Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW Transporter T4 ( 1990 – 2003 )

VW Transporter T4, masina oficiala a meseriasilor care sunt prea fuduli pentru o masina normala de munca. VW Transporter T4, un alt articol unde voi fi injurat la fiecare critica adusa masinii.



VW Transporter T4, Golf 4 al lumii comerciale. Lansat in 1990 pe principiul ca nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice, VW Transporter T4 ne invata inca de pe atunci ca nemtii din Wolsburg nu se pricep la tehnologie noua si in special la electrice. Dar macar pe partea mecanica a fost si este o masina populara pentru toti cei care vor sa faca treaba si carora un Caddy nu le ajunge. Nu de alta, dar un T3 e prea scump pentru ca e o masina de colectionari, iar T5 e scump pentru ca e mai nou.


Si T4?


La fel ca o colega pe care nu o suporti dar cu care trebuie sa stai pentru ca stii ca te va ajuta cu temele sau poate chiar la examen, ca un loc de munca pe care il urasti dar unde stai pentru ca plateste bine, VW Transporter T4 a fost o masina pe care multi romani au cumparat-o si pe care inca o cumpara pentru ca nu stiu de alternative. La fel ca si in cazul Golfului, Transporter-ul e cumparat de oamenii care stiu ca vor o masina comerciala, dar nu stiu exact ce si merg si ei cu ce au mai auzit de pe la altii. VW Transporter – Andra lumii auto.



Motoare VW Transporter T4


Benzina



  • 2.0 MPI de 84 cai – Un motor furat de pe Golf 3 si de-tunat la 84 de cai, pus pe un Transporter. Slab, microscopic, nu foarte fiabil si nici economic. Probleme la ECU, galerie de admisie si pompa vacuum. As gasi o comparatie pentru motorul asta, dar pana si pe Liviu Varciu l-as insulta.

  • 2.5 MPI de 112 si 115 cai – Un motor de origine Audi, pentru ca in perioada aceea ei inca se tineau de motoare cu 5 cilindri in linie. Comic de fiabil, dar mai inghesuit decat intr-o garsoniera din Cluj unde chiria e doar 500 de euro lunar. La fel ca si acea garsoniera unde daca faci infarct mori in picioare, in acest motor daca se desprinde un surub ramane acolo pentru ca nu are unde sa cada. Asta inseamna ca iti vei blestema zilele atunci cand va trebui scos motorul pentru vreo reparatie mai serioasa.

  • 2.8 Vr6 de 140 si 204 cai – Folosit intens de catre jandarmeria din UE pentru a imparti dreptate mai repede, de obicei pe spatele (la propriu) infractorilor, asta e alt motor capabil de kilometraje comice, atata timp cat este intretinut corespunzator. Ceea ce e ok daca ai bugetul unei jandarmerii nationale, dar daca esti un privat cu 2000 euro buget achizitie, nush ce sa zic.


Diesel



  • 1.9D de 60 de cai – Nu.

  • 1.9TD de 68 de cai – Tot nu, dar acum ai turbina. Peste cativa ani motorul asta se va metamorfoza intr-un 1.9 SDI si va fi pus pe Golf V si pe Caddy. Indestructibil ca si fiabilitate, dar mai lent in gandire decat deputatul Mitraliera si nici consumul nu e asa bun pentru ca va fi mai forjat decat un corporatist.

  • 2.4D de 75 si 78 cai – Cele mai multe Transporter T4 vor avea motorul asta, pentru ca 2.5 TDI-ul e prea scump si 1.9 TD-ul e prea lent. Atata timp cat schimbi distributia si pompa de apa la timp, motorul asta se va invarte la infinit. Incet, dar pana la infinit.

  • 2.5 TDI de 88, 102 si 150 cai – Motorul asta debuteaza pe Transporter T4 si dupa este carat pe Transporter T5 si pe Touareg. Are distributia pe pinioane (nu se schimba) asa ca multi nu mai schimba pompa de apa, care in mod normal se schimba odata cu distributia. Aici nu schimbi distributia, deci multa lume uita de pompa de apa. Asta iti va praji chiuloasa si blocul motor, daca ignori pompa suficient de mult. In rest, la motoarele asta undeva la 200.000 km trebuie schimbate suruburile vibrochenului iar daca ai sistemul 4×4 va crapa si diferentialul.



Probleme generale VW Transporter T4



  • Chederele geamurilor din fata au fost facute din materiale aruncate la tomberon si reciclate, fapt pentru care scartaie geamul in ultimul hal. Dar nu e o problema asta pentru tine, pur si simplu poti da volumul mai tare la radio si va fi o lupta intre Dolanescu si geamuri.

  • Ca tot am vorbit de radio, multe T4 nu au radio. Sau servodirectie. Sau servofrana. Sau servoceva.

  • Releul de pornire inseamna ca bagi cheia si nu se intampla nimic asa ca va trebui sa cumperi alt contact, alt releu si tot asa. Desi am citit ca sunt oameni care si-au pus direct buton de pornire, sa nu mai dea la cheie ca tot saracu. Ca doar ei au Transporter T4, ce mana mea.

  • Electromotor si tot ce inseamna electrice demonstreaza inca o data ca nemtii nu se pricep la electrice. De aia lumea plange dupa Golf 3 si Golf 4, alea n-aveau asa multa tehnologie care sa se strice.

  • Cilindrul ambreiajului se simte sub presiune mai ceva decat atunci cand iti trimite iubita un mesaj cu „trebuie sa vorbim” sau „nu mi-a venit” si da bir cu fugitii, ca si noi. De fapt, in 20-20 mesajul ar fi ceva de genu „trebuie s-a vbm” sau „nu m-ia veni-t”.

  • Rugina pentru VW e ca laptele pentru nasul lui Fakiru. Nu are nevoie neparat de el, ii face rau, dar macar il face faimos.

  • La fel ca la Mercedes Vito, rola de la usa glisanta costa atat de mult incat daca se strica ori sudezi usa, ori vinzi duba.

  • Vascocuplajul pt modelele syncro 4×4 e o alta tema de abordat pentru genu care vrea un T4 care sa mearga absolut oriunde.



Verdict VW Transporter T4


Copilul de mijloc si probabil ce mai faimos Transporter la noi in Romanistan. Ca vorbim de Doka, Transporter, Caravelle, VW Transporter T4 ramane un Golf 4 al lumii comerciale. Cumparata de oameni care vor o masina dar nu stiu exact ce vor, T4 inca e o duba fiabila si iti lasa o impresie buna. Nu e in topul lumii comerciale, dar e suficient de bun.


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 2.5 MPI-ul de 115 cai, iar pentru diesel 2.4D de 78 de cai sau 2.5 TDI de 102 cai.


Scrie un raspuns
  • Viorel Marte

    2023-06-02 12:06:59

    am un t4 doka 1.9 d 1996 la rece porneste bine dar la cald porneste foarte greu

  • AproapeMasini

    2022-02-01 18:57:50

    Salutare Dumitru, Vezi sa nu fie clapeta de acceleratie. Succes!

  • Dumitru.Gal

    2022-02-01 18:16:41

    Buna seara sint interesat daca poate sa ma ajute cineva si pe mine cun o problema la vw t4,2,5 tdi,motor ajt,,cind pornesc masina trebuie sa o tin turata la 2,500 dupa care se tureaza si merge ok,,dar in timpul mersului se opreste si trebuie sa o turez din nou,,,,daca cineva ma poate ajuta va multumesc anticipat,,

  • AproapeMasini

    2021-10-22 11:36:07

    Salutare Adrian, Se pare ca ai dificultati in a intelege texte, hai sa te ajut. Nu am comparat T4, ci am zis ca T4 este ca un Golf 4 al lumii comerciale. O masina solida, fiabila, depasita tehnologic, adorata de multi si pe care inca o vezi pe toate strazile in 2021.

  • Adrian

    2021-10-21 17:04:22

    Îmi cer scuze pentru deranj…dumneavoastră insinuati sa comparati t4 cu golf4???????m a deranjat articolul sau ce o fi asta

  • 1.9td pe ulei de floarea soarelui

    2020-12-21 18:07:42

    :))) am avut un 1.9td de 68 de cai din 1994, abbsolut indestructibil, 10 ani de drumuri in afara și în România , carat oameni cu bagaje și lemne până la geamuri, și și-a scos valoarea de 10 ori. Mă rog, a fost senzațională mașina… Multi ani… geamuri electrice, Servodirecție, servofrână, radio, boxe peste tot ,închidere centralizată și alarma…buton la pornire că releul și contactul se topeau că ceara, și acum am vandut-o pe bani frumoși pentru că funcționează mecanic impecabil, dar mi am luat t5 și deja vad diferențele.

  • George

    2020-07-09 12:44:35

    Tin sa te contrazic…2.5 TDI nu are distributie pe pinioane,e pe curea…si nu e acelasi cu R5-ul de pe T5.

  • AproapeMasini

    2020-06-23 13:13:21

    Trebuie sa recunosc, am ras de am scapat spirtul din mana. Si oamenii cu dube au nevoie de atentie si trebuie sa fie si cineva suficient de dement incat sa o faca.

  • Mircea

    2020-06-23 13:02:22

    Sper sa nu devina aproapedube.

  • RADU

    2020-06-22 07:23:57

    Volswagen Transporter Mercedes Vito Ford Transit Peugeot Boxer Renault Master Fiat Ducato Opel Movano


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA