Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Adam ( 2013 – 2019 )

Opel Adam, cea mai mica masina de la Opel din istoria recenta. De ce nu prea le vedem pe strada? Afla adevarul despre Opel Adam cat si despre misterul branzeturilor Del, in articolul de astazi.



Tin minte ca in 2013 cand se lansase Opel Adam era o isterie mai mare decat atunci cand branzeturile Del au fost retrase de pe piata de catre o organizatie de gherila economica dintr-un stat ce incepe cu litera „i”.


Pe atunci, Opel se batea cu pumnii si picioarele in pept ca Opel Adam e masina ideala pentru tineri. Cu peste 60000 de combinatii posibile pentru exterior si alte 2 miliarde pentru interior, Adam-ul era masina ideala pentru cei care isi cumparau prima masina.


Si care a fost realitatea?


Pai, Adam era in esenta un Opel Corsa D mai scurt si mai putin practic si costa undeva la 13000 de euro. Practic, pentru majoritatea tinerilor facea mai mult sens ca sa isi cumpere direct un Opel Corsa D second-hand, la jumatate de pret. Iar la noi in Romania, prima masina a tinerilor de 20 de ani de obicei era un Golf IV sau un Golf V daca erau mai instariti. Sau ceva Yaris pentru fete. Asa ca Opel Adam a ramas mai degraba o curiozitate decat un succes mai instant decat videoclipul „Margareto intoarce-te!”…serios, e un video pe youtube mult prea bun pentru a fi ignorat.


Teoretic ar fi trebuit sa se fi luat de gat cu MINI Cooper sau Fiat 500 si sa se arunce impreuna in Dambovita…asta, undeva la sectiunile de accesorii de pe Jolidon sau Answear, dar o masina care vine la acelasi producator care ne-a dat Vectra C-ul sau muncitorescul Astra H, Adam-ul nu avea cum sa te trimita cu gandul la moda si la „lifestyle” si la alte cuvinte pompoase folosite de catre niste corporatisti care doar isi imagineaza cum ar arata tinerii si care doar isi imagineaza ce si-ar dori ei si mai ales ce si-ar permite. De fapt, daca stau bine si ma gandesc, cu banii pe care i-ai da pe un Adam ti-ai putea lua un Vectra C baban.



Motoare Opel Adam


Benzina



  • 1.0 Turbo de 90 si 115 cai – Vestitul 1.0 SIDI care are probleme cu sistemul de Low-Speed Preignition Detonation. Stiu, pe Corsa E e aceeasi problema iar pe Astra K e mai rar intalnita decat atunci cand suni la livrari pizza si iti raspunde din prima, vineri seara. Tot nu recomand motorul asta nimanui.

  • 1.2 EcoFlex de 69 cai – Mastodontul asta de motor se flexeaza in sfarsit si creste de la 68 de cai la 69 de cai. Eu l-as cumpara doar pentru acel „69” cu care sa ma laud la prieteni. Asta daca as avea prieteni, avand in vedere ca as conduce un Opel Adam de 69 de cai. In continuare mananca bobine de inductie si apoi isi intinde lantul distributiei, dar in ramane in continuare un motor foarte ieftin de intretinut.

  • 1.4 MPI de 87 si 100 cai – Cel de 87 e cel mai echilibrat motor de pe Adam, dar il vrei pe cel de 100 de cai. Face parte din aceeasi familie cu motorul de 1.2 deci vine si cu aceleasi probleme, dar tot ramane o masina ieftina de intretinut.



Probleme generale Opel Adam



  • Cutia automata…scuze, semi-automata Easytronic e o idee la fel de buna ca atunci cand am baut 2 litri de bere si am facut shot o sticla de Unirea de 75 cl. Trebuie sa recunosc ca vreo jumatate de ora nu am simtit nimic, pana m-a palit in ceafa un ciocan si mi-am luat somn. Cumva m-am trezit a doua zi in camera de camin, deci nu a fost CHIAR atat de rau.

  • Masina masoara 1 metru patrat asa ca spatiul din spate e microscopic iar portbagajul e inexistent. Un cititor a reportat faptul ca o data a incercat sa inghesuie un CD in portbagaj, dar nu a putut.

  • Pentru acei doi posesori care au cumparat un Adam cu plafon panoramic, mare grija la sistemul asta care poate crapa sau poate ramane intepenit sau POATE PATI ORICE PENTRU A TE PEDEPSI PENTRU CA AI PLAFON PANORAMIC NU AI UN TAVAN CA NOI RESTU SARAKIILOR.


Verdict Opel Adam


Dupa cum am zis si la introducere, cu banii pe care i-ai da pe un Adam, ti-ai putea lua o Corsa D. Sau vreo 2 Vectra C (una pentru tine, una pentru piese).  Asta daca reusesti sa gasesti un Adam. Am intrat pe facebook marketplace si nu era nici un model la vanzare, iar pe autovit erau doar 4 masini in toata tara. Asta spune ceva atat despre preferintele noastre auto ca si romani, dar si despre ceea ce a insemnat tentativa americanilor de a face o masina citadina. Dar macar arata bine, e fiabila si e ieftina de intretinut. Ca de cumparat nu e.


Ce motoare recomand? Clar, benzinarul aspirat de 1.4 si 100 de cai. Sau macar ala de 87 de cai.


Scrie un raspuns
  • Laurentiu

    2020-03-01 11:05:14

    Mulțumesc pentru răspuns! Citesc articolele cu mare plăcere, foarte faine și distractive. Tineti-o tot așa!

  • AproapeMasini

    2020-03-01 10:16:16

    Salutare Laurentiu, Seat Ibiza break 1.4 TDI s-ar putea sa fie fix ce trebuie. Mai e si Megane III 1.5 dCi break 110 cai care iarasi e excelent, dar e mai maricel pentru Iasi.

  • George

    2020-02-28 12:20:04

    Aștept ceva despre volvo S40 dar și alte modele mai noi. De asemenea caut o berlina/break cu ceva putere și plăcută la condus dar sa nu stau în service prea mult cu ea. Mă gândeam la Mondeo, Exeo sau Laguna. Ceva recomandări (minim 2007 an producție, maxim 2.0 capacitate)?

  • Vasilache Laurențiu

    2020-02-26 23:33:22

    Bună! Îmi plac articolele foarte mult, râzi dar mai și înveți cate ceva. Sunt și eu într-un impas: vreau să cumpăr o mașină până în 4000 de €, dar, ca tot românul, as vrea sa fie fiabilă (motor, întreținere), nici prea mare, nici prea mică (ar trebui sa intre macar căruțul lu’ ăla micu’ in portbagaj…și hai si-un troler), să se descurce în oraș (mare parte din timp pe-acolo umblu), să se înfigă și la cate un drum mai lung și să fie și mai „safe”. Hmmm, oare doar atât? Variante: Kia C’eed 2008 1.4 benzina 145k km, Clio break 2009 1.2 tce 180k, Mazda 3 2006-2008(mai greu de cumpărat din Iași) 1.6 benzinar 154k (să nu pomenești de 2.0, că e mai rar de găsit decât imaginile cu Jesus în felia de unt sau mere) sau Renault Megane 1.5 dci 2009-2010 (break sau hatchback). Bun…cam asta e mica mea nelămurire…nici nu caut de mult….nuuuuu…. Help!?!

  • AproapeMasini

    2020-02-26 20:26:48

    Buna SEA, Ai de ales asa: Seat Ibiza 1.4 TDI / 1.9 TDI / 1.4 MPI Fiat Bravo sau Punto 1.4 MPI sau 1.9 Multijet de 120 cai Opel Corsa 1.3 CDTI Suzuki Swift 1.3 DDiS (acelasi motor ca pe Corsa) Renault Clio 1.5 dCi de minim 90 de cai. Toate masinile din lista sunt mici, ieftine, dupa 2007 si fiabile. Personal as alege Suzuki Swift sau Fiat Bravo, dar tu stii ce si cum. Succes!

  • Liviu

    2020-02-25 19:00:08

    Salutare. Tot respectul pentru ceea ce faceti. Crezi ca ar putea aparea pe viitor un articol despre Mercedes Benz C Class w203? M-ar interesa foarte mult. Mersi!

  • SEA

    2020-02-25 11:06:22

    Bunaa, îmi place foarte mult ce postezi. Caut de ceva timp o mașină de începător an cât mai nouț asa 2007 2009 poate cu care as putea face naveta într-un buget de 2700-3000euro. Fiabila și okay la întreținere


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA