Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Fiat Linea ( 2007 – 2015 )

Acum vor veni oamenii si ma vor omora cu pietre pentru ca spun ca Fiat Linea a fost fabricat pana in 2015. El a fost fabricat pana in 2017, dar a fost retras in Europa in 2015 pentru ca s-au vandut doar 13 bucati. Da, 13 bucati in toata Europa.



 


 


Sa vinzi doar 13 masini in toata Europa intr-un an. Teoretic asta face ca un Fiat Linea din 2015 sa fie mai exotic decat un Pagani Zonda. Doar asta ar trebui sa fie un motiv sufficient pentru care sa cumperi un Linea pentru echivalentul a doua pachete de tigari si o sticla de coniac.


Merita in schimb doua pachete de tigari si o sticla de coniac?


In mod surprinzator si sincer, Fiat Linea merita si mai mult de atat. Lansat pentru pietele din Turcia si India, unde are o comunitate mai mare decat cea a fanilor Salam + Abi + Phoenix la un loc (uite, vezi? Pot folosi in aceeasi propozitie si cuvintele “Salam” si “Phoenix” fara sa fiu ironic), Fiat Linea a ajuns si in Romania si de acolo a luat drumul Europei, exceptand tarile cu volanul in sant.


 


In esenta vorbim despre un Punto cu portbagaj si cu asta pot pleca acasa. Dar, la fel ca igrasia, oricat de mult vei incerca sa scapi de mine, eu voi fi etern. Toata frumuseata la un Linea este ca vine cu tehnologie simpla, fiabila si veche. E o masina foarte fiabila si ieftina pentru cei care nu pot prea mare accent pe lux si dotari. Daca un E Class e Simona Patruleasa si un S Class e Roxana Ionescu, Fiat Linea e Gina Pistol. Dar, la fel ca si Gina Pistol, mereu e in miscare si e capabila de volume incredibile de munca.


De asta Linea a si fost o masina populara printre agentii de vanzari, taximetristi si romanii care vroiau o masina noua, pentru ca Linea a fost una din putinele masini pe care chiar si noi ni le permiteam de noi. La fel cum Fiat Tipo se bate cu noul Golan in 2019, asa si Linea se batea cu Golanul in 2007. O masina low-budget pentru oamenii cu asteptari auto low-budget. Ca o ciorba la cantina sau ca o geaca cumparata din outlet pentru ca s-a facut frig deodata. Ca o bere din Mega Image pentru ca ti-e frica de preturile dintr-o bodega. Ca o supa crema dintr-un restaurant de fite.



Motoare Fiat Linea


Benzina



  • 1.4 MPI de 77 cai – Identic cu motorul de baza de pe Bravo sau Punto, acest motor este cel mai iubit printre taximetristi. Conceput in 1187 de catre Saladin dupa batalia de la Hattin cand a evacuat cruciatii din zona Marii Galileei, acest motor e pe cat de simplu pe atat lipsit de vlaga si de performante. Dar pentru taximetrie chiar ai nevoie de multa putere?

  • 1.4 T-Jet de 120 si 152 cai – Vestitul 1.4 T-Jet vine si pe Fiat Linea, dar doar ca sa arate ca exista. Cu un pret prea mare de achizitie atunci cand era nou si cu probleme la rulmentii cutiei de viteze, Fiat Linea 1.4 T-Jet e o masina mai rara decat momentele mele de luciditate atunci cand scriu aceste articole.


Diesel


1.3 CDTI de 90 cai – Un fel de bicicleta a satului, acest 1.3 CDTI a fost un cal de bataie veritabil. Dupa cum am scris si in articolul despre Alfa Romeo MiTo, acest 1.3 CDTI a fost pus pe 24 de masini de la 5 producatori, de la Alfa Romeo MiTo pana la Opel Astra H. In afara de problemele standard ale unui diesel Euro IV – volanta, EGR, clapete swirl, acest 1.3 CDTI este pentru motoarele diesel mici ceea ce 1.9 TDI este pentru motoarele diesel de dimensiuni medii.



Probleme generale Fiat Linea



  • Faimoasa cutie de viteze M32 care a facut ravagii prin Opel, Fiat, Alfa Romeo si Lotus vine si pe Fiat Linea pentru a te scapa de cativa bani. Mai exact rulmentii cutiei sunt cu probleme si vor trebui schimbati candva. Motoarele afectate sunt 1.4 T-Jet si 1.3 CDTI.

  • Te-ai gandi ca tabla de pe Golan este cea mai subtire si cea mai proasta din gama. Si ai gresit. Fiat Linea e de departe rege in a-ti ridica tensiunea atunci cand vezi un carucior de supermarket indreptandu-se spre tine. Asta pentru ca daca te-a lovit, ai murit pe loc indiferent de locul in care te loveste. Poate sa intre si in portbagaj, tot ai murit pe loc. Legenda spune ca doar un accident intr-un Fiat Linea poate anula imortalitatea lui Iliescu.

  • Ai o masina ieftina deci asteapta-te la un interior ieftin. Da, ai multe butoane si bordul arata decent, dar materialele par a fi aduse direct dintr-o camera a unui camin unde sunt repartizati ultimii oameni de pe lista.

  • Electronicele nu au fost niciodata un punct forte al italienilor, iar la Linea vei avea cel mai des probleme cu becurile si luminile din bord, cateodata cu tot afisajul.

  • Discurile de frana au forma de pizza asa ca italienii s-au gandit ca discurile trebuie sa fie facute din pizza, logic. 


 


Verdict Fiat Linea 


Fiat Linea ramane la ora actuala una din cele mai bune masini pentru Uber, taximetrie si livrari mancare in regim propriu. Principalele minusuri ale masinii nu au relevanta in oras: Lipsa de putere a benzinarului este irelevanta in traficul urban iar calitatea slaba a tablei poate fi un dezavantaj doar pentru taximetrie (acolo trebuie sa ai masina impecabila tot timpul). In rest, ai parte de o masina ieftina de cumparat si de intretinut, care s-a dovedit a fi foarte fiabila. Masina asta pentru oamenii muncitori reprezinta ceea ce o ciorba radauteana reprezinta pentru un popas. Stii ca e acolo, stii ca nu e neaparat cea mai fancy mancare posibil, dar macar stii ca e ieftina si buna. Doar ca, spre deosebire de ciorba radauteana, nu am auzit prea multe lume spunand „Ah, ce mi-as dori acum un Fiat Linea”


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand aspiratul de putere…asta, 77 de cai de 1.4 MPI, iar la diesel nu vei ghici niciodata ce recomand.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-05-13 09:04:53

    In primul rand spune-ne ce simptome are masina, in afara de martorul din bord.

  • Ijac

    2023-05-12 19:20:48

    Salutare grup am și eu o problema cu ficatul linea motorul funcționează ok dar în mers mi se aprinde și se stinge martorul motor în continuare și după aceia se stinge mai merg ce merg și face la fel știe careva care este problema menționez ca am pus-o pe testar și mecanicul a zis sa schimb bobina era o problema la bujia 1 și 4 dar acum tot asa face

  • AproapeMasini

    2022-04-08 18:54:04

    Si inca cum.

  • Jdjdj

    2022-04-08 13:17:01

    Merge gpl pe acest motor?

  • AproapeMasini

    2021-10-12 15:27:45

    Singura problema la Fiat e ca sunt masini low-cost dar sunt ieftine de cumparat adica nu poti avea pretentii de S Class la bani de Logan. In rest au probleme electrice si tabla e cam subtire dar cam atat. Intradevar, cele de la inceputul anilor 2000 erau groaznice, dar lumea a ramas cu impresiile de atunci. Ca la VW, multi inca se raporteaza la Golf IV.

  • Catalin

    2021-10-12 14:58:12

    Nu cunosc pe nimeni cu Linea, dar au o forma plăcută. Un bun prieten de-al meu, are un Grande Punto,benzina, cumpărat de nou. Ultima oara când am vorbit despre mașina lui, avea 120.000 de km și zicea că nu s-a stricat absolut nimic la ea, în tot acest timp ! Mi-am schimbat părerile negative despre Fiat, atunci când un nene cu Bravo, 1.9 diesel, a zis că doar ceva probleme electrice a avut, dar minore, fără să-i imobilizeze mașina!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA