Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Mercedes face echipa cu Factorial pentru a dezvolta baterii cu stare solida

Noua baterie ar trebui sa extinda autonomia EV cu aproximativ 80% peste media actuala.



                                                                                                      Sursa: insideevs.com


Mercedes-Benz si startup-ul american de baterii Factorial lucreaza la o baterie cu stare solida care ar trebui sa mareasca dramatic autonomia vehiculului electric si sa fie gata de productie pana la sfarsitul deceniului, au spus companiile.


Noua baterie, denumita Solstice, ar trebui sa extinda autonomia EV cu aproximativ 80% peste media actuala, cu o densitate de energie de 450 Watt/ora, au spus companiile intr-un comunicat.


Bateriile cu stare solida au fost considerate ca o tehnologie care schimba jocul pentru vehiculele electrice, deoarece ar trebui sa reduca riscul de incendiu si sa permita masini mai usoare si mai ieftine decat pot calatori mai departe cu o singura incarcare.


Dar s-au dovedit a se dezvolta mai greu decat se astepta pentru marii producatori de automobile si partenerii care produc baterii.


Grupurile auto cauta urgent modalitati de a reduce costurile si de a spori autonomia vehiculelor electrice, deoarece vanzarile au stagnat in special in Europa.


Factorial a dezvoltat deja o baterie semi-solida pe care producatorii de automobile, inclusiv Mercedes, o testeaza si ar trebui sa fie in vehiculele electrice pe sosea in 2026.


Mercedes a investit in Factorial, care a strans 200 de milioane de dolari in 2022, alaturi de rivalii Stellantis si Hyundai.


Factorial a dezvoltat mai intai baterii cvasi-solide, deoarece pot folosi linii de productie similare bateriilor conventionale cu ioni de litiu, ceea ce inseamna ca se pot extinde mai repede, a declarat CEO-ul Siyu Huang pentru Reuters.


Intr-o baterie cu stare solida, electrolitul lichid prin care trece sarcina electrica trebuie inlocuit cu un inlocuitor solid, reducand riscul de incendiu si micsorand dimensiunea pachetului de baterii.


Huang a spus ca bateriile cu stare solida nu vor necesita sisteme de racire costisitoare si grele necesare pentru pachetele de baterii de astazi, permitand producatorilor de automobile sa reduca si mai mult costurile.


„Nu ne concentram doar pe costul celulei (bateriei), ci si pe costul total al vehiculului”, a spus ea.


Provocarile dezvoltarii bateriilor cu stare solida includ performanta slaba pe vreme rece si tendinta de extindere a acumulatorului.



                                                                                                       Sursa: mercedes-fans.de


Directorul de tehnologie Mercedes, Markus Schaefer, a declarat pentru Reuters ca bateriile cu stare solida de la Factorial ar putea oferi o imbunatatire cu 40% a densitatii energetice fata de bateriile de inalta performanta ale producatorului auto premium german de astazi.


Acest lucru i-ar permite Mercedes fie sa reduca semnificativ dimensiunea pachetului de baterii EV, bateriile sunt cea mai scumpa si mai grea componenta a unui vehicul electric sau sa ofere masini electrice cu raza lunga de actiune pentru cei care le doresc.


 El a adaugat ca bateriile mai usoare i-ar permite lui Mercedes sa foloseasca otel pentru caroseriile vehiculelor electrice in loc de aluminiu de inalta rezistenta mult mai scump si cu mult mai mult carbon.


Mercedes lucreaza, de asemenea, cu producatorul taiwanez de baterii ProLogium, care a investit, in bateriile cu stare solida si cerceteaza anozi cu continut ridicat de siliciu ca solutie alternativa pentru a creste densitatea bateriilor EV.


„Exista unele provocari pe care trebuie sa le iei sub control, dar avem solutii de inginerie grozave pentru a le rezolva”, a spus Schaefer, adaugand ca el crede ca obiectivul Factorial de a dezvolta Solstice la scara pana la sfarsitul deceniului este realist.

Similar Articles

Munteanu Ioana

11 September 2024



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA