Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Renault Twingo I ( 1993 – 2007 )

Renault Twingo I, o curiozitate in Europa, o masina mizerabila in Romania si un cult-clasic in America. Renault Twingo I, una din cele mai ieftine moduri de a te distra pe patru roti.




Renault Twingo I a ramas pe piata din 1993 tocmai pana in 2007. Partial pentru ca a fost o masina atat de buna, partial pentru ca francezii au vrut sa o pensioneze in 2003 dar s-au razgandit si partial pentru ca nimeni nu era interesat de conceptul de masina de oras. Nu e ca si cum era de ajuns faptul ca oamenii abia cumparau Opel Corsa, Ford Fiesta sau VW Polo, sa cobori si o clasa mai jos era ceva greu de conceput in anii 2000. Intr-o perioada in care toata lumea cumpara VW Golf IV si Passat B5.5 si oamenii normali cumparau Megane II sau Ford Focus II, nu e greu de vazut de ce Renault Twingo I nu a prins prea bine la public.



De ce a fost o masina mizerabila in Romania?


Pentru ca in 2004 apare Dacia Logan, chintesenta masinii ieftine cu care iti faci treaba. Un Renault Twingo I costa in 2004 aproape dublu decat un Logan. Da, ai citit bine, aproape dublu. Aproape dublu pretul Loganului pentru o masina fara portbagaj si cu un design venit din 1993. Daca aveai nevoie de o masina practica noua, luai un Logan. Daca vroiai ceva fiabil second hand, luai un Ford Focus II. Daca erai roman adevarat, iti cumparai un E46 sau un E39 second hand din Germanezia si le aratai tu la fraieri cine e sefu strazilor si stapanu manelelor.




De ce a fost o masina geniala si are un cult in America?



  • In primul rand, americanii au fost luati pe sus de aspectul inofensiv a lui Renault Twingo I. Nu discut aspectul asta pentru ca mie imi pare doar un Lupo mai bombat. Dar totusi sunt oameni care se uita in fiecare dimineata la live-urile lui Dorian Popa, asa ca de ce sa judec eu preferintele oamenilor?

  • In mod surprinzator, Renault Twingo I vine cu suspensie independenta de tip MacPherson, la fel ca si in cazul lui Ford Focus I. Nu am sa intru in detalii despre suspensie, dar daca ai condus un Focus I, stii la ce ma refer si in special la stabilitatea in curbe si la viteze mari.

  • Si daca tot am vorbit de viteze mari, chiar si primul Twingo era o masina comic de rapida. Da, primea maxim de 75 de cai, dar masina cantareste cat o plasa de cartofi deci acei cai se simt mult mai intens decat la alte masini. Faptul ca e o masina foarte usoara inseamna si ca nu ai nevoie de servodirectie, fapt pentru care servodirectia a fost optionala pentru mult timp.



Motoare Renault Twingo I


Benzina



  • 1.0 D7D de 59 cai – Lansat doar in perioada 2000-2001, e destul de greu de gasit motorul asta. Doar daca insisti. Dar de ce ai insista pentru un motor de 1.0?

  • 1.2 D7F, D4F si C3G de 58 si 75 cai – Acelasi motor dar care a trecut prin diverse etape de putere si de restrictii de emisii. Daca schimbi distributia la fiecare 4 ani sau 50.000 de km, de schimbat bobinele de inductie ocazional si daca te apuci de curatat valvele la fiecare 100.000 de km, motorul asta se va invarti in continuare si la mult timp dupa ce masina si-a gasit subitul sfarsit ori intr-un sant, ori intr-o parcare ori in schimbul unui ticket Rabla.




Probleme generale Renault Twingo I



  • Ca orice Renault din anii 2000, atentie la partea de electrice. Bine macar ca nu prea sunt atat de multe electrice pe Twingo. Mentiune speciala pentru farurile care au tendinta de a cadea.

  • Nu prea sunt electrice pe Twingo pentru ca masina e la fel de cheala precum Benone Sinulescu. Multe dintre ele nu au servodirectie, servofrana, geamuri electrice, geamuri de orice fel, sau scaune.

  • Volanul vibreaza si tremura pentru ca nimanui nu i-a pasat de geometria rotilor sau de stabilitatea generala masinii. Renault Twingo I, o masina cu care chiar nu vrei sa iesi in afara orasului.

  • Undeva prin 2001 Twingo a primit o cutie semi-automata. Nu trebuie sa fii absolvent de scoala vietii ca sa iti dai seama de ce ai face o greseala achizitionand asa ceva.



Verdict Renault Twingo I


Daca vrei o masina semi-sportiva cu care sa te distrezi pe bani putini, ai ramane profund impresionat de ce poate face un Twingo. Daca vrei sa livrezi mancare la domiciliu dar nu vrei sa dai 1500 de euro pe un Lupo, atunci un Twingo face aceeasi treaba, la jumate de treaba. Daca vrei o masina ieftina cu care sa-ti faci treaba, ia-ti un Logan.


Ce motor recomand? Absolut, fara nici un dubiu, benzinarul 1.2 de 75 de cai. Crede-ma, la o masina care cantareste cat doua sticle de Unirea, 75 de cai vs 58 de cai se simt precum Ion Oncescu vs Ion Paladi.


Scrie un raspuns
  • Laur

    2024-04-26 23:27:56

    Eu am luat unul din 2002 75 cp la plesneala si i am pus si GPL iar acum sunt fan inrait.Prinde 140 km/h pe Gpl si merg de 25 lei 100 km.Ce sa vrei mai mult? Poate un AC 😂

  • amvgg

    2019-08-18 13:25:24

    Salut, eu am un twingo din 96, 1.2 benzina motor c3g, la anumite chestii ai dreptate in articol, dar tinand cont de faptul ca suntem in 2019 si masina asta era pe strada cand mama era gravida cu mine, pot spune ca bate lejer la fund anumite masini de prin 2006 2007. Intretinere ieftina, consum de 6,5 mixt. Nu prea ai ce sa i reprosezi la ce-ti ofera si la ce-i ceri tu.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA