Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Land Rover Freelander I ( 1997 – 2006 )

Land Rover Freelander I, prima masina din sectorul compact a celor de la Land Rover. Daca Frankenstein ar fi lucrat in industria auto, cu siguranta ar fi facut un stagiu de pregatire si pe Land Rover Freelander I.




Povestea lui Land Rover Freelander I incepe prin anii ’80 cand Rover dorea sa faca un SUV compact. Au incercat cu piese din tomberonul Rover dar acestea se stricau pana sa ajung la linia de ansamblare. Au incercat sa faca o colaborare cu Honda dar japonezii au zis ca nu vor sa aiba de a face cu muncitorii britanici usor beti si recalcitranti si si-au facut propriul CR-V. Proiectul CB-40 era in pericol. Doar ca intre timp Rover a dat faliment si a fost cumparat de catre BMW. BMW a luat tehnologie de pe Range Rover si a creat primul X5, iar proiectul CB-40 a primit finantare. Land Rover Freelander I se nastea in 1994.


 


Ce a facut Land Rover Freelander sa fie atat de bun?



  • S-a nascut greu, prin cezariana, cu multe mutari de fabrici si piese, dar in 1997 Land Rover Freelander I a iesit oficial pe piata si a fost cel mai popular SUV compact de pe piata. Asta pentru ca a venit si in versiunea cu 5 portiere, 3 portiere, versiunea duba, tractiune fata, tractiune integrala, cutie manuala, cutie automata. Ca atunci cand mergi in Dristor dupa ce ai baut in Surubelnita 5 beri talpa pentru ca stii ca in Dristor cu siguranta vei gasi ceva pe placul si pe bugetul tau.

  • Mai mult decat atat, Land Rover Freelander I a fost primul SUV compact care a venit cu intreaga trusa de scule off-road: Cutie de transfer, reductor, vascocuplaj si Hill Descent Control. Si, in bunul spirit Land Rover, toate astea se stricau la 5 minute dupa ce ieseau de pe poarta fabricii.



Motoare Land Rover Freelander I


Benzina



  • 1.8 de 120 cai – Un motor de origine Rover care a fost pus inclusiv pe Rover 75 si prima generatie de Lotus Elise, acest motor a decedat de mult si mult noroc sa mai gasesti piese care sa nu fie pe original. Plus ca motorul asta a fost dintotdeauna un muribund care scapa antigel in baia de ulei pentru ca se ardea constant garnitura de chiuloasa. 

  • 2.5 V6 de 175 cai – La fel ca orice plan genial discutat la terasa, motorul asta a fost conceput la betie de catre inginerii britanici si a fost indreptat oarecum de catre nemti. Probleme serioase la termostat, galeria de admisie si garnitura de chiuloasa. Mai fiabil decat motorul de 1.8, dar asta inseamna ca esti un muribund unpic mai activ. Tot muribund esti.


Diesel



  • 2.0 DI de 98 cai – Un alt muribund marca Rover in momentul in care a venit BMW la conducere, doar ca acest motor a fost pensionat imediat. Legenda spune ca daca reusesti sa mentii motorul asta functional mai mult de 3 zile, cineva va veni personal de la fabrica Land Rover si te va premia. 

  • 2.0 TD4 de 112 cai – In sfarsit un motor decent. Legendarul M47 luat de pe E46 320d si pus pe Land Rover Freelander I. Un motor legendar care sufera de probleme doar pe partea de clapete swirl si de faptul ca trebuie sa ai grija cu el dimineata pe racoare, nu il pornesti si apoi ii dai talpa. Nu, astepti jumatate de minut si apoi pleci. A da, foarte important sa cumperi motorul cu Euro 3, cel cu Euro 4 are probleme pe partea de injectoare si turbina. Aparent, inginerii de la Land Rover au modificat motorul pentru a-l duce la standardul de Euro 4 dar au reusit cumva sa strice un motor renumit pentru fiabilitate.



Probleme generale Land Rover Freelander I



  • Cutia de viteze automata JATCO are nevoie de ulei schimbat la fiecare 50.000 de km. Mult noroc in schimb sa gasesti specialisti care se baga la cutia de viteze JATCO. Cat despre manuala, numai despre sanatate si carne livrata in frigider, ca nici aia nu e mai fiabila.

  • Intreg sistemul 4×4 e plin de probleme si aici intra vascocuplajul, cutia de transfer, reductorul si Hill Descent Control. Pot pleca toate in acelasi timp pe ritmuri de Conga, sau pot pleca pe rand. Mentiune speciala pentru sistemul Haldex ce are nevoie de ulei schimbat la fiecare 3 ani sau 50.000 de km.


 


Verdict Land Rover Freelander I


Nu e la fel de fiabil ca un Toyota Rav4 XA20. Dar Land Rover Freelander I ramane una din cele mai capabile masini de teren la ora actuala, in special atunci cand bugetul e limitat. Da, nu e foarte fiabil si unele reparatii vor fi atat de scumpe incat vei da masina la fier vechi, dar atata timp cat va functiona vei avea un SUV compact realmente capabil de off-road. Daca ai de gand sa-l conduci doar prin oras, iti recomand sa-ti cumperi altceva. Dar daca ai de gand sa urci dealuri si munti prin noroaie, zapada si pet-uri de bere, atunci Land Rover Freelander I e un SUV excelent pentru incepatori. 


Ce motor recomand? 2.0 TD4 de la BMW cu norma de poluare Euro 3 si cu o cutie manuala. Da, dar nu interzic astia Euro 3? Traiesti in Romania, esti cu 30 de ani in urma Europei civilizate. Euro 3 mai are viata lunga pe drumurile patriei si, in cazul lui Land Rover Freelander, pe plaiurile mioritice.


 


 


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-07-14 14:47:58

    Salutare Anonim, Toyota Avensis T27 2.0 D-4D de 124 cai daca vrei fiabila, spatioasa si costuri mici de intretinere. Si sa fie diesel. Si cutie manuala. La categoria crossover merge si Qashqai 1.5 diesel manual sau 1.6 benzina dar atat. Succes!

  • Anonim 90

    2024-07-13 14:45:55

    Și totuși ce mașină ai recomanda pentru o familie cu 2 copii mici, sa fie spațioasă, fiabilă,costuri de întreținere relativ mici? Am citit recenziile despre Ford kuga, Citroen C4, Nissan Qashqai și din punctul tau de vedere toate lasă de dorit și nu merită achiziția.

  • Neagu dan

    2021-03-02 12:05:06

    Buna ziua, am un freelander1, an 2000, 1.8 benzina , 4×4 permanent, modelul in 3 usi, si nu are frana de motor in panta.. nu are reductor nu are buton. In panta pe asfalt se simte frana de motor pe drum pietruit nu! Care sunt cauzele?

  • Didi

    2020-10-23 15:04:15

    Am deținut doua freelander 1.8 benzina 1998 foarte silențios si 2.0td4 2002 cutie automata performante bune off road ,probleme la cardan unul s a rupt și altul probleme la cruce plus ca trebuie verificat istoricul sa vezi dacă nu s a făcut conversie volan ,asa l-am cumpărat pe cel automat și pedala atingea caseta direcție. Per total o masina frumoasa pentru categoria ei (negru cu 2 uși și tapițerie textila verde)

  • Ovidiu

    2020-09-26 14:16:26

    Am un Land Rover, Freelander Td 4, S, Facelift, 2004,motor 2.0 diesel, vreau să achiziționez faruri de Europa (pentru volan stânga) cum se recunosc aceste faruri, au coduri ceva?

  • AproapeMasini

    2020-09-22 10:24:14

    Salutare Ion, Pai are mai multe motoare. Are si de Rover, are si de BMW.

  • Ion

    2020-09-20 22:37:56

    Freelanderul din 2000, ce motor are?

  • cristian emanuel grigorcea

    2019-12-05 22:13:54

    sa fie pe undeva cum spuneti dvs , eu am freelander-ul (dupa 2 ARO 244 ) din 2007 chiar ieri am implinit 290.000 km si ce sa spun da unde ma duceam cu ARO nu intru cu asta micu dar si unde intra freelanderu aro nu are ce cauta . in general dupa 12 ani sunt multumit , da mi-as fi dorit un RAV 4 dar atunci erau preturi de preturi ganditi-va era dupa 2006 boom economic ehei ce vremuri pretul de catalog la un freelande full piele automat etc etc era aproape 28000 de euro fratemeleu de ;la reprezentanta , acum dupa 20 de ani de la apritia modelului inca au pret bunisor la 2000-3500 euro si daca ai avut grija de ea merita sa o pastrezi. da sunt consumabile obligatorii ale motorului de bmw 320 d fulie pompa apa termostat chiar pompa de inalta plus discuri placute sau amortizoare brate inferioare ( le-am schimbat la 250000 km ) depinde cum mergi unde mergi si cat iubesti aceasta cenusareasa. eu am fcaut o singura gresealanu am tinut cont ca la cutiile automate uleiul se schimba sau regenereaza , la reprezentanta mi s-a spuns ca e „life time ” ce nemernici . visul meu era discovery 2 adevaratul rege ca dupa aceea au inceput indienii cu modelele lor gay ( bine macar ca defenderul a mai ramas emblema ) , imi iubesc masina la anul vreau sa ii fac toaleta pe la sasiu plafon si altele. si eu mentin acelasi sfat ; aveti grija cu motorul diesel la rece mai ales acele doamne care dau cheie si ………. vrouuuum chit ca e vara iarna etc . si da euro 3 e mult mai fiabil decat faceliftul euro 4 dar lumea e plina de incercari , dar , inca un dar , prin anii 2002 2010 se faceau masini. cu respect

  • un oarecare

    2019-11-16 20:14:35

    Sa mi bag picioru , nu am mai ras asa de bine cam de mult , felicitari ! :):):):)


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA