Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Mazda 3 BM ( 2013 – 2019 )

Mazda 3 BM, masina oficiala „A doua oara n-o mai fac”. Se pare ca japonezii aproape ca au inteles cum sta treaba cu marketingul si cu Europa si asa ca au venit cu Mazda 3 BM, cea mai buna compacta din vremurile ei.



 


 


Prima generatie de Mazda 3 a venit ca o continuare logica a vechiului 323, o masina distractiva pentru huliganii care vor sa se distreze fara bani pentru ca tot ceea ce isi permit sunt cafele de la tonomat la 1 leu undeva intr-o parcare pentru ca toti banii s-au dus saptamana trecuta pe amortizoare KYB #jdm #nfs #drift #fwd #vtec #yolo #vape #live #laugh #love #muegolf4 #samsung #imiplacesastauinparcarecualtioamenicaroraleplacesasteainparcaresistaminparcareimpreunapentrucanuavembanidealtalocatie.


Apoi a venit Mazda 3 BL si a stricat toata treaba, fiind un Focus II mai ieftin si mai prost si in felul acesta Mazda si-au tras singuri un sut in testicule. Asa ca au trebuit sa vina cu Mazda 3 BM si sa rezolve treaba.



Ce aduce nou Mazda 3 BM?



  • Mai ai nevoie de altceva in afara de poza asta? Mazda 3 BM ca si compacta e doar o alta compacta a unui alt producator. Dar Mazda 3 BM berlina e o mini Mazda 6 GJ. E ca si cum pe capota ar fi tot timpul Salma Hayek si Antonia in timp ce fac lupte in noroi, iar pe plafon ar comenta meciul Sofia Vergara imbracata in Darth Vader, iar coloana sonora ar fi acoperita de catre Twisted Sister in timp ce fac un tribut Aerosmith.

  • Dupa aceea ramane fiabilitatea japoneza cu care ne-am obisnuit din tata in fiu. Mai mult decat atat, Mazda s-au incapatanat sa imbratiseze tehnologia noua si sunt ultimii mohicani care inca mai ofera motoare pe benzina aspirate natural si care au putere relevanta. Sigur, mai sunt producatori care ofera benzinare aspirate de putere care au maxim 80 de cai, dar Mazda 3 BM e singura compacta de pe piata ce vine cu un 2.0 benzina de 165 cai. Da, e in urma benzinarelor turbo ca si putere, dar e mult peste ca si fiabilitate.


Si atunci de ce nu e plina Europa de Mazda 3 berlina?


Pentru ca japonezii aproape au inteles-o pe asta cu marketingul si cu Europa. Cel mai mare dezavantaj este pretul. O Mazda 3 BM costa de noua mai mult decat o Skoda Octavia, VW Golf, Megane IV berlina (de fapt, un Megane IV berlina in echiparea de top ZEN e mai ieftin cu 300 de euro decat o Mazda 3 BM cheala), Toyota Corolla berlina, Ford Focus IV, Opel Astra K si orice alta compacta care nu este Audi A3, BMW Seria 1, Mercedes A Class, Honda Civic sau Lexus CT. Si nu vorbim de sute de euro distanta, ci de mii de euro. Cu un pret cu mult peste concurenta dintr-un segment unde pretul de multe ori dicteaza achizitia, e usor de vazut de ce Mazda 3 BM se adreseaza doar celor care intradevar isi doresc o Mazda. Pentru cumparatorul obisnuit, Mazda 3 BM nu face sens din punct de vedere financiar. Cu alte cuvinte, nimic nu s-a schimbat la departamentul de marketing Mazda. Mazda 3 BM – masina oficiala  „O vrei, o cumperi – bine; Nu o cumperi – la fel de bine”. E fascinanta idiotenia celor de la Mazda.



