CEO-ul Valeo, Christophe Perillat, a emis un avertisment dur liderilor europeni cu privire la amenintarea competitiva din ce in ce mai mare din China.
Sursa: valeo.com
Perillat a indemnat Uniunea Europeana sa stabileasca conditii egale pentru industria sa auto, adaugand ca mesajul sau nu trebuie privit ca un apel la protectionism.
„Din ianuarie 2020, Europa si-a pierdut 25% din competitivitatea fata de China”, a declarat Perillat pentru Automobilwoche, o afiliata a Automotive News Europe. „Acest lucru se datoreaza cresterii preturilor la energie, care au dus la cresterea salariilor si la un val de inflatie. Industria auto europeana are nevoie de conditii egale pentru a functiona sustenabil.”
„Asistam la o initiativa chineza in Europa ca niciodata din punct de vedere tehnologic, financiar si din punct de vedere al preturilor”, a spus el. „Pentru a spune simplu, acesta este un punct de cotitura pentru China si Europa in toate aspectele cheie ale competitivitatii.”
Producatorii si furnizorii de automobile europeni, a adaugat Perillat, nu se tem de concurenta.
„Stim cum sa inovam mai rapid, sa reducem costurile si sa imbunatatim performanta pentru a construi masini mai bune”, a spus el. „De aceea, salutam producatorii si furnizorii chinezi care doresc sa produca in Europa. Ne place competitia si suntem pregatiti sa o facem fata.”
Cu toate acestea, Perillat a subliniat ca aceasta pregatire depinde de conditii echitabile.
„Devine mult mai greu pentru noi cand concuram cu companiile care opereaza in China in conditii complet diferite”, a spus el. „Europa si-a pierdut 25% din competitivitate in doar cativa ani si nu ne putem permite sa lasam acest decalaj sa creasca.”
Sursa: valeo.com
Europa ar trebui sa evite protectionismul, dar ar trebui sa ceara fair-play din partea Chinei.
„Nu sustin ca Europa sa devina o fortareata”, a spus el. „Nu este vorba despre confruntarea cu China, este vorba despre a ne asigura ca decalajul de competitivitate, ceva ce industria auto europeana nu a creat si nu poate schimba, nu creste.”
El a sugerat ca Europa sa adopte politici similare cu cele adoptate in Statele Unite in temeiul Legii de reducere a inflatiei.
„Europa trebuie sa ceara companiilor non-europene care intra pe piata sa atinga un nivel minim de creare de valoare in Europa”, a spus acesta. In SUA, acest prag este in prezent de 75%.
Perillat a avertizat ca lipsa de actiuni ar avea consecinte grave pentru industria auto europeana.
„Daca nu facem nimic, mai multe componente vor veni direct din China in Europa si, deoarece aproximativ 80% din valoarea unei masini moderne este creata de furnizori, acest lucru prezinta un risc serios”, a spus el.
Rezultatul ar putea fi relocarea instalatiilor de productie. El a avertizat ca mai multe companii vor fi fortate sa isi mute operatiunile in tari cu conditii mai bune. „Daca esti lovit de doua valuri simultan si nu esti pregatit, rezultatul poate fi catastrofal”, a spus el.
Perillat a spus ca preocuparile sale nu sunt doar pentru Valeo, ci si pentru industria mai larga.
„Sunt increzator ca Valeo este bine pregatit pentru provocarile care urmeaza”, a spus el. „Dar imi fac profund griji cu privire la viitorul industriei auto europene in ansamblu.”
Pentru a mentine puterea industriala si economica a Europei, a spus el, trebuie luate masuri pentru a proteja locurile de munca, a pastra lanturile de aprovizionare si a asigura capacitatile tehnologice.
„Acesta nu este doar despre mentinerea fabricilor in functiune”, a spus el. „Este vorba de asigurarea prosperitatii in regiune pe termen lung.”
Comentariile lui Perillat evidentiaza urgenta de a aborda provocarile tot mai mari ale Europei, deoarece concureaza cu jucatorii globali in conditii din ce in ce mai dure.
Stellantis s-a angajat sa nu inchida fabrici sau sa reduca locuri de munca in Italia, chiar daca vanzarile marcilor italiene ale companiei, inclusiv Fiat, Alfa Romeo si Lancia, sunt in scadere.
Cu toate acestea, o sursa a sindicatului a declarat ca productia la uzina Stellantis Mirafiori din Torino va ramane intrerupta inca o luna.
Volkswagen se confrunta, de asemenea, cu provocari, deoarece incearca sa-si reduca forta de munca pe fondul unor masuri profunde de reducere a costurilor, care ar putea include inchiderea fabricilor din Germania.
Similar Articles