Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Ford Mondeo IV ( 2007 – 2014 )

Una din masinile mele preferate ajunge in atentia AproapeMasini: Ford Mondeo IV. Iata de ce imi place atat de mult, cat si de ce nu am unul daca tot imi place atat de mult, in articolul de astazi.



Am vorbit despre cat de mult mi-a placut si imi place Ford Mondeo III, catalogand-o drept una din cele mai bune masini pe care le poti cumpara cu un buget limitat. Chiar daca nu este la fel de ieftin ca predecesorul, Ford Mondeo IV este in continuare o masina care a trecut pe sub radarul pietei din Romania: O masina fantastica pe care o poti cumpara cu bani putini comparativ cu ceea ce ofera.


De ce Ford Mondeo IV nu a fost un succes la fel de mare ca “Din Dragoste”?


Ford Mondeo IV se lanseaza oficial in 2007. Nu a fost un moment mai prost pentru a lansa o berlina din clasa medie decat anul 2007. Fa un exercitiu de memorie si intoarce-te in 2007: Suntem la un an de criza economica, toata lumea se simte bine si arunca banii pe fereastra, de obicei pe fereastra unui Porsche Cayenne. Strazile sunt pline de Porsche Cayenne, BMW X5, Audi Q7 si Range Rover. Este era tractoarelor opulente, pentru ca toata lumea are bani si si-a luat credite doar cu buletinul pe care oricum n-au de gand sa le plateasca. Sa lansezi o berlina de clasa medie in mediul asta economic este ca si cum ai primi un premiu de participare la un concurs: esti acolo in peisaj, dar esti departe de centrul atentiei.


 


Totusi, asta nu inseamna ca Ford Mondeo IV a fost o masina slaba, din contra. Ramane in continuare una din cele mai dinamice si sportive masini din clasa ei, vine cu o combinatie de motoare noi si vechi, aduce o calitate mai buna la interior si hectare de spatiu.


Iar calitatea se reflecta in preturile pietei second-hand: Daca un Ford Mondeo II poate fi cumparat in schimbul a 2 sticle de Sankt Petersburg si a unei casete cu Dolanescu, Ford Mondeo III poate fi cumparat la jumatate de pret fata de VW Passat desi este la fel de bun, Ford Mondeo IV este la un pret asemanator cu un Passat din anul echivalent, fie ca vorbim despre B6 sau B7.


 


Motoare Ford Mondeo IV:


Benzina  



  • 1.6 benzina 110, 120 si 125 cai – De departe cel mai echilibrat motor pentru Ford Focus II, 1.6 benzinarul aspirat este un David in lumea lui Goliat, doar ca in lumea lui Ford Mondeo IV David isi ia bataie de panticareste abundent. Motorul este fiabil, dar prea mic.

  • 1.6 ecoboost 160 caiUn motor decent, care nu are probleme specifice raportate. Doar ca iti urez mult noroc ca sa gasesti un Ford Mondeo IV benzinar, intr-o tara diesel mai incuiata la minte decat un francez care vede un roman.

  • 2.0 145 cai – Ultimul benzinar aspirat de pe Ford, acest gigant si-a cantat in mod onorabil si decent ultimul dans. Foarte fiabil, putin gurmand si cu performante decente, acest motor este ultimul salut al unei ere in care masinile erau construite ca sa reziste mai mult decat perioada de garantie.

  • 2.0 ecoboost de 203/240 cai – ocazional se mai topesc pistoanele daca este hranit cu benzina de calitate indoielnica. Per total, un motor robust si fiabil, dar complex. La fel ca si Bianca Dragusanu, are nevoie de cel putin 1 vizita la service in fiecare an si de un program de intretinere ca la carte. A da, daca iti pasa de consumul de carburant, uita de motorul asta.

  • 2.3 de 161 caiUn motor de origine Mazda, acest benzinar aspirat de 2.3 este putin mai puternic decat cel de 2.0 si putin mai economic decat cel de 2.5. Daca motorul asta ar fi bere, ar fi Paulaner: E oleaca mai bun si mai scump decat majoritatea berilor, dar nu e chiar Guiness.

  • 2.5 T5 de 220 cai – Ar trebui sa spun ca acest motor este un fel de Guiness, dar este mai degraba un dulap in stil IKEA, motorul fiind de origine Volvo. Mare si patrat, acest motor este mult prea rar gasit pe Ford Mondeo IV si mult prea complex pentru majoritatea mecanicilor romani.


Diesel:



  • 1.6 TDCI de 115 cai – Vechiul 1.6 HDI care mananca turbine datorita lubrifierii defectuoase. A da, si supapele EGR sunt distruse cu aceeasi viteza alarmanta. Singura versiune cat de cat fiabila este cea de 90 de cai, care se regaseste in schimb pe Focus. In orice caz, acest motor este la fel de util ca acei oameni dubiosi din parcarile mari, care te ghideaza cum sa parchezi chiar daca tu parchezi cum trebuie, si care apoi iti cer bani pentru ceva ce nici nu au facut si nici nu ai cerut.

  • 1.8 TDCI de 110 sau 125 cai – Ultima strigare pentru un motor lansat la sfarsitul anilor ’80, motorul Ford Endura-D se pensioneaza in sfarsit, fiind si unicul motor 100% Ford din aceasta lista.

  • 2.0 TDCI 115 / 130 / 140 / 163 cai – Acest 2.0 Hdi francez este mult mai fiabil decat versiunea de 1.6. Dar asta e ca si cum ai spune ca doar ti-ai luxat piciorul in loc sa il fracturezi. Primul motor PSA cu geometrie variabila, acesta sufera de problema la geometrie, la fiabilitatea turbinei in general si mai are si probleme cu injectoarele. Dar acestea sunt probleme mai simple si mai rare decat mizerabilul 1.6 TDCI, motorul dovedindu-se a fi de o fiabilitate decenta.

  • 2.2 TDCI 175 / 200 cai – Un alt motor marca PSA, folosit si pe Peugeot Boxter, Citroen Jumper si Land Rover Freelander 2. Un motor de duba, pus pe un Ford Mondeo IV. Numai americanii de la Ford puteau pune asa ceva. La fel ca si la generatia anterioara, acest 2.2 TDCI este putin mai puternic decat cel de 2.0, doar ca impozitul este de 4 ori mai mare. Un motor fantastic in schimb pt dube si tractoare 4×4 unde cuplul isi spune cuvantul.


 


 


Probleme Mondeo IV:



  • Probleme generale la coloana de directie.

  • Cutia de viteze automata are nevoie de ulei schimbat la fiecare 3 ani sau a 3-a revizie generala, oricare ajunge prima.

  • Ploua in masina datorita izolatiei de proasta calitate. Problema in special simtita la versiunile break unde ploua prin portbagaj. Oricum, asta e o problema cunoscuta pentru toata gama Ford, asta pentru ca in America nu ploua.


 


Verdict Ford Mondeo IV


Am spus la inceput ca as spune de ce as cumpara un Ford Mondeo IV si de ce nu as cumpara unul. Am spus ca este o masina dinamica, cu o combinatie de nou si vechi in ceea ce priveste tehnologie. Totusi, marele avantaj al masinii pentru mine este un dezavantaj: Marimea. Este o masina efectiv prea mare pentru orice mediu urban, in special daca mergi pe varianta break.


Avantajul este ca daca ai ramas blocat pe Valea Prahovei, poti rabata bancheta spate si astfel copiii au un loc de joaca amenajat unde pot juca lejer tenis sau bowling. E atat de mare spatiul interior.



Ce motor as alege?


Desi sunt fan vandut benzinarelor aspirate, cel mai potrivit motor este 2.0 TDCI de 163 de cai. Este un motor polivalent care completeaza caracterul polivalent a lui Ford Mondeo IV: Vrei o masina dinamica in curbe? Ford Mondeo IV. Vrei o masina decent de rapida? Ford Mondeo IV. Vrei o masina de familie care gazduieste 5 oameni si 2 tone de bagaj? Ford Mondeo IV. Hotel? Trivago.


Si pentru ca este o masina buna la toate, nu pot decat sa respect episodul IV din aventura Mondeo. Un episod uitat de multime, rezervat acelor oameni care vor sa fie discreti si care vor sa primeasca multa masina pentru banii lor, fara sa fie afectati de snobismul unei marci de prestigiu.


Scrie un raspuns
  • Cristi

    2024-04-02 12:11:30

    Am gasit un mondeo 1,8TDCI 125 CP din 2009, 161.000km unic proprietar de noua cumparata din Romania carte de service, service facut la FORD. Vreau sa va intreb daca merita cumparata masina deoarece vad ca spuneti ca acest motor este un gunoi.

  • AproapeMasini

    2023-11-23 12:10:19

    Salutare Eduard, Masina e foarte buna dar trebuie sa o verifici din scoarta in scoarta, cum spunea Dragnea. Succes!

  • AproapeMasini

    2023-11-23 12:08:05

    Salutare Cristi, Motorul de 2.0 benzina aspirat e cel mai fiabil si mai putin predispus la consumul de ulei, urmat de 1.8 care e acelasi motor Mazda dar care totusi cumva consuma ulei. Iar cel de 1.6 EcoBoost are turbina si trebuie doar schimbata conducta de antigel pentru ca poate crapa. Succes!

  • CristiV

    2023-11-23 11:19:27

    Salutare, Generatia asta nu e Mk3 ? Cel putin asa zice aici –> https://www.auto-data.net/en/ford-mondeo-iii-hatchback-2.0-i-16v-145hp-7661 In alta ordine de idei, pt fiabilitate pe benzina se recomanda deci 2.0i de 145 cp ? Apoi 1.6 EcoB de 160 cp. Asta are si turbina, nu ? Multumesc.

  • Ardelean Eduard

    2023-11-23 00:43:09

    Buna seara as vrea sa imi cumpar un ford mondeo 2.0 benzina anul 2007 dura tec he Ghia parerii ?

  • Turlea adrian

    2023-10-20 17:59:29

    Detin un mk4 2.0 benzina 145 cp 2009 7 l consum.la suta de km,pareri??

  • Turlea adrian

    2023-10-20 17:55:05

    Am un benzina 2.0 din 2009 145 cp manuala,,consum de 7 l la suta de km,ce parere aveti??

  • AproapeMasini

    2023-09-20 10:25:05

    Salutare George, Pretul este foarte mult sub pretul pietei si nici cutia powershit nu e ultima fita in materie de fiabilitate. Personal voi spune pas. Succes!

  • George

    2023-09-20 07:07:04

    Salutare, Am găsit la un preț foarte convenabil un Ford Mondeo Mk4 2011 2.0 Ecoboost de 203cp. Bord Converse Navi, Powershift… sub 200k km, bine nu cu mult…cu 1 km. Prețul de 4000 de euro mă tentează, ce părere ai? Ar fi o mașină bună? De specificat că merg mai mult prin oraș și mă prea interesează consumul mai ridicat. Momentan am un FF2 1.8TDCI din 2005. Eu zic că e un pas mare…sper in fața.

  • Fordist

    2023-09-07 03:35:51

    Cel mai bun pentru rrrrromanasi mei e ScheisseWagen care de când au aparut sau înmulțit și serveurile


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA