Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Toyota Yaris I ( 1999 – 2005 )

Toyota Yaris I, masina care a dat nastere celor mai bune masini pentru doamne si domnisoare care vor o masina simpla, dar buna pentru a le purta din parcare subterana de mall in parcare subterana de mall.




Doar ca Toyota Yaris I a pornit mai degraba ca o curiozitate decat a vedeta in lumea supermini. La fel ca si prima generatie de Rav4, Toyota Yaris I nu a fost succesul instant al generatiilor urmatoare, dar a pus pavajul spre succes. De fapt, si interiorul de Yaris seamana foarte mult cu acela de Rav4.


Toyota Yaris I a fost o masina ciudata la vremea ei, fiind nu foarte fiabila, nici foarte ieftina dar care totusi s-a lipit de spatele fiabilitatii brandului si a reusit sa se strecoare prin lumea auto precum un student pe care nu il vezi niciodata invatand, dar care ia toate examenele cu 7. Macar e o masina usor de condus si fara pretentii prea mari de intretinere. Chiar daca iti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu ceasurile puse pe mijlocul bordului, ajungi sa realizezi ca e mai confortabil asa.  Totusi, se vede faptul ca Toyota Yaris I nu a fost cea mai populara masina la vremei ei, pentru ca daca arunci un ochi pe platformele de vanzari auto poti vedea ca prima generatie de Yaris nu are pretul umflat de „taxa Toyota” si ramane la preturi civilizate de pana in 1500 de euro. 


 


Motoare Toyota Yaris I


Benzina



  • 1SZ-FE de 70 cai – Un motor de origine Daihatsu, care e mediocru in cel mai bun caz. Consum excesiv de ulei, performante demne de un melc gestant si dotari putine fac experienta condusului suficient de mizerabila incat sa vrei sa conduci altceva.

  • 1.3 de 87 cai – Aici se afla geneza faimosului motor de Toyota de 1.33. Prima generatie, nume de cod 2SZ-FE, e acelasi avorton marca Daihatsu precum cel de 1 litru. Dupa au venit 2NZ-FE si 8A-FE  care sunt doua motoare legendare ca si fiabilitate. Au nevoie de curatenie ocazionala la senzorul de aer, valva PCV si VVT, dar in general e greu sa gasesti ceva mai fiabil de atat. 

  • 1.5 1NZ-FE de 109 cai – Acelasi legendar 1.33 2NZ-FE, marit la 1.5 si 109 cai. Un motor mai rapid decat suna, in special pe Toyota Yaris I, dar mult noroc sa gasesti motorul asta.


Diesel


1.4 1ND-TV de 90 cai – Un diesel usor nefericit. Bine, de fapt e unul din cele mai nefericite motoare diesel din istoria recenta Toyota. Probleme la turbina, probleme la consumul de ulei si probleme la incins garnitura de chiuloasa si alte chestii de prin motor. De evitat. Mai ales cand ai benzinarele alea fiabile si care consuma putin.



Probleme generale Toyota Yaris I



  • Cutia automata Freetronic nu te elibereaza de nimic altceva decat de bani si de timp petrecut prin service.

  • Suspensia deficitara, incepand cu bielete antiruliu, bucse si brate. In mod normal ar fi o problema intr-o tara cu drumuri proaste, dar pe drumurile impecabile ale Romaniei ar trebui sa fii in siguranta si fara stres. Iar daca suspensia nu este pusa la treaba, va rugini, un alt punct slab pentru Toyota Yaris I.

  • Radiatorul este amplasat mai jos decat stima mea de sine, astfel incat poate lua pietrele pe dinainte si se poate sparge. La fel ca la suspensie, problema asta e valabila doar in tarile cu drumuri proaste, nu in Romania.



Verdict Toyota Yaris I


Faptul ca inca mai vezi cutii din astea pe drumurile patriei este un testament al fiabilitatii lor. Si spun cutie pentru ca daca tot vrei o masina ieftina care sa te deplaseze de colo colo, ai Opel Astra G. Da, nu e la fel de fiabil, dar e mai spatios. Totusi, singura utilizare logica a lui Toyota Yaris I este in oras, folosita de catre incepatori si incepatoare. E mica, e fiabila, e usor de condus, consuma putin si nu vei plange prea mult daca vei lua o bordura sau un stalp in parcare.


Ce motor recomand? Clar, benzinarul de 1.33 ( sa nu fie 2SZ-FE) cu o cutie manuala. E singurul motor care face sens.


Scrie un raspuns
  • Mihai

    2021-12-05 10:05:34

    Eu am o toyota yaris 1.0 benzina cu cutie semiautomata e din 2000 si merge nu am avut probleme cu ea si acuma eu o toyota yaris verso 13 benzina cu cutia automata sunt bune recomand cu ele iti faci treaba si nus nici o investiție mare

  • Florian

    2019-12-29 13:55:23

    Salut! Am văzut că nu recomanzi seria 2sz , ce probeleme pot aparea la acest motor?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA