Tari printre care Franta, Italia si Cehia au facut eforturi pentru a relaxa limitele impuse de Euro 7.
Parlamentul European a aprobat standarde mai stricte de emisii pentru unele vehicule intr-un acord care a diluat propunerea initiala a Uniunii Europene, ca urmare a obiectiilor din partea unor state membre.
Noile reguli, aprobate miercuri, mentin decizia pentru limitele poluantilor, inclusiv oxizi de azot si monoxid de carbon pentru masini si camionete, dar stabilesc limite mai stricte pentru autobuze si camioane.
De asemenea, au stabilit limite pentru prima data pentru poluarea cu particule in suspensie de la franele masinilor si furgonetelor.
De la primul set de reglementari, cunoscut sub numele de „Euro 1”, in 1992, UE a fost inasprit progresiv limitele de emisii ale vehiculelor rutiere.
Comisia Europeana, executivul UE, a propus cel mai recent set de reguli, „Euro 7”, in 2022.
Noile reguli, care au nevoie inca de aprobarea formala finala din partea tarilor UE, se vor aplica masinilor si furgonetelor din iulie 2030, iar autobuzelor si camioanelor 12 luni mai tarziu.
Comisia Europeana a propus initial limite mai stricte pentru a intra in vigoare de la jumatatea anului 2025 pentru masini si la mijlocul anului 2027 pentru camioane si autobuze.
Principala politica a UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ale masinilor este o lege separata care va interzice vanzarile de masini noi care emit CO2 in UE incepand cu 2035.
Producatorii de automobile europeni si tari precum Franta, Italia si Republica Ceha au facut eforturi pentru a diminua limitele Euro 7. Avand in vedere ca vanzarile de masini noi care emit CO2 urmeaza sa fie interzise, ei au spus ca ar fi mai bine sa se concentreze investitiile pe stimularea productiei de vehicule electrice pentru a indeplini acea cerere viitoare.
Alexandr Vondra, deputatul principal al Parlamentului UE cu privire la reguli, a declarat ca politica finala „a creat un echilibru intre obiectivele de mediu si interesele vitale ale producatorilor”.
Similar Articles