Iata ca a venit si momentul magic, momentul in care discutam despre nasterea brandului modern Skoda. Daca s-a nascut prin cezariana sau natural, asta ramane de vazut in articolul de astazi, unde vorbim despre Skoda Octavia I.

 

Am vorbit pana acum despre Skoda Octavia II si despre Octavia III , dar totusi  am ignorat geneza: Skoda Octavia I. In 1996, pe cand Parazitii incepeau sa devina cunoscuti, VW lanseaza primul model al proaspat-cumparatei Skoda: Skoda Octavia I. Masina de unde a inceput totul pentru cehii ocupati sa protesteze impotriva lui Piech.

Si cum s-a descurcat Skoda Octavia I?

Admirabil.  Un veritabil Ion Iliescu al lumii auto, Skoda Octavia I s-a fabricat din 1996 tocmai pana in 2010. Faptul ca a venit cu o simplitate mecanica demna de manualele de fizica de clasa a 4-a, faptul ca era la fel de complicata ca o boboaca de facultate in club, cat si faptul ca s-a dovedit a fi o masina ieftina de cumparat si intretinut, a facut din Skoda Octavia I preferata oamenilor care inca stau la cozi la platit facturi. Oameni care inca folosesc cuvantul „alimentara” atunci cand se duc sa faca cumparaturile pe o saptamana.

De ce este Skoda Octavia I atat de buna?

Punctul fortei al acestei antichitati pe roti este fiabilitatea. Construit pe platforma proaspat lansatului Golf 4, Octavia I era construita ca un Nokia 3310. La fel de complicata, la fel de aerodinamica, la fel de rapida (exceptand vRS-ul care este demn de filmele cu Titus Steel).

La fel ca si Titus Steel, Octavia I a ramas in mintea colectiva pentru imaginea legendara. Masina asta nu se strica, primordial pentru ca nu prea are ce sa se strice. Cu alte cuvinte, o masina de moda veche, construita sa reziste. 

Un volan, niste pedale, un schimbator si niste scaune. O masina construita sa reziste, o masina construita ca sa construiasca imaginea trainica a brandului Skoda. Un deget mijlociu aratat societatii de astazi, bazata pe consumerism. O masina care nici nu avea nevoie de garantia din fabrica, drept dovada fiind miliardele de Octavia I care inca cutreiera drumurile patriei.

Motoare Skoda Octavia I

Benzina:

 • 1.4 MPI de 60 sau 75 de cai. Munceste oleaca mai mult si treci la un motor mai mare.
 • 1.6 MPI de 75, 100 si 102 cai. Un motor agrar, construit din beton armat, care nu se strica decat daca esti foarte insistent(a). Decent pentru oras, cu un consum de 10%, acest motor merge mana in mana cu o instalatie GPL. Cateodata mai pica bobinele de inductie, dar alte probleme majore nu sunt.
 • 1.8 MPI de 125 de cai. Un motor destul de rar la noi in tara, despre care nu am sa vorbesc prea mult. In esenta este un 1.6 MPI care a lucrat putin mai mult la sala, care a invatat putin mai mult la scoala.
 • 1.8T de 150 sau 180 cai. Legendarul 1.8 TSI, folosit in vremurile noastre, isi are radacinile aici. Lansat in 1996, acest motor fantastic a ajuns cumva si la Skoda Octavia I. Un motor deosebit de puternic pentru aceasta caroserie, vei avea parte de senzatii tari in orice viteza te-ai afla. Chiar si in marsarier. Atentie in schimb la turbina, ulei si bobinele de inductie.
 • 2.0 MPI de 116 cai, cunoscut international ca si „2.slow”, acest motor sacrifica performantele pentru fiabilitate totala. Un motor lenes, care nu se invarte prea mult, conservandu-se mai bine decat multe modele din muzeul Antipa. De fapt, se conserva mai bine si decat Florin Piersic.

Diesel (ugh):

 • 1.9 SDI de 68 cai – clasicul 1.9 TDI, doar ca fara turbina. Legenda spune ca acceleratia acestui motor se masoara cu calendarul. In rest, un motor indestructibil care functioneaza atat cu motorina cat si cu ulei de bucatarie, ulei uitat de KFC, spirt Mona, Saniuta 0.33L sau casete cu Dolanescu.
 • 1.9 TDI de 90, 100, 108 si 128 de cai putere. Practic, motorul care a pus VW, cat si conceptul de diesel cu totul, pe harta Europei. Un motor simplu, fiabil, economic si suficient de rapid. Mentiuni speciale pentru vesnicul, clasicul motor ALH de 90 de cai, care este super fiabil, super economic si relativ dinamic. Un 1.9 TDI cod ALH poate avea un consum extra-urban de 3,3%. Genul asta de numere. Oricum, motorul „ALEHASH” de pe VW a devenit un meme in sinea lui. Singura varianta cu probleme este cea de 108 cai, unde s-au mai raportat probleme la turbina.

La ce trebuie sa ma uit atunci cand cumpar o Skoda Octavia I?

Dupa cum spuneam la inceput, Skoda Octavia I este un monument viu al fiabilitatii. Nu prea are ce sa se strice, singurele probleme fiind date mai degraba de varsta, nu de constructie.

 • Interiorul va incepe sa scartaie, sa cada si sa isi aduca propria orchestra de greieri. Asta pentru ca Skoda Octavia I a fost construit cu materiale cat mai ieftine, ca sa poata fi cat mai accesibila. Aceasta Octavia a fost prima masina Skoda lansata sub licenta VW, deci vine din perioada in care Skoda era intradevar un VW ieftin.
 • Rugina este un alt efect al trecerii timpului. De obicei rugina incepe de la aripi si de la praguri, dar este important sa te uiti peste tot si sa cauti de rugina.
 • Pentru snobii care au indraznit sa isi puna clima pe Octavia I, pedeapsa vine sub forma problemelor diverse la clima. Nu este chiar atat de mizerabil ca la Octavia II, dar e bine de stiut.
 • Probabil ar trebui sa zic ceva si despre cutiile automate, dar eu unul nu am vazut inca o Skoda Octavia I cu o cutie automata. Mai bine il vad pe Viorel Lis dezbracat in timp ce intretine momente intime cu sine insusi, decat sa vad o Octavia I cu o cutie automata.

Verdict Skoda Octavia I : 

O masina fantastica pentru cei care vor ceva simplu si butucanos. Nu este in schimb o masina care sa isi mai aiba locul in lumea moderna. Este atat de simpla, incat majoritatea oamenilor vor fugi de ea. In schimb va fi apreciata si iubita de catre acei oameni care vor ceva simplu si trainic. Acei oameni care au cumparat Octavia I de noua sunt aceeasi oameni care au cumparat Logan de nou: oameni pragmatici, care au vrut o masina simpla si fiabila. Nemti in special. Oameni care isi cumpara aparatura electrocasnica cu garantie extinsa. Oameni care mananca la „impinji tava” si care au acasa o plasa in care se afla mai multe plase. Oameni care merg in weekend la o balta ca sa se relaxeze. Oameni care merg la un gratar la munte in weekend, cu o bere la pet si un casetofon.

Mi-as cumpara o Skoda Octavia I? Grea intrebare, Pe deoparte interiorul isi arate prea mult varsta. De cealalta parte, Skoda Octavia I este o masina de pe vremurile cand masinile se faceau cu simt de raspundere. Nici masinile nu sunt ce au fost odata, la fel ca si femeile, tinerii, discotecile sau spirtul Mona.