Sa te trezesti dimineata pe racoare cu o baterie auto descarcata cu siguranta nu este o experienta insotita de cuvinte de sanatate si bine intentionate. Doar ca nu te poti trezi doar dimineata cu o baterie auto descarcata, ci in principal in orice moment din momentul in care bateria auto e imbatranita si lipsita de putere. Iata ce trebuie sa facem in aceasta situatie, in articolul de astazi.

Chiar daca articolul acesta este scris vara, te poti afla oricand in situatia de a ramane cu o baterie auto descarcata, amanet in parcare. Crede-ma pe cuvant, pentru ca asta am patit de curand si am ramas amanet intr-o parcare platita. A unui mall. Ce am facut? Ceea ce fac majoritatea oamenilor in ziua de azi, m-am crezut la emisiunea „Sunt faimos! Scoate-ma de aici!” si am sunat la o firma care sa vina sa ma salveze. Au venit, au vazut, au facut masuratorile, au constatat ca bateria e descarcata, eu le-am dat banii, ei mi-au dat garantia si apoi au plecat ca sa plateasca parcarea. Desi cred ca au ramas si la o cafea pentru ca eu am plecat la vreo 15 minute dupa si ei tot nu se intorsesera. Dar era si sfarsit de program pentru ei deci ii inteleg.

Pentru ca asta se intampla in ziua de azi, in vremurile moderne. In ziua de azi e foarte probabil ca atunci cand iti gasesti masina cu bateria descarcata sa nu iti montezi singur bateria dupa ce o aduci de la magazin la masina. La fel cum nici nu cred ca vei mai suna la platforma ca sa iti aduca masina in parcare sau in parcarea de la service. Nu, majoritatea oamenilor din ziua de azi nu vor merge mai departe de a pune mana pe telefon si a cauta pe google serviciu de montaj baterii auto la domiciliu. La fel cum exista si mecanica rapida la domiciliu, montaj baterii la domiciliu sau vulcanizare la domiciliu. Da, am apelat si la vulcanizare la domiciliu dar asta este alta poveste pentru alta editie. Pentru ca astazi vorbim despre momentul magic in care ramai fara curent in baterie si trebuie sa vina baietii veseli ca sa te salveze.

De ce pot ramane cu bateria auto descarcata?

Sunt cateva cauze pe care le voi explica mai in detaliu, pentru ca asa am sa acopar si procedura de schimbare a bateriei auto, de catre o firma specializata.

  • Prima cauza este evidenta si anume bateria. O baterie auto are o durata de viata limitata. Sigur, bateria originala a masinii poate avea o durata de viata de 7-8 ani, dar o baterie auto normala aftermarket are o durata de viata medie de 3 ani. De fapt, daca stau si ma gandesc, bateria de la masina mea a tinut 3 ani si cateva luni, exact cat garantia. Si da, am primit garantie 3 ani si pentru bateria noua.
  • A doua cauza poate fi daca electromotorul si/sau alternatorul sunt mai obosite decat ofertele samsarilor care iti ofera cu 3-4000 euro sub pretul din anuntul de vanzare. Nu voi intra neaparat in mecanica avansata, tot ce trebuie sa stii este ca electromotorul se ocupa cu pornirea motorului iar alternatorul incarca bateria din mers. Daca una din astea doua componente e stricata, atunci degeaba montezi o baterie auto noua. Da, se verifica amperajul si la aceste doua componente. Pot fi stricate de varsta sau ca e o problema specifica.
  • A treia cauza care se verifica este daca ai consumatori de energie. Mai pe romaneste, este posibil ca unele componente electrice sa ramana pornite chiar si atunci cand masina e oprita si cheia nu e in contact. Mai un radio, mai un bec, un senzor de parcare, efectiv orice componenta care mananca din energia bateriei. La fel, daca ai un consumator, degeaba montezi bateria auto.

Dupa ce se verifica toate acestea, abia atunci baietii veseli vor nota in procesul verbal de constatare, pe care il semnezi alaturi de ei, dupa care tu le dai banii si ei iti dau bateria si garantia. Deci tot ramai cu ceva, spre deosebire de dentist unde ramai doar cu banii luati si cu dureri.

 

Si cu aceste informatii ar trebui sa te descurci in situatia in care ai ramas amanet in parcare. Doar ca mai exista o ultima frontiera, pentru ca atunci cand vei suna vei primi intrebarea magica – „De care baterie?”. De obicei ar trebui sa stii amperajul si sa alegi tipul de baterie. Probabil ca nu stii ce amperaj trebuie, dar e suficient sa stii ce masina ai si ce motor are masina, pentru ca de acolo te va indruma agentul. Si nu spre duba, cum am fost eu indrumat cand aveam 6 ani. Iar dupa amperaj trebuie sa alegi si tipul de baterie, pentru ca bateriile sunt ca si zilele – de trei tipuri. Cum sunt „zile bune”, „zile rele” si „zi-le Gutza”.

  • Bateriile normale sunt cele mai uzuale pentru noi pentru ca se adreseaza masinilor care nu au start-stop. Si da, aici includ si hibridele pentru ca multe masini hibride au baterii normale (divizia hibride de la Toyota si Lexus de exemplu foloseste baterii normale). Sunt cele mai ieftine dar au si durata de viata cea mai scurta.
  • Bateriile AGM sunt baterii speciale pentru masinile dotate cu start-stop. Si nu, nu e recomandat sa fii #sarakie si sa pui o baterie normala pe o masina dotata cu start-stop pentru ca vei avea probleme electrice dupa. Plus ca daca faci un calcul ajungi la aceiasi bani, pentru ca bateriile AGM costa aproape dublu fata de o baterie normala dar si durata de viata tinde spre a fi dubla.
  • Ultimele baterii, si cele mai obscure de altfel, sunt bateriile auto cu gel. Sunt concepute special pentru stationare si tractiune, nu au scurgeri si au o durata de viata de 10-12 ani. Dar oare ai nevoie de asa ceva?

 

 

Acestea fiind spuse, acum stii exact ce trebuie sa faci si cum sa procedezi in momentul inevitabil in care se va intampla asta. Si se va intampla. Am patit-o eu. Efectiv am plecat de acasa, am condus pana la mall, am parcat, m-am plimbat liber prin mall, m-am intors si cand sa dau cheie, nu s-a mai intamplat nimic. Bateria auto descarcata e ca si viata – scapa cine poate. Asa ca fa-ti temele si pregateste-te ca sa scapi cu bine.