Grupul Renault va forma un parteneriat cu Valeo pentru a construi motoare cu 200 de kilowati putere si fara a folosi metale rare.

Sursa: Valeo

Grupul Renault va dezvolta si produce urmatoarea sa generatie de motoare electrice intr-un nou parteneriat cu Valeo, au anuntat companiile joi. Motoarele vor fi construite in fabrica Renault din Cleon, nordul Frantei, care produce generatia actuala de motoare. La fel ca si motoarele Renault existente, acestea vor fi construite fara metale din pamanturi rare, ceea ce a starnit ingrijorari din cauza volatilitatii preturilor si controlului de catre China.

Centralele vor putea produce 200 de kilowati, ceea ce ar reprezenta o crestere semnificativa fata de motoarele Renault existente. Motorul celui mai recent vehicul electric al producatorului de automobile, compactul Megane E-Tech Electric, are o putere de 160 kw.

Se pare ca, noile motoare vor aparea pana in 2027, au declarat companiile, fara a oferi mai multe detalii. Renault si Valeo au declarat ca au semnat un memorandum de intelegere pentru a crea un parteneriat. Renault va externaliza proiectarea si productia statorului, componenta statica a unui motor electric, catre Valeo si Valeo Siemens eAutomotive, o societate mixta unde Valeo tocmai a preluat controlul total. Statoarele, care folosesc invelire de cupru, sunt acum produse in fabrica Cleon.

Sursa: Renault Group

Companiile au spus ca expertiza Valeo in asamblarea firelor de cupru ii va permite sa utilizeze o densitate mai mare de cupru in stator, rezultand mai multa putere din aceeasi cantitate de energie. Rotorul, partea unui motor electric care se roteste  si arhitectura generala a motorului vor fi proiectate de Renault, au spus companiile.

Tehnologia Renault, pe care o numeste Externally Excited Synchronous Motors, este utilizata pe aproape toate vehiculele sale. Un rotor bobinat inlocuieste magnetii permanenti gasiti in marea majoritate a motoarelor utilizate astazi, iar rotorul este stimulat mai degraba de energie electrica decat de un camp magnetic. Se pare ca si BMW foloseste o tehnologie similara.

Furnizarea si distributia de metale rare sunt controlate de China, iar multi producatori de automobile cauta sa reduca continutul lor din motoarele lor electrice, daca nu sa le elimine cu totul.