Un ML e prea mare si nu incape pe poarta? Nu vrei sa fii asociat cu imaginea soferului tipic de ML? Sau poate ca sotia vrea ceva impunator dar mai usor de condus? Mercedes GLK iti raspunde la toate aceste intrebari si nu numai.

Mercedes GLK a venit in 2008 ca sa ii traga un sut in testicule lui BMW X3 ca apoi sa isi ia un sut in testicule de la BMW X1 si Audi Q5. Mercedes GLK a venit ca o masina care arata a fi de teren, dar care este optimizata pentru condusul urban. Sunt sigur ca majoritatea propritarilor de Mercedes GLK nici nu stiu ce e aia o cutie de transfer si nici nu le pasa. Lor le pasa ca au pozitia inalta de condus de unde judecat de sus resturile din trafic, pot urca usor borduri si au pe capota steaua in trei puncte care arata tuturor ca viata te trateaza bine.

 

Ce inseamna numele Mercedes GLK?

G vine de la Gelandewagen, in romaneste tradus “Masina de teren”. L-ul vine de la “Lux” si K-ul de la “Kompakt”. Asadar, Mercedes GLK e o masina de teren, de lux din clasa compacta. Si fix asta a reusit sa faca, punand accent pe aspect si mai putin pe dinamica. Oricum nu ai nevoie de putere si tractiune integrala in parcarea subterana de la Baneasa Shopping City. Plus ca Mercedes GLK nu a fost niciodata o masina de interventii pentru clanuri cum a fost W211 E Klass si nici masina de bulibasa cum a fost ML-ul. Mercedes GLK a fost si este o masina predominant de doamne, la fel cum si Lorin Ioan Fortuna era predominant gravitational. Practic, Mercedes GLK reprezinta pasul urmator dupa Rav4 pentru toate cucoanele care vor sa vorbeasca cu managerul in orice magazin ar merge.

Motoare Mercedes GLK

Benzina

 • 3.0 V6 de 231 cai – Deschidem lista de motoare direct cu miticul M271 in versiunea de 3 litri. Un motor exploziv pentru cucoana care se grabeste sa prinda ultimele promotii la cosmetice si blanuri. Venit in versiunile GLK 280 4Matic si GLK 300 4Matic, standard cu tractiune integrala si cutie automata.
 • 3.5 V6 de 272 si 306 cai – Versiunea de 272 de cai e acelasi M271, cu aceleasi probleme dar cu un impozit de 2 ori mai mare si 40 de cai in plus. Daca merita pentru tine asta, poti avea un Mercedes GLK comic de rapid. Cat despre cel de 306 cai, numai de bine pot spune despre M276, succesorul acestuia care vine cu o fiabilitate crescuta, start-stop si suficienta putere incat sa te arunce in urmatoarea dimensiune.

Diesel

 • 2.2 CDI de 143, 170 si 204 cai – De departe cel mai popular motor pe Mercedes GLK, clasicul 2.2 CDI si-a facut onorabil treaba carand cartofi si paleti intr-un Sprinter sau carand VIP-uri intr-un S Class. Iar pe GLK a venit cu nume de cod GLK 200 CDI, GLK 220 CDI si GLK 250 CDI, in versiunea cu tractiune integrala sau doar tractiune spate, cutie automata sau manual. Un motor mai flexibil decat Fakirul atunci cand a baut lapte cu ochiul.
 • 3.0 V6 de 224 si 231 caiLegendarul OM 642 care a fost calul de bataie pentru toate masinile mari din gama Mercedes ajunge si pe GLK. Sunt mii de motoare care au facut miliarde de kilometri fara probleme, dar e bine de notat problema cunoscuta a intinzatorului lantului de distributie care trebuie schimbat ocazional impreuna cu lantul. Codurile sunt GLK 320 CDI si GLK 350 CDI si vin standard cu tractiune integrala. De ce ti-ai lua motorul asta pe Mercedes GLK? Pur si simplu ca Mercedes ML e prea mare fizic.

Probleme generale Mercedes GLK

 • Motorul M272 e notoriu pentru problema axului balansier care se uzeaza in timp si distruge motorul. Pe langa asta mai sunt probleme si la lantul de distributie asa ca e important ca la fiecare schimb de ulei sa verifici si starea axului balansier.
 • Motoarele diesel sufera si pe Mercedes GLK de vestita “ciuma neagra”. Garniturile de etansare ale injectoarelor sunt facute din speranta si hartie, injectoarele incep sa scape motorina neprocesata si gaze si totul se depune pe motor. Daca ignori suficient de mult problema si nu schimbi garnitura la injector, risti sa infectezi si sa distrugi motorul. De asemenea, injectoarele Mercedes au marje de toleranta foarte mici si e obligatoriu ca acestea sa fie calibrate dupa montaj.
 • Pentru cei sau cele care au optat pentru plafon panoramic trebuie sa aveti grija mare la etansare, altfel o sa filmati episoade live din Spongebob, in masina.
 • Ca tot am vorbit de incontinenta si scurgeri, banalul rezervor al lichidului de parbriz are tendinta de a se fisura. Si nu ai cum sa iti dai seama, pentru ca rezervorul e ascuns dupa motor. Dar daca ai un Mercedes GLK cel mai probabil nu vei folosi niciodata stergatoarele, ci vei plati pe cineva care sa iti stearga parbrizul. Apropo de asta, parbrizul e aproape vertical, ca la G Class. Despre asta voi vorbi alta data.
 • Oglinzile fac scandal atunci cand sunt pliate. Pentru ca ai oglinzi electrice standard. Pentru ca ai Mercedes.
 • Cutia de transfer sufera si ea de incotinenta si pierde ulei. Daca nu stii ce e o cutie de transfer, nu e bai. Trebuie doar sa stii ca daca ai tractiune integrala 4Matic trebuie sa verifici ocazional la mecanic cutia de transfer.
 • Cutia automata 7G-Tronic are o istorie dubioasa de fiabilitate si are nevoie de schimburi regulate de ulei la fiecare 60.000 de km. Important sa testezi masina dimineata pe racoare pentru a vedea daca se comporta cutia in parametri. Cei doi oameni care au cumparat versiunea cu o cutie manuala au o grija in minus.

 

Verdict Mercedes GLK

Nu este o masina de teren. Mercedes GLK e un soft-roader in sensul ca se descurca pe majoritatea drumurilor pe care merg oamenii si indeplinesc ideea lor de off-road, care de obicei e mers pe camp si traversat o balta. Dar asta pentru ca Mercedes a inteles ca oamenii nu vor sa faca off-road. Oamenii doar vor un SUV compact care sa arate bine si care sa ii gadile la ego. Iar Mercedes GLK e irezistibil pentru cucoanele cu bani si pentru cei care vor ceva mai mult decat un E Class dar care nu vor sa faca plonjonul la ML.

Ce motor recomand? De departe cel mai rational si echilibrat motor pe Mercedes GLK e motorul de 2.2 CDI de 170 de cai, in versiunea GLK 220 CDI. Obligatoriu cu tractiune integrala ca sa nu rada lumea de tine ca SUV-ul tau nu e chiar SUV si ramane blocat in zapada. Si obligatoriu cu o cutie automata pentru ca in general la SUV-uri se preteaza cutia automata, cu atat mai mult la un Mercedes.