Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Volvo V50 ( 2004 – 2012 )

Volvo V50, cel mai accesibil Volvo care sa iti ofera o doza de experienta scandinava. Practic, Volvo V50 e cel mai romanesc dintre Volvo, pentru ca asta e singurul pe care ni-l permitem cu totii.



Asa ca Volvo V50 are o misiune destul de mare de indeplinit. Daca tot e singurul Volvo pe care ni-l permitem, in mod realistic, cu totii, atunci ar trebui sa faca o impresia demna de misterul branzeturilor Del. O prezentare scurta, low-cost, dar memorabila.


Chiar daca masina asta a fost ansamblata folosind piese furate de prin tomberoanele Ford si Mazda, masina inca ramane destul de Volvo. Asta pentru ca ne aflam in epoca intunecata in care Ford a cumparat Volvo, a furat tehnologie, aproape l-a bagat in faliment si apoi l-a vandut mai departe. Practic, Volvo a ramas ca la dentist: Cu banii luati si cu dureri.


Dar macar a primit o serie de motoare decente si niste tehnologie de la Ford care au facut din Volvo V50 si Volvo S40 niste masini relativ accesibile de noi si foarte accesibile in 20-20. De fapt, Volvo V50 e un S40 cu portbagaj, deci as putea da copy paste. Doar ca m-am obisnuit sa umplu spatiu de aiurea ca sa dea bine la rapoartele de la munca, asa ca voi scrie un articol integral.


Mai ales cand vorbim despre o masina care reprezinta reteta clasica de la Volvo : O masina break, care arata bine si dupa atatia ani, cu un interior dubios pentru unii si rupt din filmele cu Baywatch pentru altii (gen ca ai placa aia de surf in mijloc…stii? Baywatch? Surf? Nu? Ok, ma conduc singur afara din sala)



Are relativ spatiu, se misca relativ decent, e relativ fiabila si e relativ sigura. Practic,e un aproape Volvo. Ai niste Volvo, ai niste Ford, ai niste Mazda. Ai un break care arata a Volvo dar care nu e chiar asa de incapator ca un Volvo. Si cu toate astea, Volvo V50 s-a vandut mai ceva decat biletele la Miami Bici.


Motoare Volvo V50


Benzina



  • 1.6 MPI de 100 cai – Un benzinar entry-level care se leaga vag cu caroseria de S40 la fel cum se leaga episoadele OTV despre Elodia, dar care pe V50 nu are ce sa caute. Ca si fiabilitate, atata timp cat schimbi distributia la timp, nu vei avea probleme remarcabile. Sau orice fel de problema.

  • 1.8 MPI de 125 cai – Venit de pe Mazda, benzinarul asta e o simfonie a sportului, pe o masina non-sportiva. Venit cu un consum de ulei si cu distributie pe lant, acest motor poate consuma mai mult decat cel de 2.0 si are nevoie de turatii pentru a intelege ceva din el, dar cu siguranta e mai distractiv.

  • 2.0 MPI de 145 cai – Alt clasic in viata de la Volvo, acest 2.0 benzinar aspirat si cu o cutie manuala reprezinta o reteta clasica Volvo, pentru ca Volvo V50 inca e jumatate tu, jumatate eu. Asta, jumatate nou, jumatate moda veche.. De departe cel mai fiabil, chiar daca e un 3310 al lumii auto.

  • 2.4 MPI de 140 si 170 cai – Schimbam foaia si trecem de la 4 cilindri la 5 cilindri. La fel ca la orice Volvo de moda veche, atata timp cat primeste ulei nou la timp si respecti si mentenanta distributiei, nu ar trebui sa ai probleme cu acest mastodont in 5 cilindri in linie.

  • 2.5 Turbo de 230 cai – Folosit intens de catre Volvo si nu numai (vezi Ford Kuga sau Ford Focus ST), acest 2.5 Turbo in 5 cilindri e fix ce trebuie. Ocazional va trebui sa schimbi debitmetrul de aer, dar in esenta si acest motor e construit din aceleasi materiale ca barajul Vidraru.


Diesel



  • 1.6 TDCI de 109 si 115 cai – Ai recunoaste motorul asta de pe Ford Focus II si Peugeot 307, si ai avea dreptate. Dependent de ulei de calitate la fel cum un rooftop party e dependent de pastile, iar daca nu are ulei de calitate se va infunda sita si turbina va ramane fara ulei. Si vei schimba turbine pentru ca nu te-ai gandit sa schimbi sita. Schimbarea majora in schimb la motorul asta este ca doar motorul e de origine PSA, anexele motorului sunt facute de catre Volvo. Ramai in schimb cu aceleasi injectoare de tot….

  • 2.0 HDi de 150 si 177 cai – Continuam cu motoarele imprumutate si venim cu probleme la injectoare, EGR, compresoare, clapete swirl si compresoare. Sigur, nu o sa le ai pe toate in acelasi timp ca doar nu esti Serghei Mizil, dar sa te astepti la probleme si sa fii mai pregatit decat Sorin Ovidiu Balan atunci cand prezenta Brigada Mobila.



Probleme generale Volvo V50



  • Pentru ca ai un Volvo V50, cel mai probabil esti un familist convins care sta departe de ultimele noutati asa ca in continuare folosesti o clasica cheie de pornire a motorului. Mare grija la cheia asta pentru ca are obiceiul sa se rupa mai ceva decat fetele sumar imbracate din videoclipurile lui Sandu Ciorba (daca ai peste 25 de ani) sau Lino Golden (daca ai sub 25 de ani).

  • Mare grija la cutiile automate…desi, daca esti genul de familist care si-a cumparat Volvo V50 probabil ca vrei o cutie manuala clasica. Totusi, daca te gandesti sa lasi masina zestre la nepoti si te gandesti la cutie automata, ai mare grija sa nu iei una cu vestitul Powershift, faimoasa automata de la Ford. La fel de buna ca o bere scapata pe jos, nu-i asa Ford Focus 3?

  • Probleme pe partea de ECU si in special pentru coloana de directie. Astfel, unitatea centrala intra in somaj tehnic si tu ramai fara blocatorul de coloana si practic ramai in parcare. Practic, ti-a dat de te-a julit. Bai, bai. Pai, ori suntem Volvo ori nu mai suntem?

  • Motoarele diesel au probleme cu filtrele de particule, injectoarele, turbinele, sitele de la turbine. Practic, orice problema sub soare. Si ca sa nu cumva sa ai un moment de respiro, mare grija la primele motoare pentru ca, desi sunt fiabile, sunt Euro 3. Atunci chiar ca ti-ai dat-o la gioale.



Verdict Volvo V50


Da, placa aia de surf din board nu e pentru oricine. Da, dimensiunile nu sunt la standardele Volvo. Da, nici fiabilitatea nu e chiar la nivelul Volvo pentru ca masina asta nu e chiar 100% Volvo. E ca un fel de burger romanesc. Nu e chiar reteta originala, are elemente puse de catre noi pentru ca ne place si e o experienta usor diferita. Totusi, trebuie sa repet ceea ce am spus in articolul despre S40. Daca mergi pe motorul de 1.6 HDi de la PSA si nu ai grija de el de parca si-ar da demisia in orice moment, exista mari sanse sa fii doar un alt membru care se plange pe forumul Volvo cum ca asta e un brand de tot ….. Da, au fost probleme serioase cu motorul ala si culmea, ala a fost cel mai popular motor. Dar daca eviti motorul ala si mergi pe altceva, poate ca nu ai sa vezi masina asta si producatorul asta cu aceeasi lumina proasta cu care eu imi caut noaptea prin parc urmatoarea bancuta pe care sa dorm.


Ce motoare recomand? Sincer, combinatia clasica de 2.0 benzina 145 cai + cutie manuala e cea mai Volvo dintre Volvo. Dar probabil vei cumpara un 1.6 HDi si te vei plange pe forumuri si pe grupuri ca Volvo V50 e o masina la fel de gresita ca mediatizarea excesiva a lui Viorel si a Vulpitei.


 


Scrie un raspuns
  • Ioan

    2024-03-10 20:47:47

    Bună eu am v501.6 dizăl din 2012 și nu am avut nici odată probleme cu el foarte mulțumit

  • Mihai Calateanu

    2023-07-30 21:14:20

    Bună a montat cineva injectoare vdo în loc de continental motor 1 6

  • Manu

    2022-04-08 11:27:29

    Salut. Cauta una facuta in 2005-2006, fara DPF, si n-o sa ai probleme. Cunosc pe cineva care are Euro 3, fara DPF si 450k Km in bord, 1.6hdi si n-a avut probleme de motorizare. In schimb, eu cu Euro 4 si DPF am rulat deja 3 turbine si 2 DPF-uri… Ma gandesc serios sa-i anulez DPF-ul. Are abia 250k Km si m-a rupt la bani pana acum. Succes!

  • AproapeMasini

    2022-02-06 10:17:37

    Saltuare Andru, Volvo V50 2.0 diesel fara nici un dubiu. V50 si Focus sunt facute pe aceeasi platforma deci 1.6-ele e acelasi, iar 1.8 tdci e un motor de evitat. 2.0 TDCI in schimb e ok. Succes!

  • Andru

    2022-02-05 23:04:51

    Salutare, A-și vrea sa cumpăr o mașina: Volvo V50 disel din 2005-2006 și nu știu ce motorizare sa aleg 1.6 sau 2.0? Sau ma gândeam la un Ford focus break din 2006-2008,și la fel nu știu ce motorizare 1.6 tdci sau 1.8 tdci? Pe ce varianta ai merge? Multumesc anticipat( orice sfat este bine venit )

  • Amos

    2021-08-27 16:56:17

    Când citesc articolele tale am impresia că sunt făcute de Mircea Badea 🙂 trebuie sa ai talent sa faci așa ceva !

  • Lucian

    2021-06-09 19:07:50

    Nu prea ai nimerit cu 2.0 diesel. Cele de 150, si 177cp, nu sunt Hdi, ci sunt motoare Volvo in 5 cilindrii, euro5. Cel de 136cp, este hdi.

  • Alex

    2021-04-07 15:51:54

    turbina, pompa injectie sau clapeta acceleratie, dar doar una din ele

  • Alex

    2021-04-07 15:49:09

    Vezi cum e nivelul lichidului de frana. Pompa hidraulica de la ambreiaj foloseste lichid de frana, din sistem frana. Daca s-a spart ceva, scade nivel lichid frana.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA