Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mercedes Vito I ( 1996 – 2003 )

Mercedes Vito I, prima duba moderna de la Mercedes. Probabil ca genul de om care vrea sa isi cumpere Mercedes Vito I ori nu are internet ori nu il intereseaza ce cumpara, atata timp cat e o duba ieftina si fiabila.



Da, inainte de Mercedes Vito I a existat Mercedes MB100, dar spun ca Vito a fost prima duba moderna a nemtilor pentru ca aici debuteaza cel mai faimos motor al lor: anticul, vesnicul, Ion Iliescul 2.2 cdi, adica motor cu common rail care debuteaza in 1999. Pana atunci, Mercedes Vito I avea tehnologie veche antica si dedemult si asta inca il face relevant in ziua de azi. Da, Vito e faimos pentru rugina care se aduna mai ceva decat se aduna cearcanele la ochiul unui corporatist care e convins ca daca trage suficient tare incat sa iasa targetele, va fi promovat.


As putea scrie un articol separat despre Viano, dar ala e in esenta un Vito facut pentru pasageri, nu pentru cartofi si marfa. Desi, propritaru tipic de Mercedes Vito I din ziua de azi nu face diferenta intre rude, soacre, copii nedoriti si lada de cartofi. Din fericire pentru Vito in schimb, la banii astia ramane cea mai buna optiune, pentru ca Movano nu se nascuse inca iar Transporterul e la cimitir demult. Ca un batran pe care il mai vezi ocazional ca isi praseste singur ograda, primul Vito e un monument al tehnologiei de moda veche. Mercedes Vito I – masina oficiala „nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice”. Un monument viu al carburatiei si ineficientei dar care ar fi trait si pana la urmatorul mileniu, daca nu ar fi avut atata rugina.



Motoare Mercedes Vito I


Benzina



  • 2.3 MPI de 142 cai – Nu stiu cat sens are sa discut despre un benzinar de 2.3 pe un Vito, sau orice fel de benzinar de altfel. Oricum, e singurul benzinar Mercedes de pe Vito I si iata ca vine cu injectie, nu cu carburatoare. De fapt, cred ca ar fi un motor chiar distractiv.

  • 2.8 Vr6 de 174 cai – Daca tot ai fetishuri bizare cu dube de mare viteza, atunci acest 2.8 Vr6 de la VW e fix ce trebuie. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, faimosul „Varu’ 6” a ajuns si pe Vito, cumva. E bine de stiut ca in nemtii au avut simtul umorului dintotdeauna si e bine de stiut ca poti avea un Vito de 2.8 benzina si 175 de cai cu care sa livrezi cartofii mai repede decat orice alt competitor de la tine din sat. Mult mai repede.


Diesel



  • 2.3 aspirat de 78 cai – Un motor atat de vechi incat 2.0 SDI de pe Caddy, un alt diesel aspirat, pare un veritabil AMD Ryzen 7 3700U. In orice caz, motorul asta e ca un culturist. Mananca orice, poate munci incontinuu dar nu poate prinde viteze halucinante. Nici macar viteze care se incadreaza la amenzi in trafic. Sau prin zone pietonale.

  • 2.3 TD de 96 cai – Eeee, acuma avem o turbina, deja discutam despre altceva. Avem chiar si 18 cai in plus ( de 3 ori frumosi practic ) si in continuare se merge pe logica „nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice”. In continuare nu vei merge niciodata suficient de repede incat sa fii pasibil de amenda, dar macar poti cara atatea lazi pe cat permite podeaua ruginita, nu motorul.

  • 2.2 cdi de 102 si 122 cai – Aici debuteaza faimosul OM601, care va deveni arhicunoscutul 2.2 cdi. Pus pe orice de la C Class la S Class si de la ML la Sprinter, acest diesel e inca in faza incipienta si nu are problemele specifice ce vor urma. Totusi, ca orice 2.2 cdi de la Mercedes, mare atentie la injectoare desi e putin probabil ca sa iti pese. In orice caz, asta e unul din ultimele motoare care fac lejer 1 meleon de kilometri.



Probleme generale Mercedes Vito I



  • Rugina se afla peste tot pentru ca pe Mercedes Vito I nu era galvanizata tabla. Asta este explicatia pentru care si Golanul e faimos pentru rugina, pentru ca s-a decis din motive economice sa nu se mai galvanizeze tabla. De asta e destul de greu sa mai gasesti un Vito in stare decenta, din generatia asta. Practic, la fel ca si generatia mea din liceu, e destul de greu sa gasesti pe vreunu care o facut ceva notabil cu viata lui / ei.

  • Putinele cabluri si alea puse la misto nu ar trebui sa te supere pe batranul Vito. Poate la S Class W140 te intereseaza cablurile, dar la Vito functioneaza si fara cabluri, curent, baterie sau alternator. In special dieselul aspirat.

  • Rolele de la usa glisanta nu sunt neaparat fragile (sau fragede???) dar sunt atat de costisitoare incat poti sa sudezi usa si il faci strict duba comerciala.



Verdict Mercedes Vito I


E ireal faptul ca inca mai vezi Mercedes Vito I pe strada…scuze, pe drum. Asta e un testament al fiabilitatii lor si faptul ca sunt folosite astazi in mediul rural, cu mentenanta cand isi aduc aminte proprietarii, spune ceva despre masinile din era asta. Vito, Mondeo II, Passat B4, masini facute sa reziste mai ceva decat termopanele de la Q Fort. Frumoasa-i vecina noastra, scoate capul pe fereastra, scoate capul pe fereastra, scoate capul pe fereastra, scoate capul pe fereastra, scoate capul pe fereastra.


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar recomand Varu’ 6 de la VW pentru ca e mai usor sa gasesti piese la el. Cat despre diesel, clar, dieselul de 2.2 cdi de 102 sau 122 cai care sunt motoare mai legendare decat interventiile in direct ale lui Tantareanu atunci cand se injura cu Vadim.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA