Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Mercedes A Class W169 ( 2005 – 2012 )

Mercedes A Class W169, un E Class mini. Mercedes A Class W169, pentru acei doi snobi din lume care vor un supermini care sa coste cat o limuzina.




Daca vroiai in 2005 un supermini aveai o selectie mai stramta decat vestimentatia unei trupe estivale compuse exclusiv din fete. Suntem in 2005, inainte de criza. Toata lumea se bucura de avantul SUV-urilor precum Touareg, Cayenne sau X5. Cei mai saraci dintre noi aveau berline de tip Mondeo sau Passat. Nu puteam concepe un hatchback precum Golf-ul, daramite un supermini. Foarte multi samsari si-au asigurat pensii frumoase, carand miliarde de Passat-uri B6 pe remorci din Germania in Romania. Cui ii pasa de supermini?


ACUM VINE SI IN VERSIUNEA CU 3 PORTIERE


 


Dar iata ca totusi Mercedes A Class W169 a venit sa continue treaba primei generatii si sa duca povestea mai departe. Daca prima generatie a fost un experiment cvasi-reusit, Mercedes A Class W169 a nimerit fix la tinta. A doua generatie de A Class a venit cu atat de multa tehnologie si cu un standard de calitate al interioarelor atat de inalt incat era greu sa distingi A Class-ul de un C Class. Si aici vine si problema lui principala: E dotat ca un C Class, e luxos ca un C Class si costa aproape cat un C Class.


Mercedes A Class W169 – masina oficiala “a doua oara nu o mai fac”.


 


Mercedes a ascultat intens de clientela si a oferit fix ceea ce isi doresc. O masina luxoasa, confortabila, mica si fiabila. Practic, un C Class de oras.


Si cum s-a descurcat A Class W169?


La fel ca si B Class-ul cu care este foarte inrudit. Foarte prost. In afara de taximetristi si cativa snobi, masina asta nu prea a avut clientele, acesta fiind si unul din motivele pentru care un A Class W169 second-hand e atat de ieftin. Practic, oamenii care aveau bani de Mercedes isi cumparau direct un C Class, iar oamenii care vroiau un supermini nu erau dispusi sa scoata bani de Mercedes. Dar oare merita sa cumperi un A Class W169 in ziua de azi?



Motoare Mercedes A Class W169


Benzina



  • 1.5 MPI de 70 si 95 cai – Vechiul M166 a fost inlocuit de catre superbul M266, impartit cu B Class. Dezvoltat special pentru aceste doua masini datorita constructiei sandwhich, motorul este simplu si fiabil. Are o singura probleme specifica, dar nici acolo nu tine de mecanica efectiva.

  • 1.7 MPI de 85, 116 si 118 cai – De departe cel mai echilibrat motor pentru Mercedes A Class 169, acest motor ofera cel mai bun raport putere-consum-fiabilitate. Foarte important consumul, pentru ca nu ai unde sa pui si o butelie de GPL.

  • 2.0 MPI de 100, 136, 193 si 196 cai – As recomanda motorul asta, fiind acelasi M266. Doar ca problema in Romania cu motorul asta e la capacitatea cilindrica de 2034 centimetri cubi. Asta inseamna ca intra la clasa de impozit 2000 – 2500 cc, nu la categoria 1600 – 2000 cc. Asta inseamna un impozit cel putin dublu fata de versiunea de 1.7 si asigurarea la fel de scumpa.


ACUM VINE SI IN VERSIUNEA CU 3 PORTIERE


Diesel


2.0 de 60, 80, 82, 109 si 111 cai – Acelasi motor vechi antic si de demult. Fiabil si econom, dar oare chiar vrei un A Class diesel? La cat de tare tremura un motor diesel, daca stai cu geamul deschis si fara centura in trafic ai toate sansele sa fii aruncat pe geam doar din tremuratul motorului. Eu nu mi-as risca viata pentru 1 litru de motorina economisit la fiecare 100 de km. Ca si punct de interes, motorul asta nu se impaca deloc cu drumurile scurte de oras si va dezvolta probleme la filtrul de particule si la bujii.



Probleme generale Mercedes A Class W169



  • La fel ca la prima generatie, una din problemele principale o reprezinta costurile de manopera. Pentru ca A Class are o constructie de tip sandwich (motorul in caz de accident gliseaza sub pedale si implicit sub pasageri, ca sa nu iei vreun piston in brate) si motoarele sunt amplasate transversal. Singurele puncte de acces la motoarele astea sunt in zona de mentenanta de baza, cum ar fi schimbul de ulei. Pentru probleme mai serioase, de multe ori motorul trebuie scos cu totul.

  • A doua problema mostenita de la prima generatie e cutia automata de tip CVT. A doua generatie de B Class a primit o cutie automata 7G-Tronic, dar e ca si cum ai spune ca nu ai picat bacalaureatul cu 3,6 ci cu 4,8. E unpic mai bine, dar tot l-ai picat.

  • Nici o masa fara soia, nici o lista fara Hyundai i30 si nici un Mercedes din 2005 fara rugina. Dap, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, si Mercedes A Class W169 sufera de probleme pe partea de rugina, de data aceasta la pragurile de la portiere.


 


Verdict Mercedes A Class W169


Da, nu arata ca o masina conventionala, dar daca vrei un Mercedes ieftin de cumparat si relativ ieftin de intretinut, A Class W169 poate fi o alegere foarte buna. Daca nu VW Polo sau un Ford Fiesta sunt prea ieftine pentru tine, atunci un A Class va spune despre tine ca ai gusturi bune. Sau ciudate. Foarte ciudate. Sau poate ca doar ai vazut un A Class la un pret bun si nu stii daca sa il cumperi sau nu.


ACUM VINE SI IN VERSIUNEA CU 3 PORTIERE


Ce motor recomand? Ca si la B Class, voi recomanda benzinarul M266, in versiunea de 1.7 litri si 116 cai. Are destula putere incat sa te deplaseze prin oras si are si o fiabilitate demonstrata timp. Cat despre diesel, eu m-as mai gandi daca as vrea sa fiu aruncat pe geam sau nu.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-08-01 10:21:54

    Salutare Adrian, La toate trebuie scos motorul pentru reparatii, doar ca la benzinare il scoti mai rar. Succes!

  • Raus Adrian

    2024-07-31 13:47:24

    La modelul cu motor pe benzina 1.7 116 cp nu trebuie scos motorul pentru reparatii?

  • AproapeMasini

    2024-07-28 09:31:28

    Salutare Cosmin, Daca esti ok cu faptul ca trebuie scos motorul la majoritatea operatiunilor, atunci e ok. Succes!

    • Cosmin

      2024-08-30 04:27:21

      Eu o sa fac naveta cu el destul de mult ,200 și ceva de km aproape zilnic, îl iau de la un prieten, masina e aproape full fără parcarea automata, trebuie scos des motorul la ele?E versiunea în 3 porti manuala 😁

  • Cosmin

    2024-07-28 05:21:46

    Totuși pot lua unul 2.0 diesel,e bun?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA