Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Volvo S40 II ( 2004 – 2012 )

Te-ai gandit sa iti cumperi un Volvo si nu stii de unde sa incepi? Atunci nu iti recomand Volvo S40 II ca si primul tau Volvo, ca iti vei strica iremediabil parerea la fel cum si-a stricat-o si tipa aia cand m-a intrebat daca vreau sa ies la un ceai si eu am zis ca beau numai bere.



Raman la ideea ca Volvo S40 II nu e o masina relevanta pentru experienta ta Volvo. Asta pentru ca Volvo S40 II a fost fix in perioada de glorie a Volvo sub papucul Ford. In cazul in care nu stiai, Ford a cumparat in 1999 Volvo si l-a vandut in 2010. A luat multa tehnologie de la Volvo si aproape i-a bagat mortul in casa, cu popas spre faliment. Macar Ford le-a lasat drept cadou XC60-ul, care s-a dovedit in mod ironic a fi una din cele mai bine vandute masini Volvo.


Asadar ai un Volvo cu piese imprumutate de pe la Mazda, Peugeot si de pe la Ford, dar Volvo S40 II e majoritar Volvo. Si se pare ca alcoolisti din Suedia nu si-au proiectat depresia in aspectul masinii, pentru ca S40-ul inca arata modern chiar si in 20-20. Da, a ramas in urma pe partea de tehnologie, dar exteriorul si interiorul in continuare arata bine, arata a…Volvo.



Da, nu are spatiul imens al unui Volvo clasic precum V70. Da, nu esti la 2 metri distanta de impact indiferent de coltul din care esti lovit, dar Volvo S40 II ramane una din cele mai frumoase berline compacte din segment. Stiu ca multa lume nu se poate obisnui cu acea placa de surf din bord, dar asta face parte din farmecul suedez.


Motoare Volvo S40 II


Benzina



  • 1.6 MPI de 100 cai – Un benzinar entry-level care efectiv nu are suficienta putere pentru a deplasa in mod responsabil caroseria, in special daca mai iei pasageri si/sau bagaje cu tine. Ca si fiabilitate, atata timp cat schimbi distributia la timp, nu vei avea probleme remarcabile. Sau orice fel de problema.

  • 1.8 MPI de 125 cai – Venit de pe Mazda, benzinarul asta e o simfonie a sportului. Venit cu un consum de ulei si cu distributie pe lant, acest motor poate consuma mai mult decat cel de 2.0, dar cu siguranta e mai distractiv.

  • 2.0 MPI de 145 cai – Alt clasic in viata de la Volvo, acest 2.0 benzinar e un alt motor absolut decent care are nevoie doar de distributia schimbata la timp si cam atat. De departe cel mai fiabil, chiar daca e un 3310 al lumii auto.

  • 2.4 MPI de 140 si 170 cai – Schimbam foaia si trecem de la 4 cilindri la 5 cilindri. La fel ca la orice Volvo de moda veche, atata timp cat primeste ulei nou la timp si respecti si mentenanta distributiei, nu ar trebui sa ai probleme cu acest mastodont in 5 cilindri in linie.

  • 2.5 Turbo de 230 cai – Folosit intens de catre Volvo si nu numai (vezi Ford Kuga sau Ford Focus ST), acest 2.5 Turbo in 5 cilindri e fix ce trebuie. Ocazional va trebui sa schimbi debitmetrul de aer, dar in esenta si acest motor e construit din aceleasi materiale ca barajul Vidraru.


Diesel



  • 1.6 TDCI de 109 si 115 cai – Ai recunoaste motorul asta de pe Ford Focus II si Peugeot 307, si ai avea dreptate. Dependent de ulei de calitate la fel cum un rooftop party e dependent de pastile, iar daca nu are ulei de calitate se va infunda sita si turbina va ramane fara ulei. Si vei schimba turbine pentru ca nu te-ai gandit sa schimbi sita.

  • 2.0 HDi de 150 si 177 cai – Continuam cu motoarele imprumutate si venim cu probleme la injectoare, EGR, compresoare, clapete swirl si compresoare. Sigur, nu o sa le ai pe toate in acelasi timp ca doar nu esti Serghei Mizil, dar sa te astepti la probleme si sa fii mai pregatit decat Sorin Ovidiu Balan atunci cand prezenta Brigada Mobila.



Probleme generale Volvo S40 II



  • Cheia poate ramane blocata in contact si tu poti ramane pe afara. Asta multumita unei chei facute la o taraba dubioasa din Dragonul Rosu. Fara factura. Sau martori. Sau garantie.

  • O idee absolut geniala a celor de la Ford a fost de a arunca la gunoi butucul de la portbagaj si sa se bazeze strict pe motoras. Stim foarte bine ca Ford si electricele se impaca la fel de bine ca tamaia cu heroina, asa ca ai sanse foarte mari ca acel motoras sa se strice iar portbagajul poate fi deschis doar cu unelte speciale din reprezentanta. Dar macar arata bine.

  • Primele motoare diesel de 1.6 si 2.0 sunt Euro 3. Pe partea cealalta a problemei, motoarele Euro 3 de la Peugeot sunt facute din aceleasi materiale ca barajul Vidraru.

  • Benzinarele automate au consum de camion. Sunt construite ca un camion, dar cu siguranta nu fug ca un camion. Fug de parca cineva le-ar fi bagat un dihor nervos in chiloti si apoi l-ar fi dat cu chilli pe ochi. A da, legenda spune ca undeva pe la Volvo S40 II s-ar fi strecurat si mizerabila cutie PowerShit de la Ford, dar am uitat exact pe ce motorizare.

  • Un alt cadou primit de la Ford e sistemul ESP. Probleme la ESP pentru multe masini din perioada 2002-2008 pentru ca toata lumea a apelat la un furnizor unde termenul de control al calitatii se refera doar la calitatea timpului petrecut de catre angajati in fabrica. Asa ca fa-ti prieteni cu VW Touran si afla cum si-au rezolvat ei problema.

  • Suspensia tipica Volvo e o idee foarte buna pe strazile absolut perfecte. Ceea ce creaza o problema daca vrei sa rulezi masina prin Germanezia, Italea sau Spanea, tari unde drumurile sunt pline de cratere. Bine ca la noi in Romania nu se aplica acest lucru, nu la drumurile noastre ca in palma.


Verdict Volvo S40 II


Inca arata bine, chiar si la 500 de ani dupa ce a fost pensionat. Da, e o combinatie de Volvo cu Mazda si cu Ford, trei companii care n-au nicio gara una cu alta. Practic, se vede ca Ford a cumparat Volvo doar pentru tehnologie, iar Volvo S40 II a fost unul din acele experimente unde s-au furat piese din mai multe tomberoane si s-a incercat crearea unei singure masini.  Ramane o masina destul de anonima in istoria auto, asta pentru ca versiunea break V50 a fost un succes real, fiind o masina clasica Volvo. Dar si un S40 ramane o masina eleganta si cu un interior care nu isi arata varsta. Volvo S40 II – Loredana Groza a lumii auto.



Ce motoare recomand? In mod normal, benzinarul aspirat de 2 litri si o cutie manuala reprezinta o reteta clasica pentru Volvo S40 II. Dar traim in Romania si asta ne ocupa tot spirtul, asa ca toata lumea se va calca in picioare si va cumpara motorul de 1.6 diesel si cutie manuala. Mare grija la ulei si la sita de la turbina atunci cand cumperi motorul asta. Altfel vei doar unul din miliardele de oameni care se plang de Volvo, doar pentru ca au cumparat o masina care nici macar nu e Volvo pur-sange.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-02-19 20:57:11

    Salutare Georgian, Poti cauta mai multe informatii cautand dupa 2.0 HDi DW10 pentru ca e motor francez, sau D4204T e codul folosit de Volvo. Dar DW10 e cel mai cunoscut cod pentru motorul asta. Succes!

  • Georgian

    2024-02-19 19:33:39

    Salut unde pot sa aflu mai multe despre motorul 2.0D de 136 de cai As vrea sa știu la ce ar trebui sa fiu atent sa nu se strice

  • AproapeMasini

    2024-01-06 12:33:48

    A da, prostia aia de Eolys pe care am uitat sa o mentionez la masinile non-PSA care au motoare PSA. Multam ca mi-ai amintit, am sa actualizez candva.

  • Alex

    2024-01-05 14:21:06

    Multumesc de raspuns! Km sunt 100% reali ptc masina a fost luata de la niste apropiati si ii cunosc istoricul (plus ca am si verificat km ulterior). Mi se pare cel mai potrivit motor pentru caroseria asta iar faptul ca e facut de Peugeot ii da o mare bila alba. Pentru cine are motorul asta si nu numai, grija mare la aditivul pentru dpf. In rest, motorina si talpa ca-i place 😁

  • AproapeMasini

    2024-01-05 13:09:48

    Salutare Alex, Decent. Doar ca are o varsta, km nu sunt reali asa ca verifica foarte atent. Succes!

  • Alex

    2024-01-05 10:36:51

    De motorul de 136cp 2.0D provenenta PSA ce parere ai? Masina in cauza este un S40 2010 cu doar 140k km

  • AproapeMasini

    2021-03-24 15:12:24

    Salutare Sorin, Probabil ultimul mohican care merita cumparat de la Volvo. Dupa au venit prostiile alea de VEA in 4 cilindri. Succes!

  • Sorin

    2021-03-23 17:58:37

    Și ce părere ai despre versiunea asta 2012 motor 5 cilindri 150c.p 350n/ cuplu ?…..în afara de consola aia centrala care seamănă cu butoanele de la lift………

  • Dan

    2021-02-17 21:45:49

    Eu am invatat un lucru: masina intretinuta cum trebuie si cu ulei de calitate buna, tine cu casa. Motorul de 1.8 benzina este de ford. La 100.000kmcere segmentare. Deci o masina la 150.000 e deja pt remat sau de investit in ea. Eu am ales varianta a 2-a. Am dat pe ea 3800€ la 130.000km si am investit in 2 ani inca 2500€. Dar acum pot spune ca am o masina f economica, sprintenă, fara emotii la drum lung si confortul e la cote inalte, in ciuda paleoliticului din certificatul de inmatriculare. Daca e sa calculezi ce vrei pe termen lung si nu dispui de 7000€ dintr-o bucata, e o alegere buna. Daca ai banii astia de la inceput, ia-ti xc70 cu d5 si nu ai probleme, daca nu ii ai, e o alegere extraordinară! Dar cu grija ca nu sunt masini in care sa se fi meritat investit bani de intretinere.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA