Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Mercedes CLA C117 ( 2013 – prezent )

Mercedes CLA C117, sau cum sa transformi o masina aproape mediocre intr-o masina aproape geniala. Mercedes CLA C117, cea mai buna masina entry-level livrata de Mercedes Benz.




Nu imi este frica de o companie care lanseaza 10.000 de masini 1 data, imi e frica de compania ce lanseaza 1 masina de 10.000 de ori. La fel e si cazul lui Mercedes CLA C117, care are la baza A Class W176. De aici au mai aparut CLA Shooting Brake, Mercedes GLA, B Class (alta palarie cu aceeasi Marie) si tot asa.


Daca pana acum C Class W204 era Mercedes-ul entry-level ( A Class si B Class erau mai ieftine, dar nu erau Mercedes in sensul clasic), A Class W176 a venit si i-a luat locul, iar Mercedes CLA C117 a imbunatatit reteta originala. CLA este pentru A Class ceea ce un CLS este pentru E Class – o masina construita pe aceeasi platforma, dar care arata mai bine si sacrifice din practicalitate. Se stie ca toate masinile din bransa asta (CLS, X6, Passat CC) au probleme serioase cu spatiul locurilor din spate, dar la Mercedes CLA C117 problema e cu atat mai serioasa. Serios acuma, locurile din spate sunt facute mai degraba pentru copii, nu pentru adulti. Dar nu-I bai, pentru ca ai un CLA deci oricum nu ai prieteni.


 


Ai in schimb 25-30.000 de euro pentru un Mercedes care iti ofera o doza mica din ceea ce inseamna brandul. O doza suficienta incat sa fii multumit, dar care sa te faca sa iti doresti mai mult si sa cumperi data viitoare un C Class. Mercedes-Benz, dealer-ul lumii auto.


Cu o tractiune fata, motoare de maxim 2 litri si cu o tableta pe post de infotainment, ceea ce cumperi la un CLA e mai degraba aspectul si sigla, nu neaparat masina.


 


Motoare Mercedes CLA C117


Benzina



  • 1.6 Turbo de 122, 156 si 184 cai – Versiunea de 184 cai e singura ce vine cu tractiune integrala 4Matic, restul ramana la tractiune fata, ca la bicicleta. Nimic deosebit la acest motor entry-level pentru o masina entry-level, chiar daca un Mercedes e orice numai nu entry-level.

  • 2.0 Turbo de 211, 224, 360 si 381 cai – Versiunile de 360 si 381 merita un articol separat pentru CLA45 AMG, iar pentru versiunile pentru saraci nu e nimic de povestit in afara de faptul ca turbina face infarct atunci cand ii pedala mult si des. Ca doar ai un 2.0 Turbo de 224 de cai, ce mana mea.


Diesel



  • 1.5 dci de 109 cai – Un motor entry-level pentru o masina nu chiar entry-level. Daca iti suna cunoscut acel “dci”, atunci esti posesor de Logan sau ceva Megane. Da, doamnelor, domnisoarelor si domnilor, Mercedes CLA C117 C180 cdi vine cu acelasi motor de pe Megane si aproape la fel ca motorul de pe Logan. Nu ca am o problema cu motorul asta, dar pe un CLA C117 de 30.000 de euro, masina devine un slogan pe roti. Care e sloganul? “In viata e mai bine sa arati bogat decat sa fii bogat”.

  • 1.8 cdi de 136 cai – Acelasi OM 651 cu care ne-a obisnuit grupul Mercedes, doar ca nu e chiar reteta completa de 2143 centimetri cubi. Daca tot dai 35.000 euro pe un Mercedes CLA C117, nu fi chetros pentru 400 de lei la impozit.

  • 2.2 cdi de 136, 156 si 231 cai – Motorul standard de 2.2 Mercedes, pus pe orice de la Sprinter la S Class. Primele motoare au avut probleme cu injectoarele Delphi piezo-electrice, iar mai tarziu in viata are nevoie de o noua distributie. Nu mai e la fel de fiabil ca motoarele mai vechi cum ar fi cele de pe W211, dar in continuare ramane un motor decent.



Probleme generale Mercedes CLA C117



  • Navigatia mica care de fapt e doar o tableta pusa undeva pe bord. E ca si cum inginerii si-au adus aminte de navigatie abia dupa ce au terminat bordul. Si e de inteles atitudinea asta, cei de la Mercedes faceau in trecut modelele de baza, foarte de baza. La C Class-urile din anii 90 aveai dotare optionala servodirectie sau scaune. Mercedes-Benz, unele obiceiuri nu se schimba niciodata.

  • Interiorul nu e chiar standard Mercedes, dar e suficient incat sa iti dea o doza suficienta incat sa vrei mai mult si sa mergi spre un C Class data viitoare. Primele modele au greieri in bord care fac zgomot din toate incheietruile. Mai mult decat atat, tapiteria din piele se uzeaza prematur la margini, problema cunoscuta si facuta faimoasa pe C Class W204.

  • Mercedes CLA C117 are nevoie constanta de geometria facuta la roti, in special la rotile (sau roatele?) spate care se tocesc prematur. Motoarele 2.0 Turbo in special sunt mancatoare de anvelope, dar cert este ca vei fi prieten bun cu baietii veseli de la vulcanizare, indiferent de motor.

  • Diferentialul spate pentru versiunile 4Matic are obiceiul sa isi dea duhul si sa te lase in drum. Problema se remarca doar la masinile care sunt fugarite si conduse pe sistemul “dai sa sara!”.

  • Sistemul keyless entry cateodata recunoaste masina, cateodata nu. De asemenea, durata de viata a bateriei e mai limitata decat perspectivele mele ca si corporatist in Romania, sau oriunde de altfel.

  • Motoarele diesel nu se impaca cu drumurile scurte si dese. Daca ai un diesel si mergi cu el mai mult prin oras, lumea va rade de tine pentru ca ai ales motorul gresit iar mecanicul tau te va sustine si te va incuraja, in timp ce poarta pantofi cu varf si ochelari de soare de la Gucci. Vizate sunt volanta cu masa dubla si filtrul de particule.

  • Cutia automata 7G-Tronic a fost mereu un episod usor nefericit in istoria Mercedes. Chiar daca ei sustin ca nu necesita mentenanta deloc cutia, fii roman si recunoaste ca tu stii mai bine decat inginerii nemti. Totusi, daca nu vrei sa cumperi o cutie noua la fiecare 150.000 de km, fa bine si schimba uleiul la fiecare 60.000 de km.


 


Verdict Mercedes CLA C117


Un Mercedes CLA C117 ramane un A Class pe dedesubt, dar un mini-CLS pentru cei care nu au sau nu vor sa dea multi bani pentru un CLS pe bune. Si chiar asta este CLA C117, un CLS care scapa de toate lucrurile de care nu ai nevoie, ca sa tina pretul cat mai jos. Are tractiune fata pentru ca tractiunea spate nu inseamna nimic pentru majoritatea soferilor. Are motoare de pana in 2 litri (exceptand dieselul de 2.2) pentru ca majoritatea soferilor nu au nevoie de motoare de 3 litri. E un CLS light, pentru posesori light.


Ce motoare recomand? Pentru benzina cel mai probabil benzinarul de 1.6 turbo de 156 de cai. Pentru diesel recomand doar 2.2 cdi-ul de 156 de cai, pentru ca un Mercedes nu trebuie doar sa arate rapid, ci sa si fie rapid.


Scrie un raspuns
  • Guess Who

    2023-07-26 11:16:55

    Nici tu nu ai avut bani de 2.2 a.k.a bicicleta satului si iti versi aici frustrarile?

  • marean

    2021-09-07 10:26:00

    mai pune neste antigel…

  • Nu conteaza

    2021-09-06 23:50:52

    Exista**

  • Nu conteaza

    2021-09-06 23:50:20

    Tin sa te anunt ca habar nu ai macar motoarele la masina asta si tu te dai expert la masini….esista motor de 170ps la motorul de 2.2 diesel. Inainte sa jignesti persoanele care au sau vor sa isi ia masina asta…invata macar motoarele ei..si macar ceva despre masina…boule!

  • Calache

    2019-07-12 19:12:09

    Versiunile prefacelift nu aveau un amortizor sa tina capota deschisa automat cum au majoritatea masinilor moderne ci aveau clasicul „bat” de fier fix ca la Dacie,nu ca ar conta ca e ca la Dacia dar cand dai de la 30 000e pe o masina care se vrea premium…Si da,la banii astia venea in standard cu jante de tabla si capace,jantele de aliaj erau optionale la cele cu motorizari slabe.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA