Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : BMW X3 F25 ( 2010 – 2018 )

BMW X3 F25, trecerea de la roaba la salta relaxa. Daca primul X3 era o curiozitate, iata ca BMW X3 F25 s-a ridicat din pat, si-a incheiat slitul si s-a pus pe treaba.



Prima generatie de X3 a fost in aceeasi tema cu primul X5. S-a luat un seria 3 46, s-a pus pe picioroange si s-a trimis in vastul necunoscut. In esenta un E46 mai inaltat care trebuia sa concureze cu E90-ul la capitolul interior si tehnologie, e usor de inteles de ce X3-ul nu a fost cel mai reusit BMW din istorie. Totusi, multa lume l-a cumparat pentru ca era aproape cat un X5, dar cu motoare de 2 litri si costuri generale mai reduse. Se conduce ca un camion, dotat ca un camion, confortabil ca un camion. Nu era chiar atat de rau ca la X5, dar se putea si mai bine. BMW X3 – masina oficiala “sa facem sa fie bine, ca sa nu fie rau”.


Tocmai asta a fost deviza celor de la BMW cand au lansat urmatorul X3. Daca era undeva jos in lista, BMW X3 F25 in schimb e in top in ceea ce priveste confortul si luxul. BMW a realizat ca proprietarul mediu de X3 nu are nevoie de 4×4, nu are nevoie de putere si nici nu are nevoie de roata de rezerva pentru ca oricum nu stie (sau nu poate) ca sa o puna. Asa ca din 2013 apare si prima versiune cu tractiune spate si cutie manuala, pentru cei care vor un X3 dar nu chiar au bani de un X3. Oricum, chiar si un X3 mai entry-level decat mersul in Vama cu cortul este undeva in stratosfera auto. Preturile incepeau undeva pe la 45000 euro si se terminau undeva dupa 100000 euro, asa ca BMW a realizat ca proprietarul mediu are cativa ani in spate si doreste confort, nu neaparat sport. A da, si sigla. Intotdeauna sigla. In general la masinile germane platesti sigla si nu masina (nu tu Opel), dar BMW si Mercedes is in alta liga.



Motoare BMW X3 F25


Benzina



  • 2.0 Turbo de 184 si 245 cai – Singurul benzinar de 2 litri vine pe X3 si ofera performante decente pentru cei care nu fac prea multi kilometri si care de obicei is fac veacul prin oras. Mare atentie la motoarele de pana in 2015 pentru ca au faimoasa problema a lantului distributiei care, daca il ignori sufficient de mult, sare de la punct si intra spectaculos in motor in timp ce din torpedo iese trupa NSYNC si canta “Bye! Bye! Bye!”

  • 3.0 Turbo de 245 si 306 cai – Nu sunt neaparat convins de ce ai vrea un X3 de 306 cai, dar iarasi, nu sunt neaparat convins de Viorel si Vulpita si de faptul ca peste 2 miliarde de romani au ramas lipiti de televizoare urmarindu-i. Cat despre probleme, apar ocazional probleme la pompa de apa.


Diesel



  • 2.0 de 143, 150, 182 si 190 cai – Mare atentie la motoarele asta pentru ca sunt doua (sau doo) motoare foarte diferite. Primul este capatosul N47 care are faimoasa problema a distributiei in spate. Lantul distributiei se intinde si trebuie schimbata distributia, dar fiind in spate va trebui scos motorul. Nu trebuie sa fii un sofer tipic de BMW de 300 de euro ca sa iti dai seama ce inseamna asta. Apoi in 2014 a venit faceliftul cu motorul B47 care s-a dovedit un motor foarte bun atata timp cat primeste ulei de calitate la fiecare 8000 de km. Practic, e la fel de dependent de ulei precum sunt eu dependent de teoriile lui Lorin Fortuna despre Mihai Eminescu nr. 8.

  • 3.0 de 258 si 313 cai – Din pacate aici nu au venit motoare noi odata cu faceliftul si ramai doar cu N57-ele care e in esenta ruda mai mare mare a lui N47. Aceleasi probleme la distributie, doar ca au o frecventa mai mica.



Probleme generale BMW X3 F25



  • Electronicele sunt o problema comuna prin BMW-urile moderne, iar BMW X3 F25 a reusit cumva sa scape cu putine puncta slabe. Totusi, trebuie verificate absolut toate butoanele disponibile pe masina.

  • Probleme la anvelope, greu de gasit si greu de digerat. Pe langa faptul ca are scris in CIV niste dimensiuni bagate la plesneala si care nu se gasesc la majoritatea magazinelor de anvelope, din putinele anvelope disponibile trebuie sa ai grija la model. Aparent cele de la Pirelli Scorpion sunt cele mai potrivite. A da, si fiind un BMW modern inseamna ca vine doar cu anvelope run-flat pentru ca nu ai roata de rezerva sau kit de reparatie. E oarecum logic, pentru ca proprietarul tipic de BMW X3 F25 nici nu stie si nici nu vrea sa schimbe singur(a) o roata, ci pune direct mana pe telefon.

  • Cutia automata de la BMW mereu a fost in topul calitatii si fiabilitatii, doar ca BMW insista ca aceste cutii nu au nevoie de mentenanta si ca va tine cat masina. Realitatea este ca trebuie facut schimbul de ulei si filtru la fiecare 60.000 de km, altfel intradevar cutia va tine cat masina. O cutie automata noua costa atat de mult incat atunci cand se strica, poti vinde masina la dezmembrari.

  • Coloana de directie mai dubioasa decat un tip din caminele studentesti care vinde zapada la gram, desi afara e vara.

  • Spatiu din spate este mancat de catre trenul de rulare pentru 4×4 si.  in realitate are doar 4 locuri, nu 5. Daca ai fost ultimul chetros si ti-ai luat un BMW X3 F25 cu tractiune spate, nu ti se adreseaza aceasta problema. Vei avea probleme iarna in schimb cand va rade lumea de tine ca marele tau SUV premium ramane blocat in parcare.

  • Carligul de tractare este retractabil electric, costa cat o garsoniera si e mai fragil decat increderea unui absolvent de facultate care depune primele CV-uri.

  • Plafonul panoramic poate ramane blocat pe deschis is iti va ploua in masina. Mare atentie atunci cand vrei sa cumperi un X3, neaparat trebuie verificat plafonul panoramic daca functioneaza fara probleme.



Verdict BMW X3 F25


E o masina mult mai matura decat ce a fost pana acum. Din pacate si-a pierdut sufletul sportiv intr-o mare de cross-overe si SUV-uri. Este o masina mare, grea, confortabila si non-sportiva. Inteleg ca asta se cumpara, asta se cauta, dar uite asa se dilueaza spiritul BMW (sau spirtul??) si devine incet incet doar un alt producator auto. De ce sa cumperi un X3 pe cand poti cumpara un Q5, un GLK sau un XC60? Primul X3 era un “X5 light”, cu motoare mai mici si costuri generale de intretinere mult mai mici. Dar X3-ul din aceasta generatie? X3-ul din aceasta generatie e cat primul X5 de mare. Da, economisesti niste bani la impozit si la asigurare fata de X5, dar la capitolul intretinere distanta nu mai e asa de mare. De fapt, distanta e atat de mica incat poti sa il simti. In spatele tau. Ca doar are tractiune spate.


Ce motoare recomand? Nu stiu daca sa recomand un benzinar pentru BMW X3, pentru ca e atat de departe de caracterul masinii incat merge in alta dimensiune. Asa ca voi alege cel mai normal la cap motor, cel mai echilibrat motor ca si performante-consum-fiabilitate, dieselul B47 de 2 litri si 190 de cai, in versiunea xDrive20d.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-06-23 11:53:41

    Salutare Romica, Masina nu e neaparat rea dar trebuie verificata din scoarta in scoarta, vorba lui Dragnea. Nu este o masina ieftina de intretinut dar iti asumi atunci cand cumperi un model premium. Succes!

  • Moiseanu Romică

    2024-06-22 19:24:20

    Salutare. Vreau sa achiziționez un bmwx3 12- 2020. 4×4, automat motor 3.0 diesel. Folosit la drum lung. Un sfat te rog frumos

  • Viorel

    2024-03-30 07:48:26

    Bună,vreau sa achiziționez un x3,la ce detalii mă sfătuiți (cod motor sau ?)

  • Bogdan Iftimie

    2023-10-25 10:00:13

    Salutare, detin si eu un x3 din 2012 care are ceva probleme la coloana de directie, si tot ii schimb piesele pana o refac de noua, alte sugestii despre ce ar putea fi?

  • Silviu

    2021-07-01 16:45:44

    Buna ziua.Ce parere aveti despre x3 modelul facelift,motor 2.0,150 cp, cutie automata smg 8+1,tractiune 4×4? Si despre hyundai i 40 1.7 automata?

  • Gogu

    2021-05-11 00:52:34

    Tot producatorul (asta de care vorbești tu) a scris ceva pe capacul de la ulei pe toate motoarele lui(te las pe tine sa descoperi) iar “gunoiul” ăla albastru “TwinPower” e făcut de Shell (ce chestie ,pe capac scrie altceva) iar in tara unde sunt produse “bemeveurile”uleiul ăla care tine 25000 de km e …….alt ulei decât ce poți cumpara din Romanistan (la un preț de 5 ori mai mic într-adevăr).Așa ca autorul are (din nou) dreptate.Exagerează in schimb cu ideea schimbului de ulei la cutia ZF(ăștia fac cutii de viteza pt BMW,Mercedes și oricine vrea) fiindcă așa zic “bajetii” de la BMW (service).Aici încă astept o explicație documentata de la cineva, eu înclin sa cred ca nu ar trebui umblat la cutie dacă functioneaza normal. Cei care se “pricep” sa facă cutii automate (grupul VAG (de ex “haudi”),Renault, au nevoie de schimburi de ulei la glumele lor de cutii cât mai des cu putința deși nu vor rezista nici așa 2-3 sute de mii.

  • Gogu

    2021-05-11 00:28:14

    Și cu ce compari tu X3-ul măi “inteligentule”.Sa înțeleg ca “haudi Q5” ți se pare tie mai “bengoasă”, sau GLK-ul de la Mercedes e total diferită fiindcă are schimbătorul la volan?Te rog “luminează-ne” și pe noi “profanii” sau …..mai bine tine ideile pentru tine. P.S. Dacă citești articolul (de câteva ori îți recomand) poate o sa-l și înțelegi, scrie clar acolo ca doar cel cu tracțiune spate poate rămâne iarna in parcare și așa este

  • Bogdan

    2021-03-22 00:33:42

    „Apoi in 2014 a venit faceliftul cu motorul B47 care s-a dovedit un motor foarte bun atata timp cat primeste ulei de calitate la fiecare 8000 de km.” De unde ai aceasta informatie? Conform producatorului intervalul de schimb este de 24 de luni sau 25.000km.

  • Cristian

    2021-03-16 16:48:09

    Ignora „recomandarea”. Motorul N55 de 3l benzina e destul de puternic (306PS) si are si cuplu (400Nm), da, nu te dai cu X3 pe curbe si nu e o masina sportiva, dar motorul poate sa miste masina bine. Iar daca isi pune cineva problema de consum (majoritatea fac sub 15 20k km pe an), atunci mai bine sa uite de F25 si sa-si ia un ALH sau E46 2l diesel cu 2000 Euro 😉

  • Cristian

    2021-03-16 16:42:31

    De ce se potriveste mai bine pe F25? F11 e si mai aerodinamic si mai usor.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA