La fel ca si o sticla in cap, Ssangyong Korando IV a venit neanuntat si a creat deranj. Si a fost un succes neasteptat la lansare, dar oare merita banii in zilele noastre?
Intr-un cuvant – da. La fel cum tine minte doi cuvinte – Veorica presedinte. Ssangyong Korando IV preia torta de la Korando-ul anterior si prea inclusiv sloganul „Korea Can Do”, de unde e inspirat numele Korando. Pentru ca filipinezii de la Ssangyong au aplicat reteta vecinilor Hyundai / Kia, doar ca mai incet si mai usor, cu asa un ajutor – Mr. Proper. Dar macar au pasit maruntel si fara frica, asta-i dansul ungurica.
Korando III sau Korando C200 a fost prima lor tentativa de masina in stil european, pentru ca daca vrei sa vinzi masini in Europa trebuie sa te adresezi cat de cat europenilor, la fel cum si Hyundai si Kia au inteles lucrul asta atunci cand au lansat i30-ul si Cee’d-ul. Doar ca i30-ul si Cee’d-ul au avut un succes demn de Plasa de Stele, Ssangyong Korando III nu a avut. Dar a compensat prin Ssangyong Korando IV.
Cam asa si-au facut intrarea agresiva cei de la Ssangyong pe piata din Europa. Da, e o masina in continuare ieftina, dar chiar si in 20-24 Ssangyong Korando e cel mai ieftin cross-over cu cutie automata (23,900 euro) la ora actuala si da, e mai ieftin decat Duster (24,400 euro) si Vitara (24,910 euro) iar la lansare se oferea si cutia automata cadou. Si acum Ssangyong si-a invatat lectia si nu iti mai da cutia automata la sanki shuste la misto, pentru ca la generatia anterioara de Korando cutia automata era de unica folosinta. Nu, tura asta au lansat din prima cu o cutie automata Aisin in 6 trepte, care e o cutie decenta si categoric nu de unica folosinta.
La fel ca si in cazul Hyundai si Kia, doar ca mai rau. Aici vine unul din cele mai mari dezavantaje pentru Ssangyong si anume lipsa unei retele de reprezentante si service-uri autorizate. Chiar mi-am facut temele pentru tine si am intrat sa vad cate prezentante Ssangyong sunt la ora actuala in Romanistan, iar in momentul acesta sunt 19 reprezentante in tara, din care 3 sunt in Bucuresti asa ca daca locuiesti intr-un oras care nu e suficient de bun pentru o reprezentanta Ssangyong, va trebui sa iti faci reviziile anuale (ha ha, anual) in cel mai apropiat oras de tine, care sa aiba reprezentanta.
Dar suficient despre reprezentanta si oferte, sa vorbim si despre Simona Patrulea…asta, sa vorbim si despre masina in sine, Ssangyong Korando IV. E aproximativ cat un Tiguan sau Tucson deci se afla in zona de cross-over de categorie medie, are un motor pe benzina, un motor pe motorina si un modele electric care nu ma convinge. Dar macar ma convinge tentativa lor de a face dintr-o masina low-cost sa para mai scumpa decat este, iar atata timp cat nu te apuci sa pui mana pe nimic, masina arata mai scumpa decat este, atat la interior cat si la exterior. Ceea ce e de bine, pentru ca se poate si mult mai ieftin, tot in curtea Ssangyong, si asta e grav. As mai spune ceva despre portbagajul sub medie si alte detalii, dar pe cine pacalesc eu, toata baza e in pretul cel bun. Apropo, nu asa se traduce „The Price is Right”.
Benzina
1.5 Turbo e-XGi G15DTF de 163 cai – Singurul motor de oras in mod realistic si e un motor decent, care nu e nici wow dar nici bau-bau. E ca un salam uscat. Nu te incalzeste cu nimic, dar isi face treaba. Au fost unele cazuri de ambreiaje arse prematur, dar prea putine cazuri ca sa aiba relevanta. Singurul lucru de avut in vedere este injectia directa, asta inseamna ca valvele si galeria de admisie vor trebui curatate periodic si mai inseamna si ca nu se va intelege cu instalatia GPL la fel cum nu se intelege Nelson Mondialu’ cu administratora lui de bloc.
Diesel
1.6 e-XDi D16DTF de 136 cai – Daca ai nevoie de o masina cu care sa mergi mult pe degeaba, dieselul asta e o alegere excelenta. Consumul este atat de mic incat nu il poti pune neaparat la calcul atunci cand planific o calatorie. Sigur, nu e ultimul cuvant in materie de sportivitate si/sau acceleratie, dar nimeni nu isi cumpara un Korando in ideea de a fi geambasul cailor de curse.
Electric
Korando E-Motion de 190 cai – Nu voi da cu hate dar voi spune ca sunt rezervat legat de Korando E-Motion. Sigur, costa 37,250 euro in momentul in care am delirat acest articol, dar cu reducerea de la stat te va costa 27,250 euro ceea ce nu e neaparat rau pentru un cross-over electric. Problema este ca modelul s-a lansat in 20-22 adica acum 5 minute si nu avem de unde sti mare lucru despre fiabilitate. Iar daca se strica ceva la el, mult noroc. Abia avem reprezentante pentru Ssangyong Korando IV clasic, dapai pentru cel electric.
O surpriza placuta si binevenita, care a luat o buna bucata din Europa pe sus. Repet, e cel mai accesibil cross-over cu cutie automata si e mai accesibil si decat Dusterul. Si are si 7 ani garantie. Sigur, nu primesti vreun GLE de banii astia pentru ca nu ai cum, dar daca vrei o masina ieftina si cinstita si nu faci nazuri si intelegi ca la 20-23,000 euro nu vei primi piele alcantara si ventilata pe bord si nici cristale Swaroski pe schimbator ca la Volvo, atunci e o masina care merita vazuta. Atata timp cat ai o reprezentanta prin zona.
Ce motoare recomand? Motorul pe benzina 1.5 turbo merge atat in combinatia manuala si automata, dar la diesel as merge pe o cutie manuala.
Similar Articles
Materialele sunt destul de bune , poate chiar mai bune decat la anumite Mercedesuri .
Mda, numai sa nu va interesati ce protectie la coroziune are, ca o sa plangeti in poza, cand va inmaneaza cheile. Si nu de fericire.
Mda, numai sa nu va interesati ce protectie la coroziune are, ca o sa plangeti in poza, cand va inmaneaza cheile. Si nu de fericire.
Materialele sunt destul de bune , poate chiar mai bune decat la anumite Mercedesuri .