Da’ tulai Doamne ce-i p’aici, da’ castraveti si porodici. Da’ statz usor nu v-ambalatz, ca poate va impedicati. Jaguar S-Type, pentru ca la asa clientela, asa articol.

Daca Rover 75 a fost un E46 low-cost, Jaguar S-Type s-a vrut a fi un rival pentru Seria 5. Din pacate singura chestie unde rivala Seria 5 erau probleme de nikasil de la motorul V8. Dar totusi, oare merita sa fiu atat de rau si de dur cu masina oficiala din Ferentari?

Da si nu. Proiectat in 1994 si lansat in 1999, Jaguar S-Type a avut un parcurs mai anevoios decat am eu cand ies din birt dupa ce am baut 5 beri talpa. De obicei ajung acasa ca Hansel si Grettel, lasand o dara in urma mea si este compusa din exact ceea ce iti imaginezi. De ce a durat atat de mult acest travaliu? Pentru ca a fost proiectat in 1994 de catre Jaguar dar in 1998 au venit cei de la Ford si i-au cumparat, asa ca proiectul S-Type a ramas in aer ca mainile atunci cand esti amenintat cu pistolul. Americanii au venit, au vazut, le-a placut si l-au lansat. Practic, se intampla in ograda Jaguar ce se intampla in acelasi timp si in ograda Land Rover cand au fost preluati de catre BMW. Intrigi, pasiuni, mistere. Casa miresei.

Doar ca americanii nu au venit la fura…asta, imprumutat piese ca nemtii (au luat tehnologia 4×4 de pe Range Rover P38 si au folosit-o pentru X5, de fapt sistemul lor 4×4 era principalul motiv pentru care au cumparat Land Rover), asa ca au lansat X-Type care e un Mondeo recarosat, dar pentru S-Type au lasat englezii sa isi faca de cap. Asa ca Jaguar S-Type este ultimul Jaguar get-beget, ceea ce este si bine dar si mai putin bine. Asta pentru ca versiunile non-facelift erau construite la standardele britanice ale vremii si au trebuit sa lanseze in 2002 un facelift masiv care a indreptat situatia, urmat de un facelift in 2004 dar mai putin important. Asa ca da, daca esti in cautarea unui Jaguar S-Type, cumpara un model dupa 2002.

 

Motoare Jaguar S-Type

Benzina

  • 2.5 V6 de 197 cai – Inrudit vag cu motorul de 2.5 Rover de pe Freelander 1 si Rover 75, motorul este recunoscut pentru problemele de racire. Se incinge de parca e nunta cu manele intr-un cartier select din Bucuresti de hipsteri, care considera ca geamurile sau tencuiala sunt prea „mainstream”.
  • 3.0 V6 – 204 cai – De aici incepe nebunia Jaguar si realmente vorbim despre motoare verticale cu opturi americane. E inrudit cu motorul de 4.2 deci voi vorbi acolo despre probleme.
  • 4.0 V8 de 285 cai – Spuneam la inceput ca singura asemanare cu Seria 5 e problema nikasilului folosit pentru camasile cilindrilor. Dar vorbesc degeaba pentru ca nu cred ca mai exista vreun motor din asta in viata, iar daca exista trebuie sa il eviti.
  • 4.2 V8 de 286 cai – Suntem aproape acolo. Singurul motiv pentru care nu ti-ai lua urmatorul nivel este ca nu iti permite bugetul sa cumperi asa o torpila.
  • 4.2 V8 SC de 394 cai – Si am ajuns. Te-ai gandi ca un 4.2 supra-alimentat va fi paguba la casa omului. Si te-ai insela. Un motor fantastik bombastik elastik, cu precizarea ca pompa de apa si intinzatoarele distributiei se uzeaza prematur. Un pret prea mic de platit pentru cei 400 de cai pe care ii ofera acest motor.

Diesel

2.7 HDi V6 de 204 cai – Folosit intens pe Range Rover Sport, Peugeot 607 si Citroen C6, motorul asta nu a fost neaparat ultimul cuvant in materie de fiabiliate. Probleme de distributie, plus ca turbinele se incing daca mergi mult asa ca la oprire tre sa lasi masina sa stea la relanti unpic ca sa se poata racori, nu au ajutat neaparat la reputatie. Daca scoti cheia din contact in timp din mers si parchezi cu viteza din inertie, atunci iti poti lua adio de la turbine la fel de repede cum iti iei la revedere de la banii de la pacanele.

 

Probleme Generale Jaguar S-Type

  • Ploua in portbagaj. Iar in portbagaj surpriza, se afla Andreea Marin…ma scuzi, bateria. Nu cred ca mai ai nevoie de continuare din partea mea.
  • Frana de parcare electrica lucreaza ca un bugetar roman iar asta uzeaza repede discurile si placutele.
  • Cutia automata in 5 trepte e de unica folosinta. Bine ca a fost disponibila doar pe versiunea non-facelift si de fapt cutia automata e una din imbunatatile majore aduse de catre faceliftul din 2002. Totusi, nici celelalte cutii nu sunt invincibile asa ca se recomanda schimbarea uleiului si a filtrului in mod regulat.
  • Si acum vine aia mare. La fel ca si Rover 75 si Audi A8, Jaguar S-Type a cazut prada unei anumite categorii sociale, fapt pentru care majoritatea anunturilor de vanzare sunt postate sunt cel putin dubioase. Nu am nimic cu ei, doar ca multi le cumpara pentru ca sunt masini mari, luxoase si incredibil de ieftine pentru ceea ce ofera. Asa ca le cumpara si le folosesc pana la prima reparatie majora, moment in care le vand si isi cumpar alt cazan la 200 de lire din Anglea. De fapt, practica asta e sport national la noi, mai ales la masinile scumpe. Ca sa nu mai intru in tematica fiscalului, Jaguar S-Type avand doar motoare verticale.

 

Verdict Jaguar S-Type

Daca gasesti un model facelift dupa 2002 si care este in stare decenta, atunci ai parte de luxul clasic britanic si este o masina realmente fabuloasa. Din pacate, foarte important este cuvantul „Daca”.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina iti ajunge si 3.0 V6 de 204 cai daca nu ai buget pentru monstrul 4.2 SC de 394 de cai. Desi majoritatea masinilor se vand cu dieselul de 2.7 HDi si 204 cai.