Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Renault Vel Satis ( 2002 – 2009 )

Renault Vel Satis, o masina pe care nu trebuia sa o cumpere muritorii de rand, dar pe care totusi…nu, muritorii de rand nu au cumparat-o. Renault Vel Satis, cea mai luxoasa masina facuta de Renault in ultimul mileniu.



 


Renault Vel Satis, o masina ciudata ca aparente si o raritate pe strazile patriei. Pe langa faptul ca arata ca un Espace peste care a cazut un autobus, preturile infernale de achizitie si de intretinere au lasat doar cativa cumparatori privati sa se incumete la un Vel Satis.


Cui I se adreseaza Renault Vel Satis?


Vel Satis, care apropo inseamna Velocity Satisfaction, a fost doar un exercitiu de imagine din partea celor de la Renault. Toata nebunia s-a facut pentru a imbrobodi guvernul francez si pentru a le lua banii. Mai exact, au vrut sa produca masina prezidentiala pentru fundul lui Jacques Chirac. Ai putea spune ca e usor sa vii cu o masina prezidentiala de lux intr-o tara unde masinile se stricau la fiecare 100 de metri, dar aici in varful copacului batalia era demna de barurile din Irlanda. Renault Vel Satis a trebuit sa se lupte cu Citroen C6 si acea legendara suspensie pneumatica hiper-complexa, dar si cu giganticul Peugeot 607 si ale sale hectare de spatiu interior.



Asadar, cum a reusit Vel Satis sa devina masina prezidentiala?



  • Nu trebuie sa fii absolvent la “Scoala Vetii” ca sa realizezi cam la ce nivel se afla confortul din masina asta. Mai mult decat atat, un Vel Satis nu se conduce – se carmuieste. Pe langa asta a venit cu un armament impresionant de electronice, fiind si prima masina Renault care a venit cu Cruise Control Adaptiv. Poate ca nu te impresioneaza asa mult detaliul asta, dar Vel Satis a fost lansat in 2002, iar prima masina din lume cu tehnologia asta a venit in 1999, renumitul W220 S Class de la Mercedes. De fapt, Vel Satis sta undeva intre E Class si S Class, doar ca nu are sigla corecta si are si un aspect de te face sa plangi. E genul de masina pe care o placi, ori nu. Nu exista cale de mijloc la un Vel Satis.

  • Ultima piesa de petrecere a lui Renault Vel Satis a fost pe partea de antifonare. E o experienta foarte ciudata sa conduci un Vel Satis diesel pentru ca motorul e atat de silentios incat zici ca e benzinar. Nu e cel mai fiabil sau mai puternic, dar e incredibil de silentios. Da, e construit pe platforma de Laguna II si de Espace IV, dar s-a investit atat de mult in masina asta incat e ca si cum am compara o ciorba de usturoi cu o supa crema de conopida si sofran. O masina exclusivista, pentru oameni exclusivisti.


 


Motoare Renault Vel Satis


Benzina



  • 2.0 Turbo F4Rt de 170 cai – Un motor excelent pentru cei care vor la psihiatrie, dar nici chiar la Balaceanca. Mananca bobine de inductie in mod regulat si tarziu in viata dezvolta un apetit pentru ulei, dar per total e un motor normal si civilizat ca fiabilitate. Un motor excelent pentru cei care vor ceva decent si rafinat, dar care nu se grabesc nicaieri.

  • 3.5 V6 de 241 cai – Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, Renault Velsatis are acelasi motor ca Nissan 350Z. Un motor surprinzator de fiabil, care sufera doar de incontinenta uleioasa si, in cazuri rare, poate sa se incinga mai ceva ca un student care a baut 5 beri talpa si e gata sa se ia de gat cu bodyguarzii de la intrare.


Diesel



  • 2.0 dCi M9R de 150 si 175 cai – Acelasi 2.0 dCi furat de la Nissan si plantat si pe Renault Koleos, acest motor are un singur punct de interes. Lantul distributiei trebuie verificat la fiecare 40.000 de km pentru ca e atat de silentios incat daca e uzat sau sarit de la punct nu se aude nimic. Nu vrei sa sara lantul distributiei in motor pentru ca vei ramane ca la dentist – cu banii luati si cu dureri.

  • 2.2 dCi G9t de 115, 140 si 150 cai – Un motor dubios ca si reputatie. Unii spun ca ar fi fiabil. Unii spun ca ar fi un dezastru. Tot ce stim noi e ca nu e motorul preferat al lui Stig, ca are nevoie de clapeta EGR curatata constant si ca turbina e mai reticenta in a munci decat un angajat in tura de noapte in luna August, dar ai in esenta un motor de duba asa ca nu ar trebui sa iti faci prea multe griji.

  • 3.0 dCi V6 P9X de 177 si 180 cai – Versiunea de 177 cai de pana in 2005 vine cu soba incorporata si are obiceiul de a supraincalzi motorul inca de la pornire. Versiunea de dupa 2005 a rezolvat in mare parte aceasta problema, asa ca ramai numai cu un EGR pagubos, injectoare facute din hartie, suporti motor facuti din cascaval si cu o pompa de inalta presiune care la prima picatura de motorina de calitate inferioare intra in greva si face proteste, ca un francez adevarat.



Probleme generale Renault Vel Satis



  • Principala problema a lui Renault Vel Satis e data de complexitatea sistemului electronic. Sunt atat de multe sisteme si optiuni incat o sa fii cel mai bun prieten cu mecanicul, daca insisti ca toate butoanele si functiile sa fie functionale. Mai mult decat atat, sunt atat de multe electronice in masina asta incat bateria are viata scurta si chinuita.

  • Suspensia fata nu e cea mai reusita, sau mai degraba zis nu e suficient de rezistenta pentru Vel Satis. Rulmenti, bucse, amortizoare si toata nebunie.

  • Apoi vine inca o problema mare si anume exclusivitatea. Mult noroc ca sa gasesti mecanici care sa se bage la un Renault Vel Satis, inclusiv in reprezentanta. O masina de lux, de nisa, pe care nu a cumparat-o nimeni. S-ar putea sa ai de parcurs distante mari pentru a gasi ateliere specializate si va trebui sa astepti ani de zile pana vor veni piesele dedicate pentru Vel Satis.



Verdict Renault Vel Satis


O masina exclusivita, pentru oameni exclusivisti. Daca iti cumperi un Renault Vel Satis, e genul de masina pe care o cumperi si o tii pana bagi mana prin tabla, pentru ca nu o vei putea vinde prea curand. Asta daca ai de unde sa o cumperi, dar macar o vei cumpara ieftin pentru ca preturile pica precum un sac de cartofi din pod. Dar, pentru scurta perioada de timp pe care o vei petrece cu un Renault Vel Satis, te vei simti intradevar ca un presedinte sau ceva ministru.


Ce motor recomand? Daca nu vrei sa ajungi la Balaceanca mental si slim-fit financiar, atunci dieselul 2.0 dCi ramane cea mai echilibrata optiune pentru o masina atat de grea si complexa.


Scrie un raspuns
  • Popa - Bogdan Vasile

    2019-11-25 17:55:36

    Salut… Am un Renault Vel Satis din 2003,motorizare diesel 3.0 V6 dci 177 de cai. Deocamdată multumit de mașină doar ca ma sperie puțin, când bag piciorul în accelerație urca și temperatura la apa de parca ar fi turometru…e în regula? Daca puteți sa îmi răspundeți v as fii recunoscător. O seara frumoasa va doresc.

  • Florin

    2019-11-09 18:48:30

    Am un Renault Vel Satis din 2002, 2.2 dci 150 cai. Super mulțumit.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA