Producatorul auto a spus initial ca SUV-ul compact va folosi baterii NMC, dar compania a amanat inceputul productiei Explorer cu sase luni pentru a incorpora baterii LFP furnizate de CATL din China.
Ford a inceput productia noului sau SUV compact complet electric Explorer la fabrica sa de aici dupa ce inceperea productiei a fost amanata, astfel incat modelul sa poata utiliza baterii cu fosfat de fier litiu (LFP) mai ieftine si mai durabile, furnizate de CATL din China.
Producatorii de automobile europeni au incercat sa accelereze trecerea catre LFP si sa indeparteze bateriile mai scumpe nichel magneziu cobalt (NMC) pentru a deveni mai competitivi fata de rivalii chinezi.
Ford a spus initial ca Explorer va folosi baterii nichel-magneziu-cobalt (NMC), dar compania a amanat inceperea productiei cu sase luni pentru a incorpora noi specificatii ale bateriilor.
Bateriile LFP sunt mai rezistente la evadarea termica, ceea ce duce la incendii, si pot fi incarcate mai des decat pachetele NMC inainte de degradare, a declarat Jochen Bruckmann, liderul lansarii, asamblarea finala, la un eveniment care sa marcheze inceputul productiei Explorer pe 5 mai.
„A fost mai bine sa asteptam o jumatate de an si sa lansam cu cea mai recenta si cea mai buna tehnologie”, a spus Bruckmann. „In caz contrar, primii clienti ar fi enervati ca au bateriile vechi.”
Ford a cheltuit 2 miliarde de dolari pentru reamenajarea fabricii din Koln pentru a construi Explorer si un al doilea BEV in stil coupe care urmeaza sa fie dezvaluit pe 10 iulie.
Ambele masini se bazeaza pe platforma electrica MEB a Grupului Volkswagen si folosesc baterii furnizate de VW, ceea ce inseamna ca VW va incepe, de asemenea, sa foloseasca chimia bateriei LFP in masinile cu platforma MEB.
Celulele provin din China si sunt in prezent asamblate in pachete la fabrica Skoda a filialei Grupului VW din Mlada Boleslav, Republica Ceha.
Ford va prelua productia de baterii la Koln in toamna.
Ford va lansa initial Explorer cu un acumulator de 84 de kilowati/ora pentru a oferi o autonomie de 602 km (374 mile), facandu-l unul dintre vehiculele cu cea mai lunga autonomie de pe platforma MEB a Grupului VW. Un pachet LFP mai mic de 55 kWh va fi disponibil mai tarziu in acest an.
VW a anuntat noi versiuni ale berlinei de dimensiuni medii bazate pe ID7 MEB, cu o baterie de 86 kWh si o autonomie pretinsa de pana la 709 km. VW nu a raspuns la o intrebare despre chimia folosita.
CEO-ul Ford, Jim Farley, a vorbit despre necesitatea introducerii bateriilor LFP in vehiculele electrice Ford pentru a reduce costurile si a concura mai bine cu producatorii de automobile chinezi.
SUV-ul Ford Mach-E de dimensiuni medii este acum vandut in Europa cu o baterie LFP optionala de la CATL in modelul din gama standard.
Intre timp, Stellantis a declarat anul trecut ca isi propune sa construiasca o gigafabrica in Europa pentru a produce baterii LFP, ca parte a unei posibile asocieri in comun cu CAT .
Stellantis si compania comuna de baterii a Grupului Mercedes-Benz, ACC, au declarat saptamana aceasta ca a oprit constructia pe santierele din Germania si Italia pentru a revizui afacerea in lumina incetinirii vanzarilor de vehicule electrice si a costurilor ridicate.
Dezvoltarea de catre China a bateriilor LFP a redus costurile cu celulele si a crescut gradul de utilizare a acestora in randul producatorilor de automobile din tara. Anul trecut, 67% dintre toate vehiculele electrice construite in China au folosit baterii LFP, in crestere fata de 52% in 2021, potrivit cifrelor Agentiei Internationale pentru Energie.
In Europa, doar 6% dintre vehiculele electrice noi vandute de baterii LFP uzate, majoritatea utilizand chimia NMC.
Similar Articles
08 June 2024
auto , baterie , baterie auto , electric , stiri , aproape masini , ford , motoare , china , europa