Panda este cel mai bine vandut model Fiat in Europa, unde conduce segmentul de minicar.
Fiat vara viitoare va lansa a patra generatie a modelului sau de intrare, Panda, ca o masina mica mai mare, cu o gama de trenuri de propulsie complet electrice sau cu combustie interna. Nu va fi un inlocuitor imediat pentru actualul Panda, un minicar care a fost in productie din 2012.
Se asteapta ca Fiat sa numeasca modelul New Panda, o strategie de denumire similara cu Fiat 500, care se numeste 500 pentru minimasina cu motor cu combustie, in timp ce varianta electrica putin mai mare se numeste New 500.
Stellantis Italia a confirmat pentru Automotive News Europe ca a inregistrat in aceasta vara numele Pandina (Panda mica), dar va fi folosit doar pe serii speciale ale modelului actual.
Productia celei de-a treia generatii Panda va continua cel putin pana in 2026, dar poate mai mult daca reglementarile Euro 7 privind emisiile sunt amanate, a spus Stellantis.
Panda este cel mai bine vandut model Fiat in Europa, unde conduce segmentul de minicar. Fiat a vandut 103.928 Panda pana in octombrie, o scadere de 1,6%, potrivit Dataforce. Modelul 500, un model sora lui Panda care impartaseste aceeasi arhitectura Fiat Chrysler Automobiles Mini, a fost pe locul doi, cu vanzari in crestere cu 6,6%, pana la 94.310 unitati, inaintea lui Toyota Aygo X cu 70.290 de unitati.
Panda este acum construit in uzina Pomigliano d’Arco, langa Napoli, sudul Italiei. Urmatoarea generatie urmeaza sa fie construita la fabrica Stellantis din Kragujevac, Serbia desi Stellantis nu a anuntat-o oficial. Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat saptamana trecuta ca se asteapta ca Stellantis sa produca un Fiat Panda electric cu baterii la Kragujevac. Guvernul sarb detine 33% din fabrica Kragujevac, restul detinand Stellantis.
In aprilie 2022, CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, si Vucic au semnat un acord de 190 de milioane de euro (200 de milioane de dolari) pentru a investi in productia de vehicule electrice din fabrica.
Noul Panda va fi sustinut de arhitectura Smart Car a lui Stellantis, o platforma design-to-cost, care se va plasa sub noua arhitectura STLA Small, care urmeaza sa debuteze in 2026.
Stellantis intentioneaza sa bazeze sapte modele pe platforma Smart Car, in timp ce se pregateste sa concureze impotriva unui „potop” asteptat de masini electrice chinezesti ieftine in Europa.
Citroen New e-C3 va fi primul model din Europa care va folosi arhitectura Smart Car, care a fost dezvoltata initial in India in cooperare cu Tata Consulting. Stellantis a preluat sarcinile de dezvoltare pentru modelele europene de pe platforma.
Noul Panda este de asteptat sa aiba dimensiuni similare cu Noul e-C3, care are 4010 mm lungime, 1760 mm latime si 1570 mm inaltime.
Actualul Panda, ca minicar, este cu peste 300 mm mai scurt (3686 mm) si cu peste 100 mm mai ingust (1643 mm), in timp ce are o inaltime similara la 1551 mm.
Citroen New e-C3 va debuta in primavara anului viitor, incepand de la 23.300 de euro in Germania si Franta pentru varianta electrica, cu o baterie litiu-fier-fosfat de 44 de kilowati/ora si o autonomie de 320 km (198 mile). O versiune axata pe urban cu o autonomie de 200 km va fi lansata la inceputul anului 2025 la un pret de 19.990 de euro.
Citroen nu a anuntat inca pretul pentru Noul C3 cu motoare cu ardere interna.
Se asteapta ca Fiat sa puna pretul noului Panda electric aproape de Noul e-C3. Cel mai ieftin model electric de la Fiat este Noul 500, care incepe de la 28.950 de euro in Italia. Panda pe benzina incepe de la 15.500 de euro in Italia.
Similar Articles
18 December 2023
sfat achizitie , achizitie , benzina , electric , stiri , stiri auto , aproape masini , stellantis , fiat , panda