CEO-ul BMW, Oliver Zipse, vinde o treime din vehiculele sale in China, cea mai mare piata globala.
CEO-ul BMW, Oliver Zipse, s-a pronuntat impotriva cresterii tarifelor la masinile electrice chinezesti importate in Europa, considerand ca amenintarea la adresa industriei auto europene este „exagerata”.
Zipse este cel mai recent director executiv al producatorului auto care a avertizat impotriva ridicarii barierelor comerciale mai mari si urmeaza declaratii similare din partea rivalilor sai de la Mercedes-Benz si Volkswagen Group.
„Industria europeana de automobile, cand vine vorba de BMW Group, nu este afectata masiv de importul de automobile chinezesti si nici nu este in interesul UE sa impuna in continuare taxe asupra acestor produse”, a declarat Zipse jurnalistilor la evenimentul anual al companiei. conferinta de presa de joi.
Oliver Zipse a descris drept „exagerat” teama ca China ar putea perturba serios vanzarile de masini in Europa. „Nimeni nu poate sa intre pe o piata la fel de mare ca Europa si sa o preia”, a spus el.
Probabilitatea ca Uniunea Europeana sa mareasca tariful de 10% pentru vehiculele electrice chinezesti a crescut semnificativ dupa ce Comisia Europeana a declarat la inceputul lunii martie ca a gasit dovezi ca China a acordat producatorilor de vehicule electrice din tara subventii inechitabile in urma unei investigatii.
Producatorii de automobile chinezi, inclusiv BYD si MG de la SAIC, vizeaza Europa cu o gama de vehicule electrice la preturi competitive, punand o presiune deosebita asupra producatorilor auto de pe piata de masa din regiune.
Producatorii de automobile germani, in special, sunt ingrijorati de faptul ca orice crestere a tarifelor din partea UE ar duce la represalii din partea Chinei, fie sub forma unor cresteri de represalii ale tarifelor, fie in reactii mai negative la produsele lor din partea clientilor.
BMW a realizat anul trecut 32% din vanzarile de vehicule in China, insumand 824.832 de unitati. China este cea mai mare piata a BMW.
CEO-ul Mercedes, Ola Kallenius, a mers si mai departe recent, spunand ca tarifele ar trebui sa fie reduse la vehiculele electrice chinezesti.
Intre timp, CEO-ul Grupului VW, Oliver Blume, s-a declarat ingrijorat de trecerea la protectionism atat in Europa, cat si in SUA. „Luptam pentru comertul liber si echitabil in intreaga lume si discutam si cu guvernul nostru”, le-a spus Blume investitorilor la apelul recent al companiei pentru rezultatele din martie.
Cu toate acestea, amenintarea importurilor chineze de vehicule electrice low-cost va avea un efect mai mare asupra marcilor de volum. CEO-ul Renault, Luca de Meo, a scris recent despre un „atac” al vehiculelor electrice chinezesti in Europa, intr-o scrisoare deschisa catre UE.
De Meo a spus ca o compacta fabricata in China are un avantaj de cost intre 6.000 si 7.000 de euro, aproximativ 25% din pretul total, in comparatie cu un model european echivalent.
De Meo a citat, de asemenea, un raport al universitatii Polytechnique, care detaliaza subventiile uriase pe care China le-a platit producatorilor auto autohtoni, precum si subliniaza costurile mai scazute cu energia si salariile suportate de producatorii de automobile chinezi in comparatie cu cei din Europa.
Totusi, el a spus ca Europa va trebui sa „gestioneze” relatiile cu China. „Inchiderea completa a usii pentru ei ar fi cel mai rau raspuns posibil”, a spus acesta.
Similar Articles
01 April 2024