Motoare Mazda 3 BM


Benzina



  • 1.5 SkyActiv-G de 100 cai – Afara cu vechiul si legendarul MZR si bun venit SkyActiv. Un motor care pana acum si-a dus torta cu demnitate si care s-a dovedit a fi un motor fiabil, chiar daca la 100 de cai nu e foarte sportiv. La fel ca si la MZR, undeva tarziu in viata va incepe sa bea ulei, dar pana atunci mai este.

  • 2.0 SkyActiv-G de 120 si 165 cai – Decat sa cumperi benzinarul de 2 litri si 120 cai, mai degraba i-al pe acela de 1.5 si pune restu banilor in alte dotari. Cel de 165 cai in schimb e porno si promite ca va inlocui vechiul 2.0 MZR de 147 cai cu demnitate.


Diesel


2.2 SkyActiv-D de 150 cai– Ai fi crezut ca japonezii au invatat sa faca un diesel decent dupa 20 de ani de Europa. Si ai gresi. Te-ai gandi ca macar ar rezolva problemele actuale. Si ai gresi. Dieselul 2.2 are aceeasi problema de contaminare a uleiului cu motorina ca si pana acum (mai multe am discutat in articolul despre Mazda 6 GH), dar macar aici ai sisteme de siguranta care te avertizeaza la cea mai mica abatere asa ca poti tine problema din scurt si fara sa verifici nivelul de ulei la fiecare oprire la semafor. Nu, nu e vorba ca scade nivelul de ulei, ci creste. Nu, motorul asta nu produce in mod magic ulei, ci doar trage motorina pe nas la fel ca si Fakirul atunci cand tragea lapte pe nas si, la fel ca si luptatorul, ajunge sa lesine.



Probleme generale Mazda 3 BM



  • Pe langa faptul ca este a doua cea mai scumpa compacta de pe piata, dupa Honda Civic, nici macar nu mai primesti o roata de rezerva. Tot ce primesti e un kit de reparatie, un poster cu Benone Sinulescu si o cartela prepay cu care sa suni la firma de tractari ca sa te recupereze.

  • Sistemul keyless go functioneaza doar cu o singura cheie. Daca ai pornit masina cu o cheie si ai plecat si te intorci cu a doua cheie, computerul nu va porni masina pana nu te intorci cu prima cheie. Chiar daca ambele chei sunt ale masinii. De ce? Pentru ca Mazda.


 


Verdict Mazda 3 BM


Daca nu era atat de scumpa, o puneam in topul masinilor preferate. Dar cu preturi de genul asta, Mazda 3 BM ramane doar o curiozitate a lumii auto, o curiozitate pe care o vor cumpara doar cei cu adevarat pasionati si hotarati ca sa isi cumpere Mazda. Altfel, ramane in continuare o masina departe de cumparatorul mediu, lasand acest rol catre Mazda 2 si Mazda CX-3, masini care se vand ca painea calda. De ce nu vor sa vanda si Mazda 3? Le este frica de clientii care le vor cumpara masinile inca de pe linia de ansamblare? 


Ce motor recomand? Daca tot dai atat de multi bani, macar fa-o cu stil si mergi pe o Mazda 3 BM 2.0 SkyActiv-G de 165 cai.


Scrie un raspuns
  • Marius

    2024-08-26 15:32:48

    Vezi ca mai e un motor diesel de 1,5, 105 cp! Despre el, ce poți sa zici?

    • Aproape Masini

      2024-08-28 17:46:11

      La fel ca despre orice diesel Mazda. Mazda nu a fost niciodata stralucit la diesel. Plus ca motoarele SkyActive pe benzina nu sunt asa departe de diesel ca si consum.

  • Daniel

    2024-01-23 21:20:50

    Salut! Un articol despre a patra generatie de mazda 3 (2019+) si/sau cx-30? Cam piperate inca pe piata sh, fiind undeva la 20-25k euro, dar interiorul mi se pare foarte premium pentru segment. Motorul este usor lenes, desi are 186hp, dar isi face treaba decent daca il turezi. Pentru ce se vrea, confort si fiabilitate pe drumurile patriei, intr-o masina linistita, dar frumoasa, pare absolut ok, chiar peste competitie, desi nu stiu cine ar intra neaparat la ”competitie”. Tare curios de articol!

  • Marian Damian

    2023-11-24 15:11:49

    foarte multumesc ✌

  • AproapeMasini

    2023-11-24 14:07:10

    Salutare Marian, Parere buna. Doar sa ai in vedere compresorul de aer conditionat care cedeaza, respectiv vopseaua care se decojeste peste tot. Succes!

  • Marian Damian

    2023-11-23 18:11:52

    Buna! O parere, va rog mult, despre Mazda3 sedan, benzina, 120hp Attraction ?! multumesc mult

  • AproapeMasini

    2023-09-26 09:56:40

    Buna Maria, Amandoua au injectie directa. Personal as alege Mazda 3 in scenariul asta. Succes!

  • O.C

    2023-09-24 13:49:26

    Salut. Intre un Hyundai i30 1.6 mpi ~122cai, din 2013 si 100k km si Mazda 3 BM (2013-2014) cu motor 2.0 benzina de 120 cai si 150-160k km care ar fi cea mai inteleapta alegere? Sa ma astept la mazda la acest numar de km la depuneri pt ca e cu injecție directa? La ce sa mai fiu atenta inainte sa cumpar masina? Multumesc!

  • AproapeMasini

    2023-09-16 09:35:04

    Salutare Cristiano, Depinde de tine. In esenta orice motor cu cat e mai putin stresat cu atat e mai rezistent si mai fiabil. Deci cel de 120 e mai lent dar mai fiabil pentru ca munceste mai putin. Cel de 165 va fi stresat mai mult. De asta eu recomand in general versiunile mai slabe de putere, pentru ca la romani fiabilitatea e foarte importanta. Succes!

  • Cristiano

    2023-09-16 08:24:35

    Bună ziua, din ce am înțeles diferența dintre 120/165cp sta în soft, la bază Mazda 3 (2017)este la fel,cu diferența ca cea de 120 este practic limitata electronic. Au același cuplu. Se merita sau nu stage?

  • Eichhorn Mareș Vergina

    2023-04-09 16:18:19

    Bună ziua Eu dețin o mazda schyactiv de 2.0 și 120 cp automată am peste 110 000 km parcurși nu am schimbat ulei în cutia de viteze nu agață nu are nici un simtom,schimbă fain treptele în schimb mi-a apărut martorul motor aprins și-mi spune să verific motor. La diagnoza e codul P0087 din care îmi dă: rampa de alimentare cu combustibil/presiune prea scăzută sistem. Cauze probabile Senzor MAF/VAF, presiune/pompă de combustibil injector(are), HO2S(asta nu mai știu ce este) Am măsurat presiunea benzină este în parametri, cred că marți îi schimb senzorul presiune. Îmi mai dă regulator de presiune (aia e pompă de înaltă) numai regulatorul mi sa spus ca nu se poate schimba doar pompă cu totul.La rece pornește nu chiar la secunda și se turelă pînă aproape la 2000 turații și pe eșapament aruncă stropi de apă și miros puternic de benzină după ce să încălzit motorul fără probleme silențios de tot.

  • Marius

    2023-04-06 14:04:55

    am o mazda 3 2.2 diesel 150 cp , luata din tara de noua cutie manuala full option , am ajuns la 225000 km , si motorul merge fara probleme , am pus toate testerele pe el . Probleme am avut cu reprezentantele service , odata au pus placutele invers pe spate si au tocit discurile inegal , alta data , au inlocuit xenoanele si la unul din ele au prins doar o clema si au incercat sa corecteze din reglaj si au blocat baleiajul (eroare in computer decoperita de altii) si ultima , am acum eroare pe abs esp .. care apare si dispare si mi-au recomandat sa fac revizia motorului … ca au zis ca de acolo pleaca … am obosit sa tot dau de mecanici din astia


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA