Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Audi A1 8X ( 2010 – 2018 )

Ai bani de VW Passat dar totusi vrei ceva mai mic? VW Golf e prea sarac pentru tine? N-ai bani de Audi A3 dar totusi vrei un Audi? Atunci Audi A1 8X iti rezolva dilema auto existentiala. Iata cum, in articolul de azi.




Lansat in 2010 pe plaftorma de VW Polo si Skoda Fabia, Audi A1 8X a venit ca se adreseze acelor tineri care vor o masina noua, de oras si care au foarte multi bani. In esenta, 2% din populatia tinerilor lumii. Nu e de mirare ca Audi A1 8X nu este cel mai popular Audi modern. Cu un pret de pornire cu 2000 de euro mai mare decat a unei Skoda Octavia si cu 2000 de euro mai mic decat al unui Tiguan, Audi A1 8X a fost si este o masina infernal de scumpa. Sunt unele modele care costa si 60.000 euro. De fapt, am intrat in configuratorul actual si un Audi A1 nou, full option poate costa 45.000 de euro. 45.000 de euro pentru un Polo pentru bogati. Cu tot respectul, dar Renault Koleos, una din masinile mele preferate la ora actuala, incepe de la 32.200 euro si se opreste la 40.700 euro, si vine si cu sistem audio BOSE. Oricat de fan ai fi, nu poti justifica pretul infernal pe care l-a avut Audi A1 8X si pe care il are Audi A1 actual.


 


Mai mult decat atat, Audi A1 8X este succesorul spiritual al lui Peugeot 307, masina oficiala a oamenilor care folosesc butonul “ma simt norocos” pe Google si pe care ii prinde des Fortuna (nu furtuna, ci casa de pariuri Fortuna). Ideea este ca un Audi A1 8X poate fi o masina dezastruoasa sau poate fi o masina absolut fiabila, nu exista cale de mijloc. Asta tot nu scuza pretul infernal al acestui Polo glorificat.



Motoare Audi A1 8X


Benzina



  • 1.2 TFSI de 85 de cai – Un motor entry-level pentru o masina nu foarte entry-level. In mod ironic, daca vrei o masina de oras lipsita de prea multe probleme, atunci 1.2 TFSI este cel mai bun motor pentru Audi A1 8X, daca ai grija la un singur lucru.

  • 1.4 TFSI de 122 si 140 cai – Un motor relativ decent, care sufera de problema comuna cu 1.2 TFSI, are probleme suplimentare la turbine si are nevoie de benzina de calitate. Cel de 140 de cai este cel mai echilibrat motor per total pentru Audi A1 8X, dar vei petrece mai mult timp in service decat cu un 1.2 TFSI.

  • 1.4 TFSI de 185 cai – Motorul asta e vechiul “TwinCharger” lansat initial pe Golf V si isi duce mai departe reputatia pentru fiabilitate scazuta. Fiind twincharger are atat turbina cat si compressor, facand o combinatie exploziva, la propriu. Care din ele va ceda prima, doar tu poti sa afli.

  • 2.0 TFSI de 256 cai – As vorbi despre motorul asta, dar a fost facuta intr-o serie mai limitata decat inteligenta multor emisiuni difuzate seara tarziu. Cu doar 333 de exemplare, mult noroc sa gasesti un Audi A1 Quattro.


Diesel



  • 1.6 TDI de 90 si 105 cai – Acelasi 1.6 TDI de pe Golf VI care se strica la fiecare 100 de metri de condus in oras. Mai sensibil decat Nikita, 1.6 TDI-ul sufera de probleme grave la EGR, turbine si filtru de particule daca indraznesti sa il conduci in oras.

  • 2.0 TDI de 143 cai – Vesnicul 2.0 TDI a ajuns si sub capota lui Audi A1 8X si chiar e un motor decent. Venit cu tehnologie common-rail, acest motor devenit bicicleta a satului in grupul VW are nevoie doar de motorina de calitate pentru a evita contaminarile cu span si problemele la pompa de inalta presiune. Daca vrei diesel pe al tau Audi A1 8X, recomand fara dubii 2.0 TDI.



 


Probleme generale Audi A1 8X



  • Motoarele 1.2 TFSI si 1.4 TFSI au avut probleme serioase la intinzatorul lantului de distributie. Problema a fost rezolvata in 2012, asa ca asigura-te ca modelele anterioare au avut schimbat intinzatorul de lant.

  • Cutia automata denumita S-Tronic este doar un DSG de la VW. O cutie plina de probleme, care are nevoie de un schimb regulat de ulei si filtru la fiecare 60.000 de km. De asemenea, mai e si problema clasica a unitatii Mecatronic care isi da duhul si trebuie inlocuita.

  • O problema comuna la Audi A1 8X sunt chederele geamurilor care nu sunt unse cum trebuie, se intaresc si geamurile nu se mai inchid cum trebuie. Singura solutie e sa mai dai cu WD-40 la fiecare 6 luni si sa le mentii lubrifiate.

  • In dulcele stil Ford, unele Audi A1 au parte de o izolatie a portbagajului facuta din guma si drept rezultat iti ploua in portbagaj. Nu toate au problema asta, dar e bine sa verifici roata de rezerva daca are umezeala, inainte sa cumperi masina.

  • Motoarele diesel vin cu o volanta cu masa dubla care se uzeaza mai repede decat iti doresti. De fapt, in cazurile extreme volanta decide sa ia si cutia de viteze cu ea. Asa ca schimba volante de la primele semne de oboseala.



Verdict Audi A1 8X


Eu daca as avea bani de Audi A1 8X, mi-as lua un Passat B7. Si daca as insista ca as vrea o masina de oras, as cumpara un Polo GTI. Daca as vrea sa fiu cel mai fashion dintre pamanteni, mi-as lua un Toyota C-HR care e, apropo, cu 2000 de euro mai ieftin decat un Audi A1. Inteleg ca vrei acea sigla, inteleg ca vrei acea calitate premium a interiorului, dar daca tot vrei un Audi, ia-ti un model usor mai vechi dar dintr-o clasa mai mare. Pentru ca Audi A1 8X oricum nu e ultimul cuvant in materie de fiabilitate.


Ce motor recomand? Daca e sa aleg un motor bun la toate, atunci merg pe 1.4 TFSI de 140 de cai. Trebuie doar sa fii atent ocazional la zgomotul de dimineata la pornire, sa nu se auda lantul de distributie. In rest, e un motor decent care poate fi si sport si economic si lipsit de filtru de particule.


Scrie un raspuns
  • Relu

    2024-08-06 22:42:46

    Salut,de motorul de1.0 tfsi nu ai spus nimic iar pe net aste sunt cele mai multe. Multumesc

  • Keo

    2023-04-11 17:15:33

    E cutia de viteze. Scrie mai sus.

  • Mihai dorin

    2020-05-22 08:44:50

    Am si eu o intrebare pt cunoscatori .are nevastamea un A1 motor 1.6. Diesel cu cutie automata.problema o avem cu cutia cind se incalzeste se aprinde un bec in bord si pilpâie .acum o saptamina am facut un drum mai lung si la oprire am constatat caci nu mai pleaca de pe loc desi intra in viteza .care ar putea fi problema? Cineva mi a zis ca e racitorul de ulei dar nustiu ce sa zic .Astept raspunsurile voastre .o zi buna .


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA