Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Land Rover Discovery IV ( 2009 – 2017 )

Land Rover Discovery IV e de fapt un facelift al lui Discovery III si in continuare e una din cele mai slabe masini ca si fiabilitate. Dar la ce prezenta are, oare chiar mai conteaza fiabilitatea?



Daca vii cu intrebari de genul: „Cat consuma?” sau „La ce probleme sa ma astept?” atunci Land Rover Discovery IV nu e masina pentru tine. De fapt, nici un Land Rover nu este pentru tine, poate doar ceva Evoque care e un aproape-Land Rover.


Si totusi, cat consuma?


Majoritatea firmelor incearca sa isi evolueze masinile cumva, prin sportivitate, performante, consum, confort sau dotari. Iar Land Rover Discovery IV e o evolutie doar pe partea de fiabilitate. Foarte rar se intampla ca modelul facelift sa fie cu mult mai prost decat modelul anterior. Iar cu Land Rover Discovery IV esti aproape de fundul butoiului, dar nu chiar acolo. Mai sunt cateva masini si mai slabe. Slabe doar cu fiabilitatea, caci la 2550 kg singura masina care iti pune viata in pericol e un alt Land Rover Discovery IV, pentru ca Range Rover-ul e cu 200 de kg mai usor, Bentley Bentayga cu 150 de kg mai usor, cu 350 de kg mai usor decat un Audi Q7, iar Rolls Royce Cullinan si ale sale 2660 kg e atat de rar si atat de exclusivist incat nu merge pe strada ca toti saracii, e tinut in garaj pentru ca proprietarul merge doar cu elicopterul.



Asta pentru ca Land Rover Discovery IV ramane construit cu doua sasiuri iar acum va trebui sa scoti sasiul daca s-a stricat una din turbinele dieselului de 3 litri. Dar asta nu e problema, pentru ca acuma nu doar cutia de viteze e de unica folosita, si motoarele sunt de unica folosinta. Acesta este pretul pentru a fi cel mai mare elefant de pe strada. Te-ai gandi ca BMW X6 este apogeul masinilor oficiale ale smecherilor care isi masoara brandul in metri patrati si care au nevoie de o masina in care sa incapa cat mai multi panacotari, dar Land Rover Discovery IV e la urmatorul nivel. Si cel mai greu X6 vreodata e tot cu peste 200 de kg mai usor decat Discovery IV, adica echivalentul a inca unui panacotar pe care il poti lua cu tine in interventii. Mai era si Land Cruiserul, dar si ala e cu 100 de kg mai usor, adica echivalentul sabiilor unei trupe mici de panacotari. Practic, daca ai nevoie de o masina de interventii pentru firma ta care ofera…asta, ia taxa de protectie, atunci cu siguranta Land Rover Discovery IV e cea mai potrivita. Atunci cand functioneaza.



Motoare Land Rover Discovery IV


Benzina



  • 3.0 V6 Turbo de 380 cai – Nu as fi crezut ca voi zice vreodata asta, dar un 3.0 V6 Turbo de 380 de cai e pur si simplu insuficient pentru Land Rover Discovery IV. Totusi, acest motor dezvoltat de catre Jaguar si folosit de catre Ford are doar probleme ocazionale cu turbina si per total e fiabil.

  • 5.0 V8 Turbo de 375 cai – Ai rade pentru ca are mai putini cai decat versiunea V6, dar cuplul e in zona 506 Nm si astfel il face adecvat pe Discovery IV. E un motor adecvat pentru ca daca tot iti dinamitezi contul bancar, macar fa-o cu stil. Fa-ti nevoile pe el consum sau pe impozit, un Discovery cu un 5.0 V8 benzina e insulta finala si reprezinta apogeul monstrilor SUV. Nu vom mai vedea asemenea animale prea curand, asa ca bucura-te de el cat mai poti. Cat despre partea mecanica, e fix motorul de V6 cu 2 cilindri in plus. De fapt, ca sa fiu corect, motorul V6 e acelasi ca motorul V8, dar cu 2 cilindri in minus, pentru ca versiunea V8 a fost prima.


Diesel



  • 2.7 TDV6 de 190 cai – Acelasi avorton mecanic de la generatia anterioara, cu aceleasi probleme. In continuare ai o singura turbina dar de dimensiunea unui ciubar, probleme la termostat si la pompa de apa.

  • 3.0 TDV6 de 258 cai – Aaah, motorul de unica folosinta. In primul rand nu mai ai o singura turbina de dimensiunea unui ciubar, ci ai doua turbine de dimensiunea unui butoi de 5 litri de bere. Doar ca daca va trebui intervenit la turbine, va trebui scos sasiul de deasupra. Dar nu asta e problema ta cea mai mare. La fel ca la Santa Fe II sau Passat B6, pompa de ulei nu mai functioneaza ( Passat B6), motorul merge fara ulei si dupa ramai cu vibrochenul facut bucati (Santa Fe II). Practic, e motor de unica folosinta.



