Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Zafira Tourer ( 2011 – 2018 )

Opel Zafira Tourer sau Opel Zafira C , capatul de linie pentru Opel si pentru MPV-ul in general. La revedere duba cu geamuri, nu vei fi regretata.



 


Opel Zafira C trebuia sa fie numele urmatoarei Zafira B dar cei de la Opel s-au gandit sa ii spuna Opel Zafira Tourer, asa ca voi continua sa scriu Opel Zafira Tourer. Daca prima generatie a fost primita cu urale de catre familisti atunci cand era noua si de oamenii care au teasca in curte si nu o tin de ornament atunci cand era la mana a doua. De fapt, primul Zafira cred ca detine cea mai mare proportie la noi in tara, fiind peste tot. Nu cred ca exista un sat in Romania unde sa nu existe un Opel Zafira, de obicei din prima generatie. Apoi a venit Zafira B, masina oficiala a omului care afla ca va avea primul copil si decide ca are neaparat nevoie de un MPV cu 7 locuri standard. Iar Zafira Tourer?



In mod comic, Zafira Tourer arata ca un dric. Doar ca nu transporta mortii spre cimitir, ci s-a transportat singura pe ultimul drum. O masina deja imbatranita conceptual, MPV-ul nu mai are ce cauta in vremurile noastre dominate de SUV-uri si in special de cross-overe. Si nu e problema doar la MPV-uri, intrucat am discutat si in articolul despre Mondeo despre moartea berlinei, a masinii clasice asa cum o stim noi.  Singurul care rezista in continuare e Scenic-ul si ocazionalul Touran, dar MPV-ul e la fel de mort ca si emisiunea „Pimp my bedroom”.


 


Cat despre Opel Zafira Tourer nu am mare lucru de spus. S-a urmat reteta clasica in sensul in care Zafira-ul mereu a fost un Astra bombat, iar ultima generatie a fost construit pe platforma lui Astra J si apoi a luat si piese de la Astra K. Spun ca este ultima generatie pentru ca in 2017 a fost retras definitiv modelul, odata cu venirea francezilor la conducere.



Motoare Opel Zafira Tourer


Benzina



  • 1.4 Turbo de 120 si 140 cai – Ai putea spune ca e un motor decent pe Astra J, dar sa pui motoru asta pe Zafira e ca si cum l-ai pune pe Ion Paladi sa il care in spate pe Munti de la Chefi la Cutite. Ocazional apar probleme la pompa de apa asa ca stai geana pe indicatorul de temperatura.

  • 1.6 Turbo de 170 si 200 cai – Inrudit cu benzinarul de 1.4, acest veritabil Muschea are si el probleme cu pompa de apa si ca bonus are probleme si la termostat. Dar daca esti genul de om care isi cumpara un Zafira de 200 de cai, probabil ca problemele astea nu te vor opri.

  • 1.8 MPI de 115 si 140 cai – Singurul motor aspirat de pe Zafira Tourer, iar cel de 115 e si aspirat de putere. Ca orice benzinar aspirat are nevoie ocazional de bobine de inductie, dar per total aceasta relicva cu combustie interna isi duce cu demnitatea pensionarea in 2014.


Diesel



  • 1.6 CDTI de 120 si 136 cai – Acum vor arunca internautii cu pietre si cu reziduuri metabolice umane inspre mine in momentul in care voi spune ca motorul asta a fost creat de catre Fiat ( 1.6 Multijet ) si usor modificat de catre Opel. In mod misterios, nu si-au dat cu toporul in testicule si motorul e chiar fiabil. Doar ca va trebui sa se ia de mana cu 1.4 Turbo si sa incerce amandoi sa il care in spate pe Munti de la Chefi la Cutite, pentru ca singuri de capul lor, n-au nicio sansa.

  • 2.0 CDTI de 130, 165 si 170 cai – Motoarele astea pana in 2012 au fost la fel de bune ca un sut in testicule cu un bocanc cu varf de „fer”, dar dupa 2012 lucrurile s-au mai calmat. Probabil si-au invatat lectia dupa Insignia A. In rest, ramai cu probleme clasice ale unui diesel de 2 litri in 4 cilindri si anume volanta cu masa dubla, probleme la regenerarea filtrului de particule si probleme la EGR. Doar ca acum apar mult mai rar problemele. De fapt apar la fel de rar ca mesajul „It’s a match!” pe Tinder atunci cand o poza reala cu mine.

  • 2.0 CDTI Bi-Turbo de 195 cai – Chiar asa mare fan diesel esti incat vrei un diesel sport? Si din toate masinile posibile cu care sa faci sport cu un diesel, tu te-ai gandit la un Zafira? Imi place despre tine. Legenda spune ca atunci cand iti cumperi masina asta primesti si o dunga rosie complementara pe buletin.



Probleme generale Opel Zafira Tourer



  • Pentru cateva motoare obscure, vechea cutie manuala M32 in continuare cauzeaza probleme. De obicei isi freaca rulmentii la fel cum se freaca doua lesbiene in club. Ati observat ca intotdeauna in cuplurile de lesbiene una este jumatatea celeilalte? De ce? Mereu e Asterix si Obelisk, in loc sa fie Roxana Ionescu si Simona Patruleasa. Motoarele afectate sunt 1.4 Turbo si 1.6 Turbo, iar la 1.4 Turbo sunt probleme si la automata.

  • Nu ai roata de rezerva pentru ca in trecut oricum se furau, asa ca inginerii de la Opel s-au gandit sa nu iti mai dea deloc. Ca doar ce mana mea. Primesti doar un kit de reparatie pe care poti sa ti-l bagi acolo unde nu bate soarele.

  • Toate motoarele diesel sunt Euro 6 si vin cu un sistem AdBlue. In cazul in care ai nevoie ca sa iti explic mai departe, sistemul AdBlue nu e cel mai reusit iar majoritatea masinilor au probleme cu pompa de AdBlue, nu doar la Opel. Asa ca eu iti zic sa iti cumperi niste vaselina (sau ulei de masline) pentru inevitabilul moment.



Verdict Opel Zafira Tourer


Capat de linie pentru una din cele mai reprezentative masini pentru Opel. Odata cu achizitia Opel de catre Peugeot in 2017, lucrurile s-au schimbat. Opel Zafira a fost retras complet de pe piata, Opel Astra a fost retras in versiunea break in unele tari, compania in continuare merge pe minus. Motivul, in mod ironic, e aparitia segmentului cross-over. Spun ca este ironic pentru ca insusi Grandland-ul de la Opel e una din cele mai bine vandute masini ale producatorului. Cat despre Opel Zafira Tourer? Ramane o duba cu geamuri. Si supraevaluata.


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 1.6 Turbo de 170 de cai iar pentru diesel orice 2.0 CDTI dupa 2012. Daca alegi dieselul de 1.6, meriti tot ceea ce ti se intampla in viata.


Scrie un raspuns
  • Bogdan

    2023-05-15 09:07:20

    Este un motor decent cu un consum destul de mic pt o mașină asa mare ,o dețin de un an și sunt foarte mulțumit sub 10 în oras iar exterior între 6 și 7 depinde de stilul de șofat și nr de persoane

    • David

      2024-09-06 11:21:27

      Salut, as vrea sa cumpar un opel zafira tourer din 2015, 2.0 tdci, pareri? E bun motorul, cutia?

  • jiji

    2023-01-12 19:20:53

    ce parere aveti despre 1.4 benzina 140 cai?

  • AproapeMasini

    2021-01-22 15:29:41

    Salutare Constantin, Toate motoarele de pe Opel sunt ok de cand au fost preluati de catre PSA, exceptand benzinarul turbo de 1.2. Succes!

  • C . R

    2021-01-22 14:10:52

    Care sunt cele mai reușite motoare la Opel zafira 2015-2019 ? Disel sau Benzina?

  • Lu Co

    2020-04-17 20:51:52

    Era sa uit de consum. Motorul de 1.4 turbo e combinatia ideala: fuge precum un 1.4 aspirat si consuma precum un 2.0 turbo.

  • Lu Co

    2020-04-17 20:45:53

    N-am experiente pe termen lung, dar am condus drumuri mai lungi un Zafira d’asta cu 1.4 de 140 de cp. Bricheta sau USB sa incarc telefonul n-am gasit decat in spate si dei 140 cai sunt de fapt 140 de capre. N-am inteles nimic din treapta a 6-a care-ti scade turatia cu vreo 200 rot/min fata de a 5-a, deci e cam degeaba. Dar altfel e o masina chiar decenta.

  • verdenpom

    2020-04-17 20:41:32

    Este un vectra C deghizat…

  • Raul

    2020-04-15 22:20:23

    Salut, poti sa scrii ceva si despre saab 9-3 varianta din 2008?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA