Renault Twingo III, intoarcerea la origini atat cu bune cat si cu rele. De ce nu au lansat prima generatie din nou, decat sa sparga bani pentru dezvoltarea lui Renault Twingo III?

 

In primul rand, nu avea cum sa fie identic cu prima generatie de Twingo pentru ca acea masina a fost construita in totalitate de catre Renault (In Europa cel putin), iar Renault Twingo III e in esenta un Smart ForFour cu o sigla de Renault. Sau poate ca Smart ForFour e un Renault Twingo III cu o sigla de Mercedes. Nu vom sti niciodata.

De ce reprezinta Twingo III intoarcerea la origini si de ce sa nu il trimitem inapoi acolo?

  • In primul rand, la nivel de concept Renault Twingo III a venit cu doar cateva optiuni si cu multe optiuni de culori, la fel ca si primul Twingo. Doar ca acum primesti standard echipament gen volan, geamuri sau servo-directie.
  • Mai mult decat atat, primul Twingo s-a remarcat prin motoare simple dar sportive pentru cele 2 kilograme ale masinii dar mai ales prin suspensia independenta. Asa ca a treia generatie a venit cu motorul amplasat in spate, ca la Porsche 911 sau majoritatea masinilor Skoda din anii ’80. Combinatia de motor spate + tractiune spate face din Renault Twingo III o masina deosebit de distractiva, mai ales daca are si benzinarul supra-alimentat de 0.9.
  • Totusi, aici vine si partea nasoala a lucrurilor. In pura traditie Renault, un Twingo costa mai mult decat un Clio si aproape dublu fata de Sandero. Atunci, la ce sa mai cumperi Twingo? Doar de dragul modei? Chiar crezi ca vrei impresiona pe cineva spunand ca ai un Renault Twingo III? Daca aveai un Renault Wind, da, aveai gusturi rafinate in ale masinilor. Dar sa dai 20.000 pe o lada cu roti (sau roate??) in loc sa cumperi doua Sandero sau poate chiar un Duster. Apropo, benzinarele de pe Sandero sunt identice cu motoarele de pe Twingo. Renault Twingo III – masina oficiala “Dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai”.

 

Motoare Renault Twingo III

Benzina

  • 1.0 SCe de 73 cai – Motorul de baza pentru Twingo care vine din fabrica Mercedes si care isi face treaba in mod decent. Unele motoare au avut probleme cu consumul de ulei, dar problemele au fost ca igrasia: pe ici pe colo. Asta e si motorul de baza pe Sandero asa ca mai degraba cumpara un Sandero.
  • 0.9 TCe de 90 cai – Unul din cele mai bune motoare moderne, acest 0.9 TCe e singurul motor corect de pe Twingo si chiar si de pe masini mari precum Dacia Logan II. La fel, nu sunt probleme cunoscute doar ca se simt acei 3 cilindri care sunt excelenti in oras, dar nu sunt facuti pentru drumurile patriei. Da, e ok sa mergi ocazional la drum lung, dar cam atat. La urma urmei, un Twingo e o masina urbana.

Probleme generale Renault Twingo III

  • Revine cutia automata EDC cu un istoric dubios dar care astazi se prezinta unpic mai bine. Nu sunt probleme serioase la aceasta generatie de EDC, totusi tine cont si schimba uleiul la fiecare 60.000 de km.
  • Singurele chestii mai ieftine decat plasticele din interior sunt cablurile pe partea electrica. Peste tot vor aparea probleme electrice minore (adica au sub 18 ani) iar interiorul acela e pur si simplu prea ieftin pentru pretul cerut.
  • Sticla folosita pentru luneta e la fel de sensibila ca o eleva tinuta in lesa de catre parintii ei. Daca nu ai grija cum o atingi o sa inceapa sa planga si posibil se va destrama in mod dramatic.

Verdict Renault Twingo III

Costa mult, nu e atat de practica, nu e atat de dotata si nici nu are vreo versiune RS. Totusi, pentru unii oameni conteaza modul in care arata o masina asa ca pentru ei probabil ca exista Twingo. Dar nu e suficient ca masina sa arate bine, ci are nevoie si de sigla corespunzatoare. Drept dovada faptul ca Smart ForFour, care e la propriu aceeasi masina, se vinde bine iar Twingo sta blocat in reprezentante. Eu tot nu inteleg de ce ai cumpara un Twingo in locul unui Sandero. Sau, si mai bine de atat, daca as vrea sa fiu fashion mi-as cumpara un Renault Wind.

Ce motoare recomand? 0.9 TCe de 90 de cai e departe unul din cele mai bune motoare moderne, iar Renault Twingo III are nevoie de acest motor pentru a pune in valoarea configuratia motor spate-tractiune spate. O masina care se lasa pe spate, dar care pe noi nu ne-a lasat pe spate. Si daca ai vrea sa lasi o fata pe spate intr-un Twingo, tot n-ai putea. Ca n-ai avea loc. Ca doar ai Twingo.