Săptămâna trecută ne-am distrat cu câteva mașini cu care putem profita de noul impozit auto. Iar astăzi tragem apa și vorbim despre cum profită statul de noi. Da, doamnelor, domnișoarelor, domnilor și tot ce este între, taxa auto revine din cimitir și este gata să ne tragă un șut în zona sensibilă. Dă click pentru a afla mai multe, dar numai după ce ai terminat de tras apa.

Am mai discutat pe subiectul acesta, mai specific de ce nu o să funcționeze. O taxă vehement criticată de toți care au un IQ mai mare decât a lui Brick Tamland din Anchorman, iată că aceasta revine gata să pună pe chituci toți poluatorii din România. Deși, în punctul în care ne aflăm aș putea scrie direct românia. Asta pentru că 50% nu mai suntem o țară chiar atât de bună, 50% pentru că majoritatea românilor oricum nu și-ar da seama de greșeala gramaticală și 50% pentru că facem tot posibilul ca să ne prăbușim țara.

Cum are de gând noua taxă auto să ne salveze?

Dacă până acu câțiva ani plăteai o taxă auto care valora cât mașina (sau mai mult, Dacia Logan de exemplu era notorie pentru faptul că taxa auto costa mai mult decât mașina în sine), iată că de acum vei plăti un impozit anual. Nu este exact același lucru, pe cuvânt. Taxa o plătești 1 dată și bine (ca la viol), iar la impozit plătești de mai multe ori, doar că mai ușor (ca la azilul de bătrâni). Țin minte că am fost odată la un azil și erau câteva sexy asistente care aveau 89 de ani dar care știu al naibii de bine să facă un 6…

Ideea de bază este să plătești un impozit auto în funcție de norma de poluare pe care o are acaretul mașina ta. Te duci la RAR, unde apropo trebuie să mergi anual în cazul în care ai o mașină mai veche de 12 ani, iar acolo îți vor da oamenii un sticker pe care îl vei pune pe geam. Iar în funcție de acel sticker, oamenii vor râde de tine pentru faptul că o mașină Euro 2 este tot ceea ce ți-ai permis pentru că românul preferă să facă mișto de situația în care se află decât să schimbe ceva la societate.

Ce pățesc dacă nu îmi pun acest sticker? Amendă + Bătaie.

Care vor fi prețurile pentru aceste stickere?

Vorbim despre statul Român, deci nimic nu este cert. Ni s-a spus în Ianuarie că vor fi aceste stickere, dar nimic despre prețuri. Se zvonește doar că stickerele pentru mașinile Euro 2 și Euro 3 vor costa mai mult decât mașina. Chiar dacă taxa auto a ieșit din groapă, aparent Dacia Logan de prima generație va rămâne acolo.

Am plătit deja o taxă auto de poluare, mai trebuie să o plătesc și pe asta?

Da, vei plăti și această taxă. Mai mult decât atât, taxa se aplică pentru toată lumea, de la non-euro până la Euro 6. Chiar și mașinile hibride și electrice vor plăti. Toată ideea din spatele unei mașini electrice este să nu plătești impozit, să nu plătești taxe de intrare în centrul orașelor, să nu poluezi.  Cel puțin în Europa civilizată. Macăr România oferă cel mai mare pachet de reduceri pentru mașinile electrice și hibride din toată UE – 10.000 euro.

 Ce mai trebuie să știu despre noua taxă auto?

Pe lângă acest impozit, s-a propus și o taxă de acces pe centrul marilor orașelor. Asta este o decizie bună, adoptată în toată UE. Sunt multe orași mari unde care accesul cu mașina este total interzis pe centru. Iarăși, această propunere suna mai degrabă a filmele marca George Lucas, pentru că ar trebui foarte bine să calculezi tariful și să delimitezi foarte bine centrul orașului. Asta în condițiile în care frumosul Iași nu are nici măcar Plan Urbanistic General. Dar e bine să visăm, e bine să ne dorim. Asta ne ține tot timpul în viață: obiectivele, vise, dorința spre mai bine.

De ce nu va funcționa noua taxă auto?

Taxa auto a fost construită pentru a stopa importul de mașini second-hand. Asta se întâmpla prin 2007, când Ford și Renault erau loviți rectal de faptul că românul preferă să dea 5.000 de euro pe o mașină second-hand, decât 12.000 pe una nouă. Mai mult decât atât, statul român a pierdut și va pierde mereu din cauza fenomenului Bulgaria. O nouă taxă auto va însemna doar că oamenii vor înmatricula din nou pe Bulgaria. 

Ce părere am eu despre noua taxă auto?

Aceeași părere ca și până acum. Ca și până acum, taxa auto nouă nu va rezista prea mult și va fi scoasă. E doar o altă zi, cu aceeași problemă.

E cronica unei senilități premature și reacția întârziată a unei minți imature…