O coalitie de sapte state membre din Uniunea Europeana solicita actiuni pentru mentinerea competitivitatii industriei auto a blocului intr-un moment in care trebuie sa investeasca in inovare pentru a respecta limitele mai stricte de emisii.
Sursa: bnnbloomberg.ca
Italia, Polonia si Austria se numara printre tarile care indeamna Uniunea Europeana sa gaseasca o solutie pentru a evita amenzile pentru producatorii de automobile care depasesc noile obiective de reducere a emisiilor de CO2 care urmeaza sa intre in vigoare in 2025.
Alianta, care include si Bulgaria, Republica Ceha, Romania si Slovacia, doreste, de asemenea, sa perfectioneze politica auto prin echilibrarea stimularii cererii cu sprijinul pentru investitii.
„Industria se afla acum intr-un moment critic, se confrunta cu provocari semnificative legate de productie, ocuparea fortei de munca si concurenta globala, care necesita actiuni urgente si coordonate la nivelul UE”, au spus tarile intr-o propunere comuna.
Tintele pentru 2025 risca sa impuna amenzi producatorilor de automobile care nu sunt in masura sa indeplineasca cerintele stricte din cauza incetinirii utilizarii vehiculelor electrice cu baterii, dupa cum afirma tarile in propunere. „Asemenea sanctiuni ar limita sever capacitatea industriei de a reinvesti in inovare si dezvoltare, daunand astfel competitivitatii Europei pe scena globala”, se spune in propunere.
Incepand din 2025, UE va reduce un plafon al emisiilor medii de CO2 din vanzarile de vehicule noi la 94 de grame pe km de la 116 g/km. Depasirea acestui plafon ar putea duce la amenzi de 95 EUR (103 USD) per gram in exces pe km inmultit cu numarul de vehicule vandute. Potrivit unor estimari, producatorii de automobile s-ar putea confrunta cu amenzi de peste 15 miliarde de euro.
Imbunatatirea pozitiei producatorilor europeni pe scena globala este una dintre prioritatile cheie ale presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in timpul celui de-al doilea mandat in functie, pana in 2029.
Pe masura ce o noua echipa de comisari a fost aprobata pe 27 noiembrie de Parlamentul European, von der Leyen le-a spus parlamentarilor ca industria auto din regiune este „mandrie europeana” si s-a angajat sa se asigure ca „viitorul masinilor va continua sa fie facut in Europa”.
Sursa: reuters.com
Von der Leyen le-a mai spus reporterilor ca va conduce personal un nou dialog strategic continuu cu industria auto si membrii afiliati.
Grupul industrial ACEA, care face lobby pentru ca obiectivele pentru 2025 sa fie realizabile, a declarat ca producatorii de automobile din Europa se confrunta cu provocari din ce in ce mai adanci, deoarece cererea de vehicule electrice ramane scazuta si costurile cresc.
Un semnal de sprijin politic din partea ministrilor UE ar putea fi primul pas catre gasirea unei solutii la problema respectarii obiectivelor, a declarat directorul general al ACEA, Sigrid de Vries. „Nu este una usor de remediat”, a spus aceasta.
Punerea in comun a emisiilor este o cale pentru producatorii de automobile pentru a-si indeplini obiectivele pentru 2025, dar pana acum niciun grup auto important nu pare sa fi profitat de aceasta optiune, desi Grupul Volkswagen si Grupul Renault au semnalat ca sunt deschisi spre punere in comun.
Similar Articles
29 November 2024
D'ale Șoselei , Stiri , Home
stiri , stiri auto , aproape masini , probleme , europa , UE , euro 7