Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Mitsubishi Lancer IX ( 2004 – 2007 )

Daca te uiti la perioada in care a fost pus pe piata, e simplu de inteles de ce e Mitsubishi Lancer IX. Da, ne-a luat ochii in lumea raliurilor, dar cum se comporta ca si o masina obisnuita? Mitsubishi Lancer IX, o aproape masina.



 


Multa lume cand se gandeste la Lancer se gandeste la acea masina care prin 2005 ii tragea un sut in testiculele lui Subaru Impreza si se luau de gat in lumea raliurilor. Doar ca acolo era vorba despre Lancer Evolution si Impreza WRX STI, iar articolul de astazi este despre Mitsubishi Lancer IX in varianta simpla, de zi cu zi.


Am spus-o si in articolul despre ASX, Mitsubishi are un interes aproape inexistent pe zona de auto in Europa si asta se vede in gama extinsa de masini pe care o au, iar Mitsubishi Lancer IX chiar e o aproape masina.


De ce e Mitsubishi Lancer o aproape masina?


Multa lume a ras de Golan in 2004 pentru ca nu avea servodirectie sau ABS. Ghici ce, nici Mitsubishi Lancer IX nu avea ABS standard si venea aproximativ la fel de chel ca un Golan sau ca Benone Sinulescu, iar pretul era tot acolo jos. Mitsubishi Lancer – Loganul Japoniei. Fiabil ca un Logan, ieftin de cumparat si intretinut ca un Logan, chel ca un Logan. Problema este ca oamenii de genul, care vor sa caute o masina ieftina si fiabila, nu se gandesc niciodata la un Mitsubishi Lancer IX, pentru ca ei cred ca singurul motor disponibil a fost acel 2.0 Turbo de 280 de cai, care nici macar nu se gaseste pe versiunea de strada.


 


Motoare Mitsubishi Lancer IX


Benzina



  • 1.3 4G13 de 82 cai -La fel ca si Loganul, Mitsubishi Lancer IX primea drept motor de baza un motor vechi, antic, dedemult, fiabil, nu foarte rapid si cu majoritatea problemelor rezolvate. Pentru un motor lansat in 1983 e de admirat faptul ca vechiul 4G13 a rezistat atata timp pe piata.

  • 1.6 4G18 de 98 cai – Vechiul 4G18 si-a facut in mod admirabil treaba si pe Mitsubishi Lancer IX pana a venit tehnologia MIVEC si l-a pensionat. Despre problemele comune discutam mai tarziu.

  • 2.0 4G63 de 135 cai – Luat (sau loat, depinde din care parte a gardului de la scoala vii) de pe primul Outlander si dus la 135 de cai, acest motor categoric e fortza, in conditiile in care Lancer IX e o masina foarte usoara pentru ca e si compacta dar si lipsita de tehnologie.



Probleme generale Mitsubishi Lancer IX



  • Motoarele 4G sunt sensibile la calitatea uleiului asa ca fa un efort si cumpara ceva mai de Doamne Ajuta. Pe langa asta mai primesti probleme ocazionale la sonda lambda, catalizator si consumul de ulei. Cost total, 50 de lei.

  • Fiind un Mitsubishi inseamna ca nu e Volkswagen. Practic, vei avea de lucrat ceva mai mult la cautat piese si mecanici decat vecinul tau cu Polo. Asta daca iti pasa in vreun fel de mentenanta masinii.

  • Directia iti lasa impresia ca nu este conectata la nimic atunci cand esti la viteze mari. Bine, nu iti imagina viteze spectaculoase atunci cand ai 82 de cai, dar macar iti poti imagina senzatia de viteza.

  • Fiind un Mitsubishi din anii 2000 inseamna ca nici vopseaua nu e de cea mai impresionanta calitate si va incepe sa se decojeasca mai ceva decat o punga de seminte aflata pe o treapta a intrarii intr-o scara de bloc intr-o seara de August. Asta daca iti pasa in vreun fel de vopseaua masinii.

  • Mare atentie la nivelurile de echipare. Majoritatea masinilor au avut drept dotare optionala geamurile, scaunele, volanul, centurile de siguranta. Ce nu au avut in schimb ca si dotare optionala au fost sistemele de prindere isoFIX si nici ABS-ul decat pentru ultimul nivel de echipare. Te doare mintea atunci cand vezi simplitatea acestei masini, exprimate printr-o repudistica umanitara a unui tronson de sorginte Jean Calviniana a unui univers transvers printr-un situs inversus.



Verdict Mitsubishi Lancer IX


Degeaba ai suspensie independenta fata si spate, degeaba ai fiabilitatea japoneza daca ai doar 82 de cai. Totusi, verdictul meu ramane si anume ca Mitsubishi Lancer e doar un Dacia Logan al Japoniei. Ieftina de cumparat, ieftina de intretinut, fara prea mult echipament, cu motoare mici, slabe, simple dar ridicol de fiabile. Singurul avantaj major al lui Lancer este ca nu are caroseria facuta din hartie igienica iar daca intra in tine un carucior de supermarket nu vei muri pe loc. Dar in rest, e foarte greu sa gasesti diferentele dintre Lancer si Logan.


Ce motor recomand? 1.6 de 98 de cai. Probabil.


Scrie un raspuns
  • Marcel

    2019-10-26 07:19:58

    Fa articol despre istoria M de la BMW

  • Catalin

    2019-10-13 21:56:42

    Am un prieten cu Lancer 1. 6,e mecanic auto Zice că e absolut senzațională ca și fiabilitate, piesele ceva mai scumpe față de alte mașini, adică duble față de Logan, dar extrem de rar schimbă câte ceva


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA