Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Dacia Logan I MCV ( 2006 – 2013 )

Dacia Logan I MCV…Masina de Carat Vii? Masina oficiala de la rutiera? Masina mesterului roman? Masina oamenilor pusi pe fapte mari? O duba cu geamuri? Masina pentru genul de om care nu face diferenta intre copii si saci de cartofi?



Cert este ca Dacia Logan I MCV nu are acelasi farmec al vechiului 3310…asta, 1310 Papuc. Ala era un animal de povara, care facea treaba exceptional indiferent de cat abuz primea sau cata mentenanta nu primea. Doar ca din pacate vechiul Papuc a fost pensionat de catre Dacia Logan I MCV si in special de catre normele de poluare, asa ca era nevoie de o noua Masina de Carat Vii…asta, duba cu geamuri. Doar ca nu as duce-o in zona de Touran, ci mai degraba in zona de Caddy. Da, le poate face pe amandoua, dar e mediocra la ambele. Practic, asta a fost masura imediata a celor de la Dacia-Renault pentru a scoate o masina care sa satisfaca nevoile atat a mesterilor, a firmelor cat si a oamenilor care nu au auzit de vasectomie.



Si cum s-a comportat?


In primul rand, Dacia Logan I MCV nu avea competitie in plaja lui de pret. Si a avut mare noroc ca Loganul a fost o masina comic de fiabila, altfel nu rezista atata timp pe piata. Spre deosebire de un Mondeo II break, Dacia Logan I MCV chiar e peste tot. De la ultimul sat uitat de lume pana la curtea sectiei de politie, MCV-ul ramane o masina memorabila in mintea romanilor. Doar a romanilor, pentru ca nu a fost comparabila cu intrarea lui Dorian Popa din filmul „5Gang – Un altfel de Craciun”, dar a pavat drumul catre generatia a doua, o masina care a tras un sut in testicule catre intreaga Europa.


Din fericire aveai cate un motor pentru orice pitic posibil si asta a facut din Dacia Logan I MCV o masina relativ polivalenta. Vrei sa te simti mizerabil si sa traiesti cu sentimentul ca nu ai facut nimic in viata? Ia benzinarul de 1.4 care e excelent pe Logan dar oribil pe MCV. Vrei sa cari porci si materiale de constructii pe drumurile mai mult sau mai putin asfaltate ale patriei? Ia dieselul de 1.5. Vrei o masina sport si ieftina care nu arata a sport? Ia benzinarul de 1.6 16V, pentru ca MCV-ul e mai jos si mai stabil in curbe decat Loganul. Dacia Logan I MCV – masina oficiala „in spate-i nino-nino, nino-nino-nino, vine garda! Nu trage drq pe dreapta, avem prea mult la noi sa ascundem la noi – paaa!!”



Motoare Dacia Logan I MCV


Benzina



  • 1.4 MPI de 75 cai – Motorul de baza si-a facut treaba in mod legendar, sub capota lui Logan si al lui Sandero. Din pacate nu are ce cauta pe Dacia Logan I MCV pentru ca e ca si cum as pune-o pe Tamara Buciuceanu sa il duca in spate pe Matei Dima. Ca si probleme, ai doar o problema la caseta de directie. Daca ai servodirectie, trebuie reconditionata caseta. Daca nu ai servodirectie, trebuie doar strans un surub. A da, si faimosul motoras „Pas cu Pas”, ca la Bosquito. Dai un google, chiar exista.

  • 1.6 MPI de 85 si 1000 de cai – Am un prieten care si-a luat un Logan cu motorul asta. A mers cu el cu maxim 185 km/h. Nu a schimbat uleiul in primii 4 ani. Motorul nu avea nimic. Recomand cu incredere legendarul 1.6 16v, masina oficiala a celui care vrea sport cu bani putini. Serios, se ia la tranta cu Suzuki Swift Sport, chiar daca in caroseria de MCV e ca si cum l-ai pune pe Alexandru Arsinel sa alerge 100 de metri garduri si sa isi demonteze competitia.


Diesel


1.5 dCi de 65, 75 si 90 cai – Dieselul de baza care a intrat in creierul romanilor si l-a spalat bine de tot. Asa cum romanii sunt spalati pe creier de 1.9 TDI si 2.0 TDI, asa exista si o secta de oameni care se trezesc cu un 1.5 dCi si se culca cu 1.5 dCi. „DeCeIIIIII, DeCeIIIII”. De notat faptul ca injectoarele motoarelor de 65 si 75 de cai aveau injectoare Delphi facute intre doua pauze de sprit. Dar cel mai probabil injectoarele au fost deja schimbate asa ca nu iti fa griji.



Probleme generale Dacia Logan I MCV



  • Una din cele mai mari probleme ale primei generatie de Logan si ale tuturor progeniturilor a fost la nivelul de echipare. Drept dovada faptul ca inca trebuie sa intrebi  la telefon „Da’ are A/C?” sau „Are servo?”. In special va trebui sa intrebi pentru motorul 1.4 MPI de 75 de cai care a fost mai chel decat Benone Sinulescu.

  • Rugina e o problema recurenta la Dacia, iar MCV-ul nu scapa de acest blestem. In special pe la usile din spate, aripi, sasiu, plafon, piloni, bara fata, capota, bara spate, trebuie verificat.

  • Tabla clasica…scuze, hartia igienica de pe Dacie este deja legendara si daca vezi un carucior de supermarket ca se indreapta spre tine, e spre binele tau sa sari din masina. Sansele tale de supravieture sunt mai reduse decat programul de lucru al unui bugetar pe timp de carantina.

  • Pentru ca buget, suspensia pe spate din pacate este pe arcuri moderne dar fragile. Nu mai ai suspensie pe foi de arc asa ca mare grija la cat de mult poti cara cu ea. Bine, multor posesori li s-a parut mai degraba o sugestie decat o limita sectiunea de „masa maxima autorizata”. Da, nu are foi de arc ca un Caddy, dar nici pretul nu e acelasi.



Verdict Dacia Logan I MCV


Da, daca te loveste un carucior de supermarket ai murit pe loc. Da, nu poate cara asa de mult pentru ca nu are suspensie pe foi de arc. Da, o gasesti de obicei ruginita undeva intr-un hambar. Dar asta e masina care o pus Romania in miscare. A da, sa va spun o poveste. La iesirea din Targu Frumos, pe sensul cum vii din Iasi, fix in curba este un Logan I MCV parcat, de culoare alba. E masina unui privat, dar fiind alba, toti cei care trec pe acolo au impresia ca e MCV de politie, franeaza, apoi trec pe langa masina si constata ca si-au luat teapa. Sunt sigur ca si proprietarul e constient de faptul ca e un troll masiv si ca baga in panica toti soferii care trec pe acolo. Vreau sa il cunosc si sa ii strang mana.


Ce motoare recomand? Pentru benzinar nu pot sa recomand decat benzinarul de 1.6, indiferent daca e 8v-ul de 85 de cai sau legendarul 16v de 550 de cai si 1045 Nm cuplu. Cat despre diesel, probabil ca orice 1.5 dCi e ok de cumparat in vremurile noastre, desi cred ca si Viorel Lis are mai multa viata ramasa in el decat motoarele astea.


 


Scrie un raspuns
  • Chivaran Emil Constantin

    2024-03-24 16:23:35

    Salutare, ce mașina fiabila pentru naveta îmi recomanzi? Fac in jur de 2000 de km pe luna și nu știu ce să cumpăr Logan mcv, Renault Megane, Volkswagen golf, honda civic, Toyota avensis sau corolla, Hyundai, kia, Seat exeo, audi A3, aș prefera pe benzina și gpl, am înțeles că sunt mai fiabile și costuri mai mici de întreținere

  • Pasca Cristian Vasile

    2023-02-23 17:23:06

    de acord.. aratami ceva similar cu fiabilitate legendara a motorului. marefer la un aspirat pe benzina de 1.4 – 1.8

  • Cris_v

    2022-05-09 13:47:51

    am logan 1, 1.4 benzina, merg pe autostrada cu 130-140 km/h constant, e suficienta performanta, merg cu masina pe coclauri, si nu am emotii ca ma lasa pe vre-o coama de deal, ori pe A1, daca intretii masina exemplar nu exista sa nu fi multumit. si da, am condus un golf 7 , zici ca stai intr-o cada in baie, nu ai pozitia inalta de condus, ca de tractorist de la logan.

  • AproapeMasini

    2020-05-13 14:40:20

    Petrec mult timp prin baruri si merg des cu taxiul, de obicei vineri si sambata noaptea dar si in timpul saptamanii. Am vazut multe taxi-uri care inca mai duceau dpdv mecanic. Restu masinii era la final de viata, dar mecanic erau boss. Cel mai mult am vazut pe un Golan 880.000 km, cu motorul schimbat o data.

  • Vasil

    2020-05-13 10:32:00

    Foarte bune articolele! Fa si despre Nissan X-trail! T31.

  • Catalin

    2020-05-13 08:56:39

    Prin 2010 am avut vreo 15 MCV uri, cu geniala compunere cu 7 locuri. Adica 5 normale si inca doua in portbagaj. Pe locurile din spate stateau aceia care nu mai aveau nimic de asteptat de la viata, nu mai aceau nevoie de coloana si nici de craniu. In caz de impact din spate ei erau airbagul pentru cei din fata. Masinile au fost folosite pentru carat. De toate…. Toate au trecut de 250.000km fara nimic important schimbat la ele. In afara de consumabile, dar si alea, mai pe sfarsitul vietii lor erau…dinte gaura lipsa. Masinile erau 1.5dci si motoarele au dus exemplar. Chiar si cand din masini mai era doar caricatura modelului intial pentru ca evident au fost muncite grav. Personal nu am.inteles niciodata de ce majoritatea aveau usa mica spate infundata ( pare un pattern) si cat de putine asteptari sa ai de la viata sa stai pe cele doua locuri din spate…. Cand au fost vandute ( legenda spune ca inca mai merg cateva din acel lot ) aveau mai.mult jeg in ele decat tabla pe ele…si propos de tabla, fata de fratiorul Golan 1 mi se pare ca au tinut mai bine la rugina. Sau poate jegul de pe ele actioneaza ca o ceara, protejand caroserie….. PS, pe langa varianta cu scaunele exista si varianta carosara. Masina oficiala a celor de la Romtelecom, sau cam toate firmele care cara o scara pliabila pe masina si 5373763738 role de cablu inauntru. Asta e reincarcanea Daciei Papuc, si se descurca la fel de bine. Masinile flotei celor cu telefoane au sute de mii bune prin toate dealurile patriei.

  • RADU

    2020-05-13 08:37:06

    Alea sunt jucarii pentru fotbalisti, cantareti, politicieni si youtuberi, si in afara de astia si copii de 14 ani, nu intereseaza pe nimeni.

  • Catalin

    2020-05-13 07:14:24

    Păi alea sunt mașini, nu aproape mașini! ?

  • SUD

    2020-05-13 04:29:53

    Trăim în România. Dacă s ar aborda astfel de subiecte, nu stiu cati vor fi interesanți sa le citeasca având în vedere că nu multi is permit un asemenea lux. Cu alte cuvinte, din punctul meu de vedere, este mult mai ok sa se posteze articole cu masini la un pret rezonabil, sa ne informăm pentru o viitoare achizitie, nu pentru a ne face viata amara.

  • RADU

    2020-05-12 22:53:11

    Basmele taximetristilor cu daciile cobra cu sute si sute de miii de kilometri, transmise din generatie in generatie, acuma nu stiu ce sa zic dar taximetristii sunt cei mai onesti si de cuviinta oameni.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA