Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Alfa Romeo 159 ( 2006 – 2011 )

Alfa Romeo 159 , una din cele mai aratoase masini din perioada 2005 – 2011 intra in arena AproapeMasini. Tot internetul o huleste mai ceva decat a fost hulit Blizzard pentru Diablo Immortal. Dar oare asta sa fie adevarul?



 


Este Alfa Romeo 159 un gunoi ordinar care nu tre sa aiba tupeul de a se uita in sus spre VW Passat?


Nu. Alfa Romeo 159 este la fel de fiabila ca un VW Passat B6 sau un Ford Mondeo IV sau un Opel Vectra C. Si cu asta pot pleca la un 5 beri talpa intr-o bodega plina de fum unde la masa de langa stau doua lesbiene care imi demonstreaza inca o data ca realitatea nu are nicio legatura cu filmele. Imagineaza-ti…Ea era grasa, iar ea era inalta si slaba. Si la un moment dat au inceput sa aiba momente intense iar tipa grasa s-a urcat peste tipa slaba si incerca sa se cuprinda in scaunul ala din ratan dar nu chiar incapea. Si toata actiunea se intampla in fata mea si eu incercam sa beau dintr-un Stejar la 4,5 lei dar nu am mai putut si apoi imi era frica sa le deranjez pe fete ca sa le cer banii inapoi pe bere.


 


 


 


Construit la comun cu piese luate din tomberonul Fiat-Alfa Romeo-GM-Suzuki, ai sa gasesti multe piese comune intre Alfa Romeo 159 si Opel Vectra C. Practic, italienii au venit cu motoarele diesel iar americanii au venit cu benzinarele. Din tot acest balci au iesit doua berline care nu exceleaza cu nimic. Doar ca Alfa Romeo 159 si-a tras Nastro Azzuro si arata la fel de bine ca Simona Patruleasa in vremurile de aur. Si de ce nu ai cumpara un Alfa 159? Doar pentru ca ai citit tu undeva ca Alfa Romeo are masini proaste? Doar pentru ca nu e un VW TDI?


Mai ales ca Alfa 159 ramane una din cele mai bune masini din perioada 2005-2010 si a ramas cea mai importanta Alfa moderna pana la venirea Giuliei. Ai un motor pentru orice fetish si orice buget si ai acel aspect care spune despre tine ca preferi altceva in viata decat majoritatea. Inteleg, sunt unele masini gen Alfa 166 care intradevar au tras un sut in testiculele fiabilitatii si reputatiei Alfa Romeo, dar aici chiar nu e cazul.


 


Motoare Alfa Romeo 159


Benzina



  • 1.75 TBI de 200 cai – Cel mai nou lansat motor pe Alfa 159, practic ultima fitza de pe Dorobanti, ultima nebunie de pe Lipscani, ultima dambla dupa Dristor. Ai un consum mare de benzina si performante pe masura. Probleme cunoscute la turbina BorgWarner K03 de 200 cai si K04 de 235 cai care pierde rulmentii pe drum si ii trimite direct in motor. Daca simti ca pierzi putere, mergi imediat la service, sau poti lua alta turbina (de obicei mai mare).

  • 1.8 MPI de 140 cai – Afara cu glorious 1.8 TwinSpark de pe Alfa 156 si bun venit unui gunoi de 1.8 de origine GM. Bravos Alfa Romeo, o miscare atat de inteligenta incat doar geniul Nikitei o poate rivala.

  • 1.9 JTS de 160 cai – La fel ca un culturist indopat cu Synthol, acest motor arata ca poate, dar doar arata. Slab pe partea de performante si dependent de benzina talpa, acest 1.9 JTS e verisorul de la tara din familia de motoare. Practic, e un 2.2 JTS (e acelasi motor) mai mic si are si el probleme cu lantul de distributie.

  • 2.2 JTS de 185 cai – Furat din tomberonul GM, acest benzinar american are tendinta de a-si intinde lantul distributiei in ideea de a se spanzura pentru ca a ajuns intr-o Europa strangulata de emisii si eficienta. Practic, e un 1.9 JTS mai mare.

  • 3.2 JTS de 260 cai – Mare. Foarte mare. Incredibil de mare. Cat coada de la ghiseele din Romania de mare. Si nu e foarte performant si nici foarte dinamic.


Diesel



  • 1.9 JTD de 120 si 150 cai – Impartit cu Opel Vectra C, Alfa 147 si ceva dubiosenii de la Fiat, vesnicul 1.9 JTD ajunge si pe la Alfa Romeo 159. Cel de 120 de cai nu are probleme notabile iar cel de 150 de cai e plin de probleme precum e camera de student plina de igrasie.

  • 2.0 JTD de 136 si 170 cai – EGR, filtru de particule, regenerari esuate, volanta cu masa dubla, pompa de apa esueaza si trebuie schimbata odata cu distributia. 2.0 JTD practic e acelasi motor ca pe Insignia deci asta explica multe. Nu iti fa viata complicata si grea, ca esti roman si deja viata e suficient de complicata si grea. Ia-ti un 1.9 JTD.

  • 2.4 JTDm de 200 si 210 cai – Multa lume lauda acest motor ca fiind cel mai potrivit pentru Alfa Romeo 159. Dar suntem in Romania, nu va plati nimeni 500 de lei in plus la impozit pentru asa ceva. Are nevoie de ulei de calitate schimbat regulat si la schimb primesti unul din cele mai glorioase motoare Alfa Romeo.



Probleme generale Alfa Romeo 159



  • Clapetele swirl ale motoarelor diesel se strica la fiecare a treia pornire din cheie, dar nu se desprind si nu cad in galeria de admisie ca la BMW. Practic, ai piciorul doar paralizat, nu doar amputat. Cat despre restul problemelor de pe 2.0 CDTI am vorbit mai pe larg in articolul despre Insignia A.

  • Alfa Romeo 159 rugineste pe la cadrul motorului la fel cum ruginesc si eu daca beau apa. Neaparat trebuie verificata masina pe elevator inainte de a face plonjonul catre o masina aproape italieneasca.

  • Vopsea ieftina si subtire care sare de parca ar canta Omul cu Sobolani si ar spune „toata lumea sa ridice mainile sus, mainile sus, mainile sus! Poti sa te lasi, poti sa te lasi dus, mainile sus, mainile sus!!!”

  • Incuietorile portierelor din spate se blocheaza si astfel poti ramane permanent blocat cu niste rude pe bancheta spate. Ca prieteni oricum nu ai, pentru ca ai Alfa Romeo 159 si nimeni nu vrea sa aiba de a face ceva cu tine.

  • Vestita si mizerabila cutie de viteze M32 vine si trage un sut in testicule si lui 159. O cutie de viteze faimoasa pentru problemele la rulmenti si care poate fi gasita in stare naturala solida dar daca o conduci suficient de mult o poti gasi si in varianta solubila dupa ce explodeaza in mod spectaculos. Pentru Alfa 159 gasim problema asta la 1.75 TBI (mai putin), 1.9 JTS, 2.2 JTS si 1.9 JTDM. Cat despre cutiile automate, continuarea lui M32 in materie de probleme se numeste C635 si a fost montata doar pe cateva unitati 2.0 JTDM de pe Alfa 159 (majoritatea sunt pe Giulietta).

  • Vasul de expansiune are tendinta de a crapa pentru ca trebuie sa isi arate predispozitia constanta pentru incontinenta.



Verdict Alfa Romeo 159


O Alfa Romeo 159 spune despre tine ca ai vrut altceva decat un Passat, o Vectra sau un Mondeo. Sau poate ca vei citi acest articol si vei spune ca e blasfemie si vei face spume pentru ca nu vezi nicaieri scris despre 2.0 TDI. In orice caz, Alfa 159 ramane una din cele mai frumoase berline pe care le poti cumpara pe bani relativ putini si poti spune ca ai un motor pentru oricine, indiferent de orientarea sexuala, politica, profesionala, culturala sau arahnidica tarantulara.


Ce motor recomand? Pentru romanii care vor ceva frumos dar care nu sunt siguri ca vor o masina sport, atunci un 1.9 JTD de 120 de cai isi face treaba in mod excelent, economic, fiabil si non-pretentios. Daca vrei experienta Alfa Romeo 159 completa, probabil ca motorul de 1.75 TBI va face istorie mai multa decat gloriosul 2.2 JTS.


 


Scrie un raspuns
  • Dimitri

    2024-01-31 10:11:03

    In materie de design, in anii respectivi, nu prea aveai multe variante “fresh”. Passat B6, BMW E90 și Alfa 159 au adus un design nou și relativ actual pana in ziua de azi. N-am apucat sa conduc prea mult un 159, dar adevarul e ca îți trebuie servo mușchi pentru mașina asta, la viteze mici. Plus raza de întoarcere extrem de limitată. Ca și motor, presupun ca doar 2.4-le dus cu un mic soft la 220-230 are cel mai mare sens, dar nici 1.9JTDm nu se face de rușine. E brutal și acel 1.9, dacă e sănătos și ii merg toate injectoarele. Te bagă in scaun și poți pierde ușor mașina din mână, dacă nu ai grija. Ca și senzație, e mișto. Dar Alfa a mai avut și probleme electrice (printre alte probleme), din păcate.

  • Todea Rovin

    2023-07-03 16:14:13

    Poți sa ma suni te rog vizavi de alfa romeo să te întreb ceva?

  • Ionut Nechitescu

    2023-02-03 10:06:42

    Ca posesor de 159 cu motor 1.9 16v 150 cai de vreo 5 ani, tin sa mentionez ca e o mizerie de masina. Am schimbat uleiurile toate si chiar si filtrele, m-au ruinat financiar piesele bagate intr o distributie (vreo 500 lei) , bratele superioare pe fata le am schimbat o singura data iar la cele inferioare doar bucsele(da, merg rebucsate). Sa fim seriosi, e o masina de +15 ani. Da, jugul rugineste dar se gasesc piese , ambreiajul pica la orice fier nu neaparat la intalienesti. Personal nu am avut probleme cu cutia de viteze deoarece i am schimbat uleiurile la timp, idem si pentru directie, clapetele swirl se pot anula sau se schimba galeria – 700-900lei noua( e considerata consumabila ) . La electrica nu ma pot pronunta, nu am avut probleme. Se zice aici de manerele usilor dar personal nu am patit nimic cu ele, in schimb mai pica o macara de geam. ( una la activ in cazul meu) . Masina nu poate fi comparata cu golf sau passat, e mai pretentioasa in sensul in care nu poti fi numai birjar ci trebuie sa i mai dai si ceva afectiune dar , personal, dupa 150.000 km facuti, nu regret cu nimic alegerea facuta. Stima!

  • AproapeMasini

    2022-07-23 15:27:52

    Salutare Flavius, E o masina buna dar nu e neaparat pentru incepatori si nici costurile nu sunt cat mai mici. Daca vrei costuri cat mai mici iti recomand sa mergi spre Renault Clio sau Smart ForFour. Succes!

  • Flavius

    2022-07-23 00:55:28

    Alfa Romeo 1.9 jtd 120 cai este o mașină bună pentru începători? Vreau o mașină frumoasa și cu costuri cat mai mici

  • AproapeMasini

    2022-06-25 18:02:30

    Salutare Florin, Sunt motoare diferite. Au origini comune, dar cel de 1.8 e de moda veche, mult mai vechi decat cel de 1.75 TBi. Succes!

  • Florin

    2022-06-25 13:56:19

    Salutare, motorizarea 1.75 TBi are vreo legătură cu motorizarea de 1.8 de 200 cai de pe Lancia Delta III sau sunt motorizări diferite ca concepție/probleme?

  • Zegleanu

    2021-08-01 08:41:17

    Salutare! Dan, Timișoara, posesor de Alfa Romeo 159 JTDm de aproape 3 ani. Mașină adusă din Franța, fără chitanță fără garanție, 4400 euro. În afară de telescoapele de la hayon și un furtun care duce la filtrul de particule… doar consumabile. Eu zic că e mai mult decât decent pentru o second hand. Ce cutie de viteze, ce transmisie, ce ambreiaj..?? Nimic!!! Ulei bun, filtre schimbate la max 10k și în rest… Talpă, dacă ai unde. A propos, Mr. „aproape mașini”.. Ai găsit ceva care să te satisfacă? (mă refeream la mașini.. și din punctul de vedere al șoferului.. :p)

  • Ionut

    2021-03-09 09:01:23

    Salutare, ce probleme sunt pe motorul 1.8MPI?

  • Marcel

    2021-02-20 19:49:47

    Am râs de m-am prăpădit, foarte tare comentariul. 99% adevărat, abia am scăpat de una. 1.9 jtd 120 cai. Mașina fuge rupe jugul, dar cutia varză, în revers cu grijă să nu sară din viteză, pedala ambreiaj tare de mă durea ficații, clanțele de la uși rămân blocate. Airbag-uri tot timpul pe avarii, de ruginit nu mai vorbesc. Afară îi vopsit gardul inauntru-i leopardul. Stimă.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA