Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Audi A5 8T ( 2007 – 2016 )

Mercedes CLK nu s-a pensionat, ci s-a reincarnat in Audi A5 8T. Audi A5 8T, un Mercedes CLS mai ieftin. Audi A5 8T, un A4 B8 care a lipsit la orele de fiabilitate. Si totusi, ce a facut Audi A5 8T sa fie atat de popular?




Lansat in 2007 odata cu iPhone-ul lui Steve Jobs si filmul „300”, Audi A5 8T a venit ca o continuare logica a lui Mercedes CLK: O masina eleganta cu o forma clasica de coupe, capabila sa parcurga distante mari in confort, nu in viteza. Lansat in 2007 in forma de coupe si cabriolet, urmat in 2009 de versiunea berlino-coupe, Audi A5 8T a devenit repede o masina populara printre cei care au ales alte cai in viata pentru a se descurca din punct de vedere financiar. Si e usor de inteles, Audi A5 8T este o masina impunatoare si frumoasa chiar si in 2019. E o masina care a imbatranit foarte bine si care arata a scump. Mai mult decat atat, diferentele fata de Audi A7 sunt mai insesizabile decat formele Anei Maria Barnoschi, facand din Audi A5 o alegere si mai buna. Plus ca a venit si cu motoare mici, de 2 litri, ca sa nu plangi la directia taxe si impozite IN TIMP CE O SCARBITA DE LA GHISEU CARE ARE SALARIU DUBLU FATA DE AL MEU MA INTREABA DACA AM DOSAR CU SINA SI O CHITANTA CARE ADEVERESTE FAPTUL CA AM ADEVERINTA PENTRU O ALTA CHITANTA, ALTFEL MA INTOARCE DIN DRUM.  Dar ai un Audi A5 8T, tu nu ai salariu, tu doar colectezi taxe de protectie.


 


Totusi, Audi A5 8T a venit intr-o perioada neagra din istoria Audi, unde masinile aveau mai multe probleme decat cei internati la fara clanta. Inteleg ca o masina scumpa nu va fi niciodata ieftina de intretinut, dar te-ai astepta macar la o fiabilitate minima. Nici Audi A4 B8 nu a fost un monument al fiabilitatii, dar totusi germanii ai reusit cumva sa il faca si mai putin fiabil. La fel ca si in cazul lui Sophie, trebuie sa tragi lozul ca sa ii poti intretine bronzul. E sofisticata ma, prea sofisticata ma, e sofisticata ma…


Totusi, daca reusesti sa ii intretii bronzul, ai parte de o masina excelenta si care arata bine chiar si in 2019. Ca majoritatea masinilor VW din perioada anilor 2010, depinde foarte multe de configuratia motor + cutie pe care o alegi. Poti avea o masina la fel de buna ca emisiunile lui Capatos sau poti avea o masina la fel de buna ca Mondenii. Depinde doar de cum bifezi casutele cu optiuni.



Benzina



  • 1.8 TFSI de 160, 170 si 177 cai – Motorul entry-level de pe Audi A5 8T este probabil si cel mai echilibrat ca performante, fiabilitate si consum. Cel de 160 de cai are cod EA888 si are o problema specifica pe care o discutam mai jos, iar cele de 170 si 177 cai au probleme serioase la consumul de ulei. Pot consuma lejer si 1 litru la 1000 de km, pentru modelele cu mai multa experienta in campul muncii decat Eva Kent.

  • 2.0 TFSI de 180 si 211 cai – La fel, cel de 211 cai si tractiune fata are cod EA888. Celelalte doua versiuni la fel cu un consum ridicat de ulei, dar macar ai performante pe masura.

  • 3.2 V6 FSI de  261 cai – In mod ironic, antichitatea de 3.2 FSI este totodata si unul din cele mai fiabile motoare de pe Audi A5 8T. Un motor mai degraba demn de Touareg, Q7 si A8, vechiul FSI este pe cat de gurmand pe atat de fiabil.

  • 3.0 TFSI de 272 si 333 cai – Un aspirator de bani, benzina, femei si amenzi rutiere. Chiar daca este in general fiabil, motorul asta nu se intretine ieftin sub nicio forma.

  • 4.2 FSI de 350 si 450 cai – Venit sub capota lui Audi S5 si RS5, monstruosul 4.2 FSI a fost imprumutat de pe Audi R8 si de pe S6. Demn de propriul articol.


Diesel



  • 2.0 TDI de 136, 143, 170 si 177 cai – Acelasi 2.0 TDI folosit de catre VW mai ceva decat Liviu Varciu folosit de Antena 1, 2, 3, Stars, 4, 5 si tot asa. Venit cu tehnologie common-rail, a scapat de vechea problema a pompei de ulei si vine cu o sensibilitate la motorina proasta, acumulari de span si probleme la pompa de inalta presiune. De asemenea, volanta se uzeaza mai repede decat moralul unui student absolvent care aplica primele CV-uri. Per total, un motor mai fiabil decat ce a fost, care se strica la fel cum face Nikita chestii 18+ : Rar, dar bine.

  • 2.7 TDI de 190 de cai – Un motor cu o dilema existentiala. Ceva mai puternic decat 2.0 TDI, ceva mai slab decat 3.0 TDI. La impozit difera foarte putin de 3.0 TDI asa ca ai face bine sa mergi direct pe 3.0 TDI

  • 3.0 TDI de 241 cai – Un motor pus pe Audi A5 8T si A4 B8 doar pentru ca se poate, acest mastodont e capabil sa tracteze oricat contrabanda ai avea la tine. Bine de stiut, pentru ca ai nevoie de multa contrabanda ca sa poti plati injectoarele si distributia.



Probleme generale Audi A5 8T



  • Motoarele benzinare cod EA888, 1.8 TFSI si 2.0 TFSI sufera de probleme ale intinzatorului lantului de distributie. Daca nu e schimbat, lantul sare si intra direct in motor, dandu-i dauna totala mai ceva decat i-a dat Tedi Motociclistul lui Mircea Badea.

  • La fel ca la BMW E39, dieselurile de 2.7 si 3.0 TDI au probleme cu clapetele de admisie care se rup, cad in galeria de admisie si motorul isi ia dauna totala mai ceva decat Mircea Badea de la Tedi Motociclistul.

  • La fel ca la Mercedes CLK, Audi A5 8T vine fara pilonii din mijloc, dand aspectul de geam dintr-o bucata. Totusi, unii ingineri au fost usor beti cand au montat geamurile si nu se inchid chiar 100% ermetic. Mai pe romaneste, s-ar putea sa iti ploua in masina.

  • Cutia de viteze este de 4 tipuri pe Audi A5 8T. Pentru modelele cu tractiune fata, cutia automata este de tip CVT, nume de cod „Multitronic”, nume de porecla „Multitrauma”. O cutie automata plina de probleme pe care ai face mai bine sa o eviti. Mai este cutia automata de tip S-Tronic, practic DSG-ul de la Audi. Uleiul si filtrul trebuie schimbat la fiecare 60.000 de km, altfel vei avea probleme. Cat despre problemele inevitabile, vei avea osteoporoza…asta, vei avea probleme cu unitatea Mecatronic care doar se schimba, nu se repara. Cutia automata Tiptronic se monteaza pe modelele Quattro si e de o fiabilitate decenta, la fel ca si cutia manuala.

  • Farurile vin cu tehnologie LED cu fiabilitate indoielnica. Scumpe si fragile, mai degraba mergi pe becuri traditionale, daca nu vrei sa bagi sute de euro doar in LED-uri.

  • Electricele de orice tip au tendinta sa se prajeasca ca la o petrecere rooftop. Vedeta evenimentului, unitatea MMI.

  • Modelul facelift din 2012 vine standard cu directie asistata electric. Pe langa faptul ca are nevoie de foarte multe adjustari, fa inainte un test-drive si asigura-te ca poti trai cu o directie electrica.

  • Spatiul din spate este foarte inghesuit datorita plafonului curbat. Dar ai un Audi A5, deci nu ai prieteni pe care sa ii cari in spate oricum. De fapt, nu ai prieteni deloc. Pentru ca lumea te invidiaza ca ai un A5.

  • Canalul de drenaj de sub parbriz are obiceiul sa se infunde si iti va ploua in motor, pe langa ECU. Nu trebuie sa fii Malone ca sa intelegi ca electricitatea si apa nu se leaga cum nu se leaga tamaia cu heroina. Asa ca verifica din cand in cand canalul de drenaj.


 


Verdict Audi A5 8T


La fel cum am spus la inceput, depinde foarte mult de configuratia aleasa. Daca mergi pe un 2.0 TDI cu o cutie manuala, atunci ai o masina fiabila dar lenesa. Daca alegi un 1.8 TFSI cu o cutie manuala, atunci ai o masina relativ sportiva si relativ fiabila. De fapt, aceasta ar fi recomandarea mea low-budget pentru Audi A5 8T. 


Daca trebuie in schimb sa scapi repede de bani, atunci 3.0 TDI sau 3.0 TFSI sunt motoarele cele mai potrivite pentru A5. Dintre astea doua as merge pe 3.0 TDI, pentru ca se muleaza mai bine pe caracterul molcom, impozant si relaxant al lui A5. Daca vrei sportivitate, iti iei un Audi TT. Daca vrei sa parcurgi distante mari in stil si confort, atunci iti iei un Audi A5 8T.


 


Scrie un raspuns
  • Marius

    2021-08-07 16:07:22

    Salut, ce parere ai de un A5 2012-2013 2.0tfsi quattro 211cp cu cutia automata?

  • Silvan I.

    2020-03-14 08:51:14

    Motorul de 2.7 v6 Tdi a fost gandit pentru tarile unde pretul impozitului auto este dat exclusiv de puterea masinii (ex Austria) . Intre 180 cai si 224 (ex a6 c6) este o diferenta care inseamna costuri extra la impozit . Deci , cine vrea 6 cilindrii , cuplu , si sa auda un sunet frumos de diesel ( nu zgomot de pietris cazut din roaba ) isi ia 2.7 v6 tdi . Exista clienti pentru motorul asta , doar ca nu in Romania .

  • Constantin

    2020-01-27 04:52:20

    Salut,detin un Sudi A5,coupe,quatro,2.0 Benzina,S-tronic O am de un an,am parcurs 160.000 km si nu a avut nici cea mai mica problema.Se conduce usor,are putere pe care te poti baza instant, manevrabilitate excelenta,nu intea apa in ea( da,chiar nu inyra..tare haios baiatul). Pt cei care gandesc si au nevoie de viteza: pot sta linistit la un Seria 3,dar nu stiu daca seria 3 poate sta linistit langa mine:)).Asta pt cei interesați. Stabilitate de invidiat.Ma sint in siguranta la o curbă cu 100-120km/h,nu este zgomotoasa si cobsuma cam 1L ulei la 6000-7000 km. Este foarte eleganta,tinuta de drum intradevar nu foarte sportiva,dar daca intepi pedala..nu dezamageste,la nivelul motorului de 2L si 211 cp

  • RUL

    2019-11-05 19:08:27

    Salut. Ce motorizări recomandați ca fiind fiabile pentru un A5 2015-2016? Și dacă exista vreo problema ce poate apărea in viitor care ar fi aceea și de ce ar trebui sa ma feresc? Mulțumesc anticipat.

  • Lucian knd

    2019-06-29 22:59:38

    “”Insist cu insistenta “” a va ruga sa va orientați către analize despre geamuri termopan. Motorizări pe audi exista și 2.0 190 cp un motor aproape nou euro 6 adblue din 2014, culmea pe audi a5. Din nou “ insist cu insistenta “ a va alege un audi A5 , mergeti cu el la un selfwash , introduceți jetul in “ rama” geamului și dacă pătrunde apa …va ofer acel audi cadou împreuna cu carburant pt un an. Inginerii de la audi au fost chiar foarte deștepți făcând un lucru inteligent cu privire la geamuri , exemplu?: in comparație cu vw cc pe timp de iarna dacă un geam îți îngheață și nu coboară stai pe lângă mașina , datorită faptului ca nu au construit ca sa coboare doar un geam individual pt portiera pe care o deschizi ..ci toate 4 odata.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA