice, deoarece producatorul nu a reusit sa satisfaca cererea. In climatul actual al lantului de aprovizionare, livrarea rapida a majoritatii modelelor de vehicule electrice este o provocare, cumparatorii asteptand mai mult de un an in unele cazuri. Capacitatea de a produce la scara este unul dintre cele mai mari avantaje competitive.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA