O companie din Rusia a importat echipament pentru ansamblarea Citroen C5 Aircross la nivel local.
Stellantis a oprit productia in Rusia in aprilie 2022, dar decizia nu i-a impiedicat pe operatorii rusi sa isi uneasca fortele cu un partener chinez in anul urmator pentru a incepe sa produca noi versiuni ale modelelor Citroen de la Stellantis.
In decembrie anul trecut, compania rusa Automotive Technologies a importat cel putin 42 de kituri auto pentru asamblarea modelului Citroen C5 Aircross la uzina din Kaluga, care este inca detinuta majoritar de Stellantis, au aratat inregistrarile vamale extrase de la un furnizor comercial de date comerciale.
Automotive Technologies asambla Citroen C5 Aircross la fabrica din Kaluga, potrivit doi angajati de la diferite dealeri de masini din Rusia.
Nu este clar daca trusele din China contineau piese care intra in domeniul de aplicare al sanctiunilor occidentale impotriva Rusiei, la care Beijingul nu este parte si nu exista nicio sugestie din datele vamale sau sursele despre care Stellantis le stia despre importuri.
Dar descoperirile evidentiaza lipsa de control pe care companiile occidentale precum Ikea sau Carlsberg il au acum asupra marcilor lor dupa suspendarea operatiunilor rusesti sau parasirea tarii dupa invazia Ucrainei din februarie 2022.
Ele demonstreaza, de asemenea, dependenta tot mai mare a Moscovei de Beijing, in special in industria auto.
Ca raspuns la constatarile Reuters, Stellantis a declarat ca a ajuns la concluzia din 31 decembrie 2023 ca „si-a pierdut controlul asupra entitatilor sale din Rusia”.
Stellantis a declarat ca a recunoscut o pierdere de 144 de milioane de euro (154,53 milioane de dolari), inclusiv pierderea a 87 de milioane de euro de numerar si echivalente de numerar.
Dongfeng, detinuta de stat chinez, Ministerul industriei si comertului din Rusia si Automotive Technologies nu au raspuns solicitarilor de comentarii trimise prin e-mail.
Industria auto din Rusia a fost puternic dependenta de investitii, echipamente si piese de peste mari, in special din Europa.
Stellantis a dat vina pe dificultatile logistice si pe sanctiunile impuse Moscovei atunci cand a oprit operatiunile. Detine 70% din uzina din Kaluga, restul de 30% fiind detinut de Mitsubishi Motors.
Inainte de invadarea Ucrainei de catre Rusia, fabrica producea masini Peugeot, Citroen, Opel si Mitsubishi cu o capacitate anuala de 125.000 de vehicule.
Desi multi producatori auto straini au parasit de atunci piata rusa, unele livrari continua sa-si faca drum in tara printr-o schema de „importuri paralele” introdusa de Moscova.
Acest lucru permite importatorilor sa aduca produse din strainatate fara permisiunea proprietarului marcii.
Modelele Citroen continua sa fie disponibile pentru vanzare in Rusia, au declarat patru dealeri rusi pentru Reuters.
Dongfeng si Stellantis, al treilea producator de automobile din lume dupa venituri, opereaza un joint venture comercial in China, prin care Dongfeng poate construi si vinde masini Stellantis in China.
Producatorii de automobile chinezi au acoperit golurile lasate in Rusia de concurentii lor occidentali care pleaca, dar vanzarile de masini chineze par sa fi atins un varf la peste 56% din piata, deoarece productia interna a Rusiei si-a revenit usor.
Similar Articles
20 February 2024
achizitie , stiri , stiri auto , ucraina , aproape masini , probleme , china , europa , UE , rusia