Undeva prin 2013 Dan Bittman canta impreuna cu trupa Holograf melodia „Cat de departe?”. Iar asta ma intreb si eu despre Toyota Yaris Cross. Cat de departe se poate merge?

Si asta e o intrebare cu dublu sens, ca atunci cand esti la interogatoriu sustinut de catre o femeie suspicioasa si inteligenta. Da, ele exista.

In primul rand, Toyota Yaris Cross e fix cum suna, un Yaris cu picioroange pe bune si nu doar un Kia Rio cu adidasi mai inalti cum e Kia Stonic. Dar de ce avem nevoie de un Yaris cu picioroange? Mai rau, de ce avem nevoie de un Aygo cu tratamentul cross-over? Cat de departe se va merge cu aceasta nebunie? Va aparea in curand si Toyota trotineta cross.

In al doilea rand, ma intreb cat de departe se poate merge prin prisma pretului. Incepe de la 20600 euro, cu 3000 euro mai mult decat un Duster si cu 2000 euro mai mult decat un Vitara. Iar daca apesi pe toate butoanele si bifezi toate optiunile, inclusiv jantele pe 18, ajungi la o bere peste 38000 euro. Pe un Yaris. Cat un Tiguan AllSpace, daca esti roman si nu ai auzit de resturi gen Dacia sau Suzuki si stii doar VW.

Merita atatia bani pentru un Yaris pe picioroange?

Avand in vedere ca se vinde in asa stil, probabil ca da. Dar nu as da prea multi bani pe un Yaris Cross mai departe de echiparea de baza, pentru ca daca vorbim despre modelul de baza deja lucrurile se intorc 180 ca si capul lui Alexa atunci cand si-a luat pumnul dreptatii de la Prodanca. Daca iti iei cel mai ieftin hibrid si aduci o rabla la schimb, ajungi sa dai undeva la 21500 euro, iar cea mai ieftina optiune, echiparea Benone Sinulescu e 20700 euro. Asa ca nu fii epiderma organului genital masculin in parohie si cumpara versiunea hibrid.

De ce?

Toyota Yaris Cross vine si in echiparea Benone Sinulescu cu dotari demne de o cantina. Sau Andreea Antonescu. Mica, dar dotata. Ai volan si schimbator din uretan, ai un sistem infotainment de 7 inchi, ai conectivitate Bluetooth si multe, multe sisteme de siguranta. Dar pentru acei 800 de euro in plus primesti motorul hibrid, aer conditionat automat, proiectoare si alte chestii mai mult sau mai putin utile in viata.

Masina de 3%

Tin minte cand am lucrat la o multinationala ca am avut o colega ce a reusit intr-o luna performanta de a fi propria ei mama…stai, asta nu e Andreea ci Marean Oprisan….asa, Andreea a reusit performanta de a avea productivitate 3% intr-o luna, si nu era nicio greseala de pontaj. Efectiv atat a lucrat, de atat a avut nevoie intr-o luna. De 3%.

La fel cum si Toyota Yaris Cross Hybrid are nevoie de 3% sau 3 litri de benzina la 100 de km de oras. Posibil mai putin. Serios, C-HR are consumuri de genul 3-4 litri la 100 de km iar Yaris Cross e si mai mic de atat. Sigur, dai 800 de euro in plus dar ai aer conditionat si iti recuperezi banii destul de repede, numai din economia de benzina fata de motorul aspirat. Serios, nu stiu la ce l-au mai vandut.

 

Motoare Toyota Yaris Cross

Benzina

1.5 MPI de 125 cai – Versiunea aspirata, non-hibrid efectiv nu merita. Si consuma mai multa benzina, are doar 11 cai in plus si are probleme la EGR si racitorul pentru EGR. Mai pune 1000 de euro si cumpara hibridul.

Hibrid

1.5 MPI + Hibrid de 116 cai – Sigur, M15A-FXE e inrudit cu M15A-FKS de 125 de cai, doar ca aici are doar 91 de cai si e ajutat de un motoras electric. Va avea si el probleme cu EGR-ul si racitorul de EGR, dar mult, mult mai tarziu pentru ca motorul electric va duce munca de teren, sau de oras in cazul asta. PENTRU CA TOYOTA YARIS CROSS E O MASINA DE ORAS SI NU DE DRUM LUNG NU VEI MERGE DIN CONSTANTA PANA LA LACUL BALATON CU UN YARIS CROSS ROMANIA TREZESTE-TE NIMENI NU FACE NIMIC SI AM SARACIT.

Probleme Generale Toyota Yaris Cross

  • Ca la orice Toyota, am sa incep cu pretul de achizitie. De nou costa peste 20.000 de euro iar pe piata SH sunt mai scumpe decat cele noi. Dar iarasi, Toyota Yaris Cross nu e chiar o masina mica de oras, ci in realitate e cat un Juke.
  • Yaris Cross aduce usor a Mazda RX-8 in ceea ce priveste spatiul din spate si faptul ca acele jumatati de portiere spate nu se deschid complet. Daca esti clientela tipica si ai copii mici, e ok spatiul din spate. Dar daca ai rude varstnice de carat in spate, mai bine ia-le un Uber.
  • E o dotare pe care unii o considera esentiala dar care lipseste. Si anume ca nu are lumini interioare in spate. Fascinant.
  • In continuare trebuie sa mentionez cutia CVT de la Toyota pentru ca japonezii nu se mai satura de cutii CVT.

 

Verdict Toyota Yaris Cross

Sincer e o masina pe care o cumperi doar pentru ca poti si atat. Am mari dubii ca sunt oameni care vor cumpara si vor folosi sistemul 4×4 de pe Yaris Cross, care nici macar nu e un 4×4 facut pentru teren accidentat. Si nici macar nu e neaparat inalt, pentru ca un Yaris normal are garda la sol de 135 mm si Yaris Cross are 170 mm. Adica 3.5 centimetri. Sigur, in lumea barbatilor 3.5 centimetri fac diferenta intre victorie si a-ti ridica pantalonii si a pleca in RUSINE, dar in lumea asta Yaris Cross e doar un accesoriu care arata lumii ca poti. Pentru ca un Yaris normal face exact aceeasi treaba, dar cu 2000 euro mai ieftin si mai vine si cu cutie automata standard in versiunea hibrida.

Ce motoare recomand? Clar hibridul de 1.5 si 116 cai. Nici nu inteleg la ce mai vand si benzinarul normal.