Probleme generale Land Rover Discovery IV



  • Pentru ca ai o masina si mai grea decat pana acum, suspensia pe perne de aer e si mai solicitata si se strica si mai des decat la generatia anterioara. Personal as scoate pernele de aer si as pune suspensie pe foi de arc, ca arcuri obisnuite nu vei gasi oricum la tonajul asta.

  • Fiind un produs britanic, in continuare ai mai multe probleme pe partea de electrica decat daca ai imprumuta bani de la camatari. Cel mai comic este ca asta afecteaza inclusiv senzorul pentru nivelul de ulei, pentru ca nu mai ai tija ca la toti saracii. Practic, nu vei sti niciodata cat ulei ai in motor. Asta daca informatia asta are vreo relevanta pentru tine.

  • Cutiile automate sunt in continuare de unica folosinta pentru motoarele diesel asa ca pe la fiecare 150.000 km sa te astepti sa le schimbi.

  • Revine problema franei de parcare electromecanice si tu ramai in parcare, blocat. Practic, e un mecanism de protectie financiara, pentru ca la un Land Rover Discovery IV costurile de intretinere sunt undeva la 50 lei / km asa ca daca stai in parcare, economisesti bani.

  • E o masina foarte grea…ma scuzi, cea mai grea (dupa Rolls Royce Cullinam) asa ca anvelopele, suspensia si franele au o viata mai scurta decat emisiunea „Pimp my Bedroom”.



Verdict Land Rover Discovery IV


Se vede ca englezii au intins coarda pana s-a rupt si ca au dus gluma mult prea departe. Se vede si in vanzari pentru ca Discovery IV a fost departe de a fi in topul vanzarilor. O masina in care totul este in exces si care a fost una prin primele victime ale crizei din 2008-2010, masina fiind lansata fix in mijlocul crizei. Totusi, sunt unii oameni pentru care banii sunt doar hartie igienica si asa ca au ales sa isi petreaca viata din trafic stand intr-un container maritim. Arata ca un container maritim, cantareste cat un container maritim, se conduce ca un container maritim.


Ce motoare recomand? Pentru benzina nu are rost sa iei nimic altceva decat benzinarul de 5.0 V8 de 375 de cai, iar la diesel va trebui sa te intelegi cu supra-stresatul 2.7 V6 de 190 de cai si sa mori incet la volan. De plictiseala. Ca de accident oricum nu ai cum.


Scrie un raspuns
  • Calin

    2020-11-10 23:03:44

    Radu,masina este fantastica.Este adevarat ca nu are stabiltatea pe curbe stralucita dar sa nu uitam ca este un SUV imens. Discovery nu este pentru pusti corditi care vor sa impreioneze gagici. Discovery 4 este masiva dar agila,cu un design conservator la exterior dar impunator care inspira siguranta. Sincer,imi pare rau ca mi-am cumparat-o asa tarziu. Ps.Q7,X5 niste cazane pe langa D4 GL e pe aproape

  • AproapeMasini

    2020-05-26 21:44:14

    Salutare Iulian, Clar, Ford Fiesta ST150 daca ai posibilitatea de a gasi unul! Fiat 500 1.4 benzina e fiabil dar e un blender pe roti si apoi as alege Suzuki Swift Sport!

  • Iulian

    2020-05-26 16:46:53

    Salut, ce ai alege intre suzuki swift sport (2007) si ford fiesta st150 mk6? Vreau o masina mica, ieftina si distractiva insa ca student voi parcurge aprox 700km cel putin o data pe luna (drum dus intors facultate-casa) deci ma intereseaza si consumul si fiabilitatea (nu vr sa raman in drum la 200 km de casa) . Mai ma gandeam si la un fiat 500 1.4 benzina, tu ce m ai sfatui? Multumesc anticipat

  • Alexandru

    2020-05-26 11:01:30

    +respect pentru comentariu :))

  • RADU

    2020-05-26 08:26:07

    Teoretic ai zice ca sunt cele mai sigure masini de pe strada, insa practic masina e foarte grea si se rastoarna in curbe mai ceva ca matizu, au fost mai multe cazuri cu vedete care intrat in copaci si stalpi cu land roverele lor. Dar pentru cei cu bani care nu platesc taxe le recomand un Cadilac Escalade sau Lincoln Navigator. Deasemenea cand pierdeti controlul masinii intrati si voi intr-un pod sau stalp, ca imi este mila de copaci, multumesc.

  • Gabriel

    2020-05-26 01:19:45

    Salut, te poți întoarce la articolele Renault și să spui ceva despre Talisman? Mai ales acum cu Facelift…

  • AproapeMasini

    2020-05-25 19:47:46

    In mod ironic, la mine in sat este un Escalade care este detinut de proprietarii celei mai mari firme de servicii funerare din oras.

  • Aproapecomentariu

    2020-05-25 19:43:57

    Te simiti sigur in Discovery pana il vezi pe taticu’ Escalade care a bag la Mec „pa America” pana a facut cateva sute in plus si e gata sa te ia in brate de pe contrasens


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA