Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Verkor, startup-ul sustinut de Renault, strange miliarde de dolari pentru gigafactory

Grupul Renault, proprietar partial, planuieste sa foloseasca bateriile Verkor in vehiculele electrice de inalta performanta de la marcile Alpine si Renault.



Sursa: media.renaultgroup.com


Verkor, un startup francez de baterii detinut partial de Grupul Renault, a declarat ca a asigurat o finantare de peste 2 miliarde de euro (2,15 miliarde de dolari) pentru a construi o gigafabrica pe coasta de nord-est a Frantei in Dunkerque, datorita in principal unei majorari de capital din partea investitorilor, inclusiv fonduri de infrastructura si asiguratori.


Finantarea consta in 850 de milioane de euro in capital, cea mai mare strangere de fonduri vreodata pentru un startup francez de tehnologie, potrivit unei surse guvernamentale franceze, 600 de milioane de euro in imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si 650 de milioane de euro in imprumuturi de stat.


Un co-fondator al start-up-ului din Grenoble a declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca Verkor este aproape de finalizarea primei transe de finantare pentru gigafabrica Dunkerque, unul dintre cele patru locatii dintr-o „vale a bateriilor” din nordul Frantei.


Gigafabrica Verkor ar trebui sa creeze 1.200 de locuri de munca directe si 3.000 de locuri de munca indirecte si sa inceapa productia la jumatatea anului 2025.


Renault spune ca va folosi baterii construite de Verkor in modelele de inalta performanta si „segmentul superior” de la marca Renault si Alpine, pe care Renault le dezvolta intr-o marca cu drepturi depline, axata pe EV. Primul model care se asteapta sa foloseasca baterii Verkor este SUV-ul compact Alpine GT, care urmeaza sa fie lansat in 2025.


Sursa: electrive.com


„Aceasta finantare internationala ne intareste perspectivele pe termen lung”, a declarat directorul general al Verkor, Benoit Lemaignan, intr-o declaratie. „Suntem acum pe cale sa devenim unul dintre cei mai importanti producatori de baterii din Europa”.


„Acest lucru ne pune pe deplin in actiune si ne permite sa realizam planul atunci cand am creat compania acum trei ani”, a declarat Lemaignan pentru Reuters.


Dupa majorarea de capital, fondul australian de infrastructura Macquarie si omologul francez Meridiam vor deveni cei doi actionari principali ai Verkor.


Cresterea finantarii include, de asemenea, noi investitii de la Fonds Strategique de Participations (FSP), o alianta a sapte companii de asigurari franceze care detine participatii in actori industriali inovatori si grupul de transport maritim CMA CGM alaturi de actionari existenti precum Renault si Bpifrance.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA