Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Planul de baterie de 20 de miliarde de dolari al Northvolt sufera o vara de esecuri

Ambitiile Northvolt de a fi compania globala de baterii din Europa a Northvolt fost lovite de esecuri operationale si financiare.


 



Sursa: nexusgroup.com


Ambitia Northvolt de a fi compania globala de baterii din Europa a atras aproximativ 20 de miliarde de dolari in investitii si granturi publice. Este un obiectiv provocator, asa cum a aratat o vara de esecuri operationale si financiare.


Pe 20 august, producatorul suedez de baterii pentru vehicule electrice a inchis o unitate din California, Cuberg, pe care a achizitionat-o cu doar trei ani in urma, si si-a mutat eforturile de cercetare si dezvoltare in tara sa de origine.


Schimbarea vine la o luna dupa ce producatorul care pierde bani a spus ca si-ar putea creste noile fabrici mai lent, pe masura ce clientii se adapteaza la cresterea slaba a vanzarilor de vehicule electrice.


Northvolt, fondata de doi fosti manageri Tesla in urma cu aproximativ opt ani, se confrunta, de asemenea, cu o concurenta intensa din partea producatorilor de baterii din China.


Rivali precum BYD si-au imbunatatit oferta de baterii litiu-fier-fosfat mai ieftine, extinzand tipurile de vehicule pe care le pot alimenta.


Desi unele dintre aceste presiuni sunt globale, ele inlatura sperantele Europei de a cultiva un lant de aprovizionare autohton, iar pentru Northvolt ridica intrebari cu privire la viitoarele sale miscari de finantare.


Purtatorul de cuvant al Northvolt, Matti Kataja, nu a raspuns imediat la o cerere de comentarii.


Fabrica emblematica a companiei, Northvolt Ett, se afla chiar in afara orasului Skelleftea, langa Cercul Polar. Site-ul si-a livrat primele baterii in mai 2022, dar extinderea productiei a fost departe de a fi usoara.


BMW a renuntat la o comanda de 2 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari) in iunie, in timp ce Scania din Grupul Volkswagen s-a plans de livrarile lente la inceputul acestui an.


Leif Ostling, care a condus Scania pana acum aproximativ un deceniu, a descris compania Northvolt „ca un proiect cu risc mare” si a spus ca livrarile catre producatorul de camioane „nu sunt cu siguranta la nivelurile la care se asteptau”.


Santierul Skelleftea, cu un personal de peste 3.500 de angajati, a avut si probleme de sanatate si siguranta.


Northvolt s-a confruntat, de asemenea, cu controlul dupa ce doi muncitori au murit la sediul sau. Politia a demarat separat o ancheta privind decesele in afara locului de munca, dupa ce alte patru persoane, care lucrau cu totii la fabrica Skelleftea, si-au pierdut viata  si nici politia, nici cabinetul legist nu au reusit pana acum sa stabileasca cauzele mortii.


Problemele operationale si o piata lenta pentru listari au facut ca planurile pentru o oferta publica initiala in Suedia sa fie amanate pana in 2025, a raportat Bloomberg News in mai.



Sursa: cnbc.com


De asemenea, sunt multe in joc si pe partea datoriilor din bilantul Northvolt. In ianuarie, compania a asigurat un imprumut verde de 5 miliarde de dolari prin contracte de achizitie, o structura utilizata in mod regulat in marfuri pentru a aranja vanzari in viitor, cu clienti precum BMW.


Kataja de la Northvolt a declarat prin e-mail pentru Bloomberg in iulie ca o comanda anulata de la BMW nu a avut niciun impact material asupra conditiilor imprumutului. Mai sunt in lucru pachete de mai multe miliarde de dolari, care combina datorii, instrumente convertibile si granturi,pentru a finanta viitoarea fabrica Northvolt Drei din Germania si Northvolt Six din Canada.


Unele dintre facilitatile comerciale ale companiei sunt acoperite de garantii de la diverse institutii publice, inclusiv Oficiul National al Datoriilor Suedeze si Comisia Europeana.


Totusi, lupta pentru cresterea productiei a alimentat rezultatele financiare ale Northvolt. Pierderea din exploatare a producatorului s-a triplat la 1,03 miliarde de dolari anul trecut, potrivit unui raport anual lansat in iulie.


CEO-ul Peter Carlsson a spus ca compania s-a confruntat cu „mai multe provocari si esecuri” in timp ce cauta sa creasca productia la Ett.


Aceste provocari vor fi abordate de o echipa de top in flux. Chief Finance Officer Pia Aaltonen-Forsell s-a alaturat companiei la inceputul acestei luni pentru a-l inlocui pe Alexander Hartman, care a devenit director de transformare.


 


 

Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA