Conglomeratul chinez Geely este in discutii avansate pentru a prelua controlul asupra Volocopter din Germania intr-o intelegere care ar salva startup-ul de taxi zburator de la un potential faliment, potrivit unor persoane familiare cu discutiile.
Sursa: volocopter.com
Zhejiang Geely Holding Group Co. a discutat despre preluarea unui pachet majoritar de actiuni la Volocopter prin conducerea unui consortiu care va injecta capital proaspat in companie.
Runda de finantare ar fi de aproximativ 95 de milioane de dolari in schimbul unei proprietati de aproximativ 85%.
Daca va fi finalizata, afacerea ar reduce evaluarea startup-ului de la un varf de 1,9 miliarde de dolari in 2022 la aproximativ 110 de milioane de dolari.
Volocopter a purtat discutii si cu alti potentiali ofertanti. Nu au fost luate decizii finale cu privire la termeni si intelegerea s-ar putea inca destrama.
Necazurile financiare ale Volocopter arata efortul greu de a transforma masinile zburatoare in realitate in SUA si Europa, unde startup-urile se prabusesc adesea inainte de a fi capabile sa vanda o singura calatorie. In China, totusi, guvernul a facut ca stimularea economiei „la altitudine joasa” sa fie o prioritate, alaturi de o industrie a vehiculelor electrice care bombardeaza cu concurenta producatorii de automobile din Germania.
„Din cauza finantarii in curs si a obligatiilor contractuale, nu vom dezvalui numele investitorilor, sumele stranse sau orice previziuni pentru viitor”, a spus un reprezentant al Volocopter intr-un e-mail. „In calitate de companie cu finantare privata, ne uitam strategic la mai multe moduri de finantare disponibile la un moment dat.”
Odata cu acordul Geely, Volocopter cantareste sa mute productia viitoarelor sale aeronave in China, au spus oamenii. Modelul sau actual, mai mic, este construit in Germania.
Reprezentantul Volocopter a spus ca considera instalatia germana o „facilitate de referinta” pentru elaborarea unor practici eficiente de productie. Aceasta va oferi companiei un plan pentru extinderea pe masura ce se extinde in strainatate, a adaugat aceasta.
Infiintata in 2011, Volocopter a fost printre o multime de startup-uri indraznete care dezvoltau decolare si aterizare verticala electrica, sau ceea ce industria a numit EVTOL. A strans 600 de milioane de dolari de la firme germane si investitori globali, inclusiv Mercedes-Benz Group, DB Schenker, Blackrock si Neom, proiectul de oras futurist al Arabiei Saudite.
Startup-ul a consumat bani si si-a schimbat directorul executiv in 2022. Volocopter planuia sa debuteze primul sau avion comercial, un cu doua locuri numit VoloCity, la Jocurile Olimpice din aceasta vara de la Paris.
Sursa: thenationalnews.com
In august, CEO-ul Dirk Hoke a declarat ca se asteapta, in schimb, sa inceapa operatiunile in prima jumatate a anului 2025. El a mai spus ca Volocopter a primit suficienta finantare pentru a finaliza procesul de aprobare de reglementare pentru pilotarea unei aeronave.
Geely, principalul detinator al Volvo Car, a investit pentru prima data in Volocopter in 2019. Piata sa de origine are o serie de aspiranti la EVTOL, care propun mestesuguri care vor costa o fractiune din rivalii americani. In octombrie, oficialii chinezi au dat unda verde ca EHang Holdings sa inceapa testele pentru taxiurile sale aeriene in acest an.
In septembrie, Volocopter a anuntat ca Dieter Zetsche, fostul CEO Daimler, se va alatura in calitate de presedinte al consiliului de administratie. Compania a mai spus ca Hoke isi va parasi rolul de CEO la inceputul anului 2025.
Similar Articles
14 November 2024
D'ale Șoselei , Stiri , Home
stiri , stiri auto , aproape masini , probleme , china , geely