Bruxelles-ul are in vedere un posibil acord care ar permite producatorilor auto europeni care produc si exporta masini din SUA sa importe vehicule din UE la tarife reduse.
Sursa: reuters.com
Discutia face parte din eforturile Comisiei Europene de a negocia un acord comercial cu presedintele american Donald Trump si ar inlocui taxa vamala substantiala de 25% asupra importurilor de masini si piese auto, implementata in aprilie de administratia americana.
Acesta ar fi un aspect pozitiv in mod clar pentru producatorii de automobile cu unitati de productie importante in SUA, care ar putea sa isi foloseasca productia americana pentru a-si reduce expunerea la tarife.
Ce inseamna un acord comercial pentru UE si cum ar fi afectati producatorii auto europeni individuali?
Conform datelor furnizate de asociatia auto europeana ACEA, aproape 758.000 de masini in valoare de 39 de miliarde de euro (45,55 miliarde de dolari) au fost exportate in SUA din Europa in 2024, de peste patru ori mai multe decat in directia opusa.
Un diplomat UE a declarat ca masinile reprezinta o „linie rosie” pentru blocul comunitar, facand din concesia privind masinile o conditie obligatorie pentru orice acord. Cu toate acestea, Bruxelles-ul si Washingtonul au obiective contradictorii, deoarece Trump doreste sa relanseze productia auto din SUA, in timp ce Bruxelles-ul doreste piete deschise pentru sectorul sau, care se confrunta cu costuri ridicate ale energiei si concurenta din partea Chinei.
BMW si Mercedes-Benz ar beneficia cel mai mult de un mecanism care sa calculeze exporturile SUA in raport cu importurile din UE, deoarece ambele companii opereaza fabrici mari in Statele Unite.
BMW, de exemplu, a exportat in jur de 225.000 de vehicule produse la uzina sa din Spartanburg, Carolina de Sud, in 2024, in timp ce a vandut in jur de 400.000 de automobile pe piata americana. A importat in jur de 175.000 de automobile din alte piete, mai putin decat a exportat.
Mercedes-Benz exporta aproximativ doua treimi din vehiculele pe care le produce la uzina sa din Vance, Alabama, sau aproximativ 170.000, pe baza productiei din 2024.
Anul trecut, compania a vandut aproximativ 324.528 de vehicule in SUA si a importat aproximativ 235.000 din alte tari.
Volkswagen nu ar beneficia, deoarece vinde in mare parte masini produse la uzina sa din Chattanooga, Tennessee, la nivel local, in loc sa le exporte.
O sursa din industrie a declarat ca, din acest motiv, au existat si eforturi pentru a determina Washingtonul sa accepte credite pentru investitii, care ar sprijini planurile producatorilor auto straini de a se extinde pentru a stimula productia locala.
Sursa: reuters.com
Grupul VW, de exemplu, decide in prezent daca va localiza productia marcii sale Audi, care importa toate masinile sale pe piata americana, fie prin intermediul unei noi fabrici, fie prin extinderea locatiilor existente.
Nici marca Porsche a grupului VW nu ar beneficia de acest lucru: nu are productie locala si importa toate masinile sale din Europa.
Stellantis, proprietarul unor marci precum Jeep, Ram si Chrysler, nu ar fi afectat serios de un astfel de acord.
Stellantis opereaza o serie de fabrici din SUA, deservind in mare parte piata locala, in timp ce fluxurile de import si export ale masinilor sale intre SUA si Uniunea Europeana au fost din punct de vedere istoric foarte scazute, de obicei volume mici de camioane fabricate in SUA fata de modelele fabricate in Europa de la marcile Alfa Romeo, Maserati si Fiat.
Grupul este mult mai vulnerabil la orice tarife americane impuse Mexicului si Canadei, deoarece produce aproximativ 40% din vehiculele sale nord-americane in aceste doua tari, in special in Mexic.
Volvo Cars este unul dintre cei mai expusi producatori auto europeni la tarifele americane, deoarece majoritatea masinilor pe care le vinde acolo sunt importate din Europa. SUA au reprezentat 16% din vanzarile grupului anul trecut.
Compania a anuntat ca va extinde productia la fabrica sa din Charleston, Carolina de Sud, adaugand un nou model pe langa modelul electric EX90 care este produs in prezent acolo.
Volvo a declarat ca noul vehicul va fi cel mai probabil un SUV hybrid plug-in de dimensiuni medii, o optiune populara in randul consumatorilor americani.
Anul trecut, Polestar, care, la fel ca Volvo Cars, face parte din grupul Geely din China, a inceput sa produca SUV-ul Polestar 3 la uzina din Charleston pentru a evita tarifele americane substantiale pentru masinile fabricate in China.
Similar Articles