Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Land Rover Discovery III ( 2004 – 2009 )

Doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, sa intampinam cu aplauze pe Land Rover Discovery III, una din cele mai grele masini moderne si totodata una din cele mai slabe ca si fiabilitate. Land Rover Discovery III, o masina pe care sa o eviti daca ai buzunare adanci si maini scurte.



Intotdeauna se intampla ca atunci cand se schimba conducerea se schimba si calitatea, iar Land Rover Discovery III duce conceptul la superlativ. Construit la sfarsitul tiraniei BMW si inceputul tiraniei Ford, Discovery III a fost lasat in spate si nu a fost molestat de X5 sau de X3. Nu nu, s-a molestat singur. De fapt, e atat de bun in ceea ce face incat a primit premiul pentru cea mai putin fiabila masina noua si asta spune ceva. La urma urmei, l-a batut chiar si pe Range Rover.


Dar macar primesti si cateva avantaje pentru toate fiabilitatea demna de fidelitatea lui Ciprian Marica. Cea mai usoara versiune (usoara ca si greutate, nu ca si Bianca Dragusanu) are 2419 kg si cea mai grea are chiar si 2460 kg. Laudam Santa Fe III ca ar fi una din putinele masini care ar face fata unui impact frontal cu un Touareg. Dar cu Land Rover Discovery III se intoarce roata: Touareg-ul nu are nicio sansa. E cu 200 de kg mai greu decat un Land Cruiser 150 Prado si cu 220 kg mai greu decat un Touareg 7P 3.0 TDI si cu 170 kg mai mult decat primul Audi Q7 3.0 TDI. Deja am ramas fara optiuni, orice masina as duce, in fata lui Land Rover Discovery III e ca si cum l-ai pune pe Pavel Bartos in ring cu Matei Dima. N-are nicio sansa.


Cum a reusit sa fie mai greu decat 99% din masinile de pe strada care se conduc cu permis categoria B si care nu sunt vehicule comerciale?


De fapt, uita de partea cu vehicule comerciale. Un Iveco Daily cantareste 2325 kg deci esti in siguranta intr-un Land Rover Discovery III. Ideea este ca britanicii, in vasta lor inteligenta, au pus doua sasiuri separate unul peste celalalt. De o parte ai un sasiu tip scara pentru off-road si peste el s-a pus un sasiu monobody pentru confort. Asa ai doua masini in una, ai o masina foarte capabila atat pe asfalt cat si in afara lui. Doar ca atunci cand ai atata greutate de carat, majoritatea pieselor au viata scurta.



Motoare Land Rover Discovery III


Benzina


4.0 V6 de 216 cai – Un motor american, furat de la Ford si care e destul de fiabil. Ocazional se va intinde lantul distributiei si la fiecare 100.000 km arde chiuloasa, dar per total e un motor decent ca si fiabilitate.


4.4 V8 de 306 cai – Acesta nu este un motor BMW. Acesta nu este un motor BMW. ACESTA NU ESTE UN MOTOR BMW. In schimb este un motor de origine Jaguar si are o singura problema specifica primelor unitati. Intinzatoarele lantului de distributie sunt facute din plastic care a fost reciclat dintr-un cos de gunoi iar in momentul in care ceda intinzatorul motorul era pa. Teoretic niciun Land Rover Discovery III cu un kilometraj decent nu mai are problema asta, dar totusi trebuie verificat.


Diesel


2.7 TDV6 de 195 cai – Asta s-a vrut a fi cel mai popular motor pentru Land Rover Discovery III in Europa si e tot un motor imprumutat de la Jaguar care l-a cumparat de la PSA/Ford. Practic, al cui e motorul? In orice caz, spre deosebire de versiunea franceza care are un sistem bi-turbo, englezii au pus o singura turbina mai mare si au construit motorul pentru putere in plaja joasa de turatii, adica pentru off-road sau pentru tractat. Ca si probleme specifice sunt turbina care se poate strica, termostatul care trebuie schimbat ocazional si pompa de apa care trebuie schimbata la fiecare schimb de distributie. Per total, un motor fiabil care reduce din costurile porcesti de intretinere ale lui Land Rover Discovery III.



Probleme generale Land Rover Discovery III



  • Suspensia pe perne nu face fata la greutatea efectiva a masinii asa ca vei avea constant de schimbat perne si compresoare. Din fericire in schimb lucrurile au mai ievoluat (vorba unui fost ministru) si acum nu va trebui sa iti mai vinzi copiii pentru a repara o perna.

  • Cutiile automate pentru motoarele pe benzina sunt in esenta de unica folosinta, asa ca va trebui sa le schimbi la fiecare 150.000 de km. Dar daca iti permiti un benzinar de minim 4 litri, probabil ca o cutie de viteze nu te va impacta prea mult.

  • Dupa cum spuneam, calitatea are de suferit atunci cand se schimba proprietarul iar in cazul lui Discovery III vorbim despre electricele lasate de la BMW, in pubela de la iesire. Multe probleme electrice la absolut orice functie, optiune sau componenta a masinii.

  • Scaunele cu tapiterie din stofa se rup de parca ar dansa pe mese in BoA, dar asa iti trebuie pentru ca esti un sarac care nu si-a permis o tapiterie din piele.

  • Frana de parcare electromecanica se blocheaza constant si te lasa pe afara prin parcare. Practic, tu si cu vecinul tau cu Passat B6 o sa fiti cei mai buni prieteni, o sa fiti vecini de parcare.

  • O problema venita de pe Range Rover o reprezinta coloana de directie care se poate strica la fiecare 45 de minute de utilizare, de obicei dinamitand si caseta de directie.

  • Discovery III mananca alternatoare la fel cum beau eu bere si odata intr-o bodega am baut o bere la jumate in 3,8 secunde. Nu vreau sa spun continuarea de dupa.

  • Haionul are tendinta de a nu se mai inchide din cauza motorasului blocator. Asta inseamna ca risti ca persoanele de ultimul rand sa cada direct pe asfalt, dar oricum vor fi mult prea departe de tine ca sa ii poti auzi. Practic, pasagerii din masina asta au fusuri orare diferite.

  • Sistemul de infotainment isi da demisia de fiecare data cand trebuie sa faca treaba asa ca mai bine obisnuieste-te cu ideea ca nu ai infotainment.



Verdict Land Rover Discovery III


Obrazul subtire cu cheltuiala se tine iar aici ai una din cele mai scumpe masini la intretinere de pe piata. Totusi, daca nu te supara sa torni 1-2 mii de euro pe an in mentenanta (daca nu se strica nimic grav), atunci ai una din cele mai complete masini de pe piata. Off-road, asfalt, masina de familie, masina de tractat, Land Rover Discovery III chiar le face pe toate. Dar numai cand functioneaza cum trebuie.


Ce motoare recomand? Pentru benzina cel mai probabil vei gasi doar 4.4 V8-ul de la Jaguar iar pentru diesel evident ca 2.7 TDV6 de 190 de cai e solutia. Alta solutie ar fi sa iti cauti o masina mai fiabila.


 


Scrie un raspuns
  • Florin

    2021-03-21 17:53:32

    frate… Dute la o pagina de satira, cu vehiculele nu ai treaba

  • AproapeMasini

    2021-01-22 15:27:47

    Salutare Maik, Avand in vedere ca Land Rover Discovery IV cantareste 2600 kg gol, la care mai pui 120 de kg 2 pasageri in cazul in care tu ai 70 de kg si sotia are 50 de kg pentru ca ai o sotie slaba pentru ca ai un Discovery, avand un 2720 kg constant, permite-mi sa fiu sceptic afirmatiilor tale macar pe partea de suspensie. Succes!

  • Maik

    2021-01-22 14:12:54

    Haterii sunt peste tot ! Am un Disco 4 de 4 ani nu am avut nici o problema cu el doar consumabilele , imi place foarte mult ! Cei care au probleme sa raman la vitara ..daca si alea sunt masini …. Nu comparam o copeica ruginita cu zero safety cu Disco ! Cat despre articol este foarte funny ori ca puneai un discovery ori o ceapa degerata comentariile mergeau ! Penibil !

  • AproapeMasini

    2020-05-25 10:26:03

    Land Rover – bicicleta satului auto. Desi e un brand care se vrea a fi de lux, deci probabil ca e Bianca Dragusanu a lumii auto?

  • RADU

    2020-05-25 10:02:23

    Masinile britanice sunt asa de bune ca au fost vandute in 2000 la oferta „3 rable la pret de 1”. Dupa ce si ford si-a dat seama de afacerea facuta, le-a vandut mai departe pe aliexpress. Dupa ce si chinezii s-au plans de calitate (paradoxul universului), le-au donat indienilor.

  • Lu Co

    2020-05-23 17:36:18

    Ultimele generatii de LR (si mai ales Range Rover) sunt preponderent masinile copiilor de bani gata care vor sa arate ca sunt peste cocalarii cu X6 si ii doare fix la centru de costurile de intretinere, pentru ca ei are valoare. N-o sa le prea gasesti in codrul verde, acolo gasesti eventual Vitara I, Patrol, 4Runner sau cate un Aro resuscitat.

  • Costi

    2020-05-23 10:02:06

    Am rad copios! Scria cineva ca vrea sa scrii si despre peugeot 407, il sustin!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA