Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Seat Ibiza V ( 2017 – prezent )

Seat Ibiza V e cea mai buna masina din gama low-mediu a grupului VAG, de care nu stie nimeni. Asa ca pregatiti-va sa va cada moaca, cand kkt se invarte placa.



Nu stiu ce s-a intamplat in fabrica din Catalonia, dar Seat Ibiza V e cea mai fiabila masina din tripleta Skoda Fabia – Seat Ibiza – VW Polo. Plus ca, in momentul in care am scris asta, Fabia incepea de la 16.100 euro, Ibiza de la 16900 euro si Polo de la 19.100 euro, asa ca Polo primeste 3 de „Nu” si este evacuat din platou precum Constantin Roman la OTV in direct. Pe langa asta, comparatia de fiabilitate se aplica doar in cazul lui Seat Ibiza V european, pentru ca versiunea internationala a fost construita in aceeasi fabrica din Algeria impreuna cu Fabia si Polo.


Si apoi vine lovitura de gratie si anume ca Seat Ibiza V e aproape la fel de mare cat primul Leon, pentru ca in ziua de azi toate masinile sunt bombastice si umflate. E cu doar 10 cm mai scurt dar e cu 4 cm mai lat decat primul Leon (una din masinile mele preferate) deci nu mai e masina de spalat pe roti din trecut, prezent sau viitor. Dar in general Ibiza a fost o masina reusita, doar ca acum e o alternativa reala chiar si la Leon, pentru ca acum Leon e o alternativa reala la Touareg iar Touareg-ul e o alternativa reala la Ozana Barabancea pre-operatie.


Sigur, in continuare ramane cel mai aratos si mai sportiv din tripleta, dar nu a putut sa deranjeze vedeta Polo asa ca nu a primit nici o versiune sport, singurul ramanand Polo GTI si ai sai 200 de cai, pe cand Ibiza V se opreste la un 1.5 TSI EVO de 150 de cai pe care nu l-a cumparat nimeni oricum pentru ca 1.0 TSI e suficient pentru 95% din cumparatorii tipici de Ibiza. Adica oameni care vor o masina ieftina care sa ii plimbe prin oras si care sa nu arate de parca designer-ul a avut la dispozitie doar un creion si o rigla (Fabia).


 



Motoare Seat Ibiza V


Benzina



  • 1.0 MPI de 65, 75 si 80 cai – Eh. Motorul de baza pentru Ibiza / Fabia / Polo si masinile entry-level din grupul VAG. La fel ca si in cazul unui batran de 60 de ani, motorul asta nu urca prea des si nu este neaparat capabil de munca. Plus ca are si tendinta de a ciupi ulei, la fel cum un batran de 60 de ani mai ciupeste un rachiu. Cantitatea depinde in functie de persoana si motor.

  • 1.0 TSI de 95, 110 si 115 cai – In esenta avem acelasi 1.0 MPI dar cu o turbina legata si mai multa putere. E singurul motor care merita realistic vorbind pe Ibiza V si singurul din oferta dupa faceliftul din 2021. Sigur, poate consuma ulei dar ca si performante e adecvat. Nu wow. Nu bau-bau. Adecvat.

  • 1.5 TSI EVO de 150 cai – Versiunea sport a lui Ibiza, pe care nu a cumparat-o nimeni. Da, e acel 1.5 TSI EVO cu probleme la plecare pentru ca cine pleaca mai tarziu gandeste mai incet. Sau ceva de genul. In orice caz, 1.0 TSI e la fel ca si berea Stejar – baza. Sau ca barul. Dar nu si ca melodia lui Tzanca Uraganu, fratele lui Miraj Tzunami.


Diesel


1.6 TDI de 80, 95 si 115 cai – Ultima strigare, ultima plimbare, grabiti pasul ca sa nu pierdeti vasul. Disponibil doar pe versiunea non-facelift din 2017 pana in 2021, acest 1.6 TDI a fost ultimul diesel disponibil pe clasa asta de masini. Un motor la final de viata, cu problemele rezolvate in mare parte, excelent la drum lung dar slab in oras. Atentie la instalatia AdBlue, volanta cu masa dubla si injectoare, daca il cumperi strict pentru a merge prin oras cu el. Daca vrei o masina cu care sa mergi in regim mixt, atunci e decent. Dar pentru oras fa-ti un bine si ia-ti altceva.


 



Probleme Generale Seat Ibiza V



  • Nu este o problema dar simt nevoia neaparat de a o mentiona. Cutia automata DSG in 7 trepte apare des in sectiunea de probleme generale ca fiind la fel de buna ca o bere scapata pe jos. Doar ca Ibiza a primit cutia automata DQ200 cu ambreiaj uscat, care e versiunea de buget a cutiei DQ500. Acest DSG DQ200 NU ARE PROBLEME SPECIFICE.

  • Locul din mijloc de pe bancheta spate nu este recomandat de catre Seat pentru ca prinderea pentru centura de siguranta prinde la fel de bine cum a prins „Vrei sa fii milionar” la public.

  • Nu mai e masina sport din triada ci doar aia care arata cel mai bine. Dap, in trecut Ibiza era versiunea ceva mai sport dar astazi e doar o masina de aspect. Asa ca daca vrei si aspect dar si sport, mai degraba mergi spre Fiesta.


 



Verdict Seat Ibiza V


Daca esti in cautarea unei masini ieftine si practice de oras, atunci Skoda Fabia e o alegere mai buna pentru ca pe piata SH Fabia e in mod consecvent cu 2-3000 euro mai ieftina decat echivalentul Ibiza. Dar daca esti in cautarea unei masini ieftine si practice de oras dar care sa arate mai de Doamne ajuta, atunci Ibiza e de luat in considerare. Mai ales ca e cea mai fiabila din tripleta auto. Doar ca din pacate doar aspectul a ramas punctul forte a lui Ibiza, pentru ca se pare ca oamenii in ziua de azi nu mai sunt asa de interesati de performante. Doar de dus copiii la gradi in stil.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.0 TSI de 95 sau 110 cai sunt suficienti si e de departe cel mai echilibrat motor pentru Ibiza, iar pentru diesel 1.6 TDI de 95 de cai, daca mai gasesti unul.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA