Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Hyundai Santa Fe I ( 2000 – 2006 )

Hyundai Santa Fe I, masina oficiala „Cat e kilu de pastrama?” si a transportatorilor de damigene si rulote prin padure, iarna. Cum s-a descurcat Hyundai Santa Fe I si de ce e asa de popular in 20-20, aflam in articolul de astazi.



In perioada asta, Hyundai lucra intens cu Mitsubishi in incercarea lor de a sparge cumva gheata si de a vinde niste masini si prin Europa. Companiile astea au mers intotdeauna la pachet, mai ceva decat Buzdu si Morar. Sau painea si spirtul. Serban Copot si Dan Badea. Filmele bune si servetele (indiferent ca esti baiat sau fata). Busu si ce-haine-o-mai-gasit-in-tomberon-astazi. Dorian Popa si Selly. Eu si Roxana Ionescu. Bine, e dreptul meu sa visez.



 


Asa cum Hyundai Galloper e doar un Mitsubishi Pajero pe care scrie „Hyundai”, iar Mitsubishi Lancer Evo X are motorul de 2.4 de la Hyundai, tot asa si Hyundai Santa Fe I a vrut sa aiba ceva de la ambii producatori. Multa lume face greseala de a compara Hyundai Santa Fe I cu Rav4, Freelander, Outlander sau CRV. De fapt, Santa Fe si Outlander sunt mai degraba la jumatatea centrului, fiind pasul intermediar de la Rav4 la Pajero. Pentru genul de om care si-ar dori un SUV dar care nu incape in Rav4 dar care nici nu vrea sa faca plonjonul catre un Pajero.


Si aici intervine o problema serioasa pentru Santa Fe sau Pajero.


Masinile astea sunt de talie medie si sunt cele mai mari SUV-uri pe care le poti cumpara si care sa aiba motoare de 2 litri. De cealalta parte in schimb, motoarele de 2 litri pe caroseria asta sunt mai chinuite decat Catalin a lui Adda, in Asia Express si probabil in fiecare zi. Daca ti-ai lua un Rav4 cu un 2.0 diesel, ar fugi mult mai repede decat un Santa Fe 2.0 diesel. Daca ti-ai lua un Santa Fe cu motor de 2.4, atunci te pandeste dupa colt Mitsubishi Pajero Sport 2.5 Turbodiesel. Ajutor!



 


Motoare Hyundai Santa Fe I


Benzina



  • 2.0 de 136 cai – Motorul asta a aparut recent pe piata auto second-hand din Romania si probabil ca va pleca in curand. Venit doar pe versiunea de baza, cu tractiune fata si cutie manuala, cu un consum demn de un student dupa ultimul examen din restante, motorul asta chiar nu are ce cauta aici.

  • 2.4 de 143 cai – Ai putea spune ca este motorul de mijloc si e cel mai fiabil. Si ai gresi. Pistoanele si camasile pistoanelor au fost construite atent, folosind drept materiale de baza un aliaj atent selectionat, cu ingrediente precum hartia igienica roz, ceapa si poze cu Dolanescu. 

  • 2.7 V6 de 177 cai – In mod ciudat, chiar demn de emisiunile lui Dan Diaconescu, motorul asta V6 primeste o distributie pe curea in loc sa fie pe lant asa ca mare grija la schimbarea distributiei. De alta parte, singura problema reala a lui este consumul de 18-20 de litri la 100 de km de mers prin oras, dar un GPL anuleaza complet efectul asta. Mai trebuie doar sa te impaci cu impozitul si cu asigurarea.


Diesel


2.0 CRDI de 113 si 125 cai – Cel de 113 cai e mai lent, mai vechi, euro 3 dar si mult mai fiabil. Cel de 125 de cai are probleme ocazionale la injectoare si turbina, dar diferentele principale sunt ca 1. e Euro 4 si 2. are volanta cu masa dubla ( 4000 lei ) versus volanta cu masa simpla de la 113 cai ( 1000 lei ). Sau poti sa iei un model automat si scapi de volanta. Ca si problema comuna se remarca senzorul vibrochen care opreste masina din mers si costa chiar si 200 de lei.



Probleme generale Hyundai Santa Fe I



  • Haionul e o adevarata opera de arta in ceea ce priveste ingineria auto. Motorasul haionului se blocheaza, amortizoarele de la haion au branza in loc de gaz iar amortizoarele de la luneta (se deschide, ca la orice SUV) au tot branza in loc de gaz. Cine o conceput haionul ala merita spanzurat de picioare in sus si batut ca la pinata.

  • Senzorul ABS e o alta problema recurenta la Hyundai Santa Fe I si aici poate fi ori senzorul de turatie de la roata, ori inelul de turatie. In orice caz, ABS-ul intra la fiecare a doua calcare de frana si uite asa iti strica modulul ABS, care e 1200 lei second hand.

  • Pentru cutia manuala trebuie sa stii ca sunt probleme la sincroanele treptelor 2 si 3. Practic, iti sare din viteza. Cat despre automata, numai de bine despre aceasta antichitate in 4 viteze.

  • Farurile se matuiesc mai ceva decat diplomele de licenta DUPA CE AFLI CA AI FACUT DEGEABA FACULTATEA CA NU TE ANGAJEAZA NIMENI NICIO MANA NIMIC PENTRU SPECIALIZAREA TA. 

  • Langa vasul de lichid de servodirectie se afla un furtun care ar trebui sa transporte lichidul catre caseta de directie. Din pacate acest furtun crapa intotdeauna fix la garnitura si pierde lichide mai repede decat un student proaspat iesit din Kulturhaus dupa 8 beri talpa.



 


Verdict Hyundai Santa Fe I


Spuneam la inceput ca masina asta devine din ce in ce mai populara in Romania. E simplu de vazut de ce: E o masina de moda veche, facuta pentru munca. Daca vrei lux si confort, probabil ca va trebui sa te reorientezi. Dar daca ai de carat 20 de porci sus la Cabana Rarau si te sperii de taxe la fel cum ma sperii eu de Anda Adam, foarte putine masini sunt mai capabile decat un Santa Fe la categoria 2 litri diesel. Totusi, esti in purgatoriul SUV-urilor. Sigur, prin 2010 o inceput sa apara si SUV-uri cu motoare de 2 litri gen Audi Q5 care e cat un Santa Fe, dar prin anii 2000 cand motoarele diesel inca erau la inceput, o sa masori acceleratia cu calendarul. Totusi, primul SUV al celor de la Hyundai ramane in memoria colectiva drept un tanc care e pregatit pentru orice situatie de off-road, indiferent de cata mentenanta nu primeste.


Ce motoare recomand? Pentru diesel nu vei ghici niciodata ce recomand, iar pentru benzinar singurul care are logica pe acolo e cel de 2.7 V6 si 177 cai. Oricum o sa cumperi un 2.0 diesel de 113 cai.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2023-12-12 12:11:05

    Salutare Cosmin, Pentru ca asta e consumul. Sub 12-14 in oras nu ar trebui sa ai asteptari, iar in extern sub 7. Cutia automata creste destul de mult consumul. Succes!

  • Cosmin

    2023-12-12 10:10:14

    A mea de ce consuma peste 10 litrii? Tot de 2.0 și automată

  • AproapeMasini

    2023-07-22 15:19:18

    Salutare Anton, Imi poti lasa un mesaj pe pagina oficiala de Facebook. Succes!

  • Anton Nita

    2023-07-22 04:32:56

    Cum aș putea lua legătura cu tine?nr meu de tel.0770979925.multumesc mult

  • George

    2021-11-29 16:31:16

    Salut. Interesante comentariile și mare like celui care a scris articolul( detalii + mod de exprimare). Am un Santa fe 1 din 2006 și sunt foarte mulțumit de el doar că vreau să precizez unele aspecte. 1. Ca să schimbi distribuția ( curea) trebuie sa dai jos motorul. 2. La modelul meu( 4×4 ) am schimbat capetele de la planetare pe fata intr-un an fără a o folosi la offroad. Nu am găsit pe piata și a trebuit sa iau de la dezmembrari. 3. De vreo 2 luni am un huruit ,nu știu dacă este de la un rulment sau de la cardan dar devine tot mai insistent. În principiu sunt mulțumit,consumul este între 8- 9 litri pe cutie manuala și nu vad ce variante mai bune ai avea la cât costa autovehiculul. Am avut Suzuki ( vreo 5) Vitara și Grand vitara din 1998 pana în 2008 ,ca și an de fabricație și Hyundai este peste ele ,părerea mea. Dacă aveți ideea care ar fi cauza acelui zgomot care creste în intensitate doar în mers indiferent dacă sunt în viteza sau nu,as aprecia . Zi bună tuturor

  • Mihai

    2020-10-15 04:57:17

    Salutare! Am citit deocamdata jumatate din articolele de pe acest site. De departe asta cu santa fe si tucson 1 imi sunt foarte de folos. Ma mananca tare de tot sa-i fac bye bye la al meu sandero din 2014 pentru un tucson 1. Mi-ar fi placut si santa fe1 , si mai ramaneau si ceva bani de ‘ reparatii initiale’, ca la varsta lor numai bune nu le gaseati. Noroc de articole si comentarii, imi luam teapa vietii – vreau sa scap de sandero pentru ca e atat de lent incat microbuzele de la pris-com ma depasesc atat in oras, dar mai ales in afara :)) In 2019 cand l-am ales pe dacia sandel (aproape cel mai scump din tot olx u..asa de destept am fost) ma uitam lung la tucson 1.

  • AproapeMasini

    2020-05-22 10:40:16

    Mare adevar!

  • gigi

    2020-05-22 10:23:49

    Mai bine dai un ban, dar stii ca nu-l mai ai.

  • AproapeMasini

    2020-05-20 10:11:37

    La 350-400.000 de km cati o avea reali, il las sa isi traiasca anii de pensie in liniste :))

  • Mircea

    2020-05-20 06:04:09

    De ce nu ii faci soft?